„Memento”, expoziție cu lucrări inspirate de copilărie, la Timișoara FOTO

„Memento”, expoziție cu lucrări inspirate de copilărie, la Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>La Galleria 28 de pe strada Constantin Brâncoveanu nr. 28 are loc astăzi, 24 august, de la ora 19:00, vernisajul expoziției „Memento”, cu lucrări ale artistului Dan Gherman, unul din membrii fondatori ai grupului Noima.

Dan Gherman și-a intitulat expoziția „Memento”, căci Mnemosyne, amintirea, este mama muzelor, și, așa cum spunea Nichita Stănescu, „eu cred că un om este ceea ce îşi aduce aminte despre sine însuşi. Bunăoară, eu mă consider pe mine ceea ce îmi aduc aminte că sunt.” Curatorul expoziției, Maria Pașc, consideră că „provocarea lansată de Dan Gherman prin expoziția „Memento” nu este o joacă. Dacă pășim mai departe de ludicul absolut fermecător al pânzelor expuse, vom descoperi că tema propusă, cea a jocului, este serioasă. Jocurile copiilor sunt jocuri grele. Copiii nu sunt niciodată mai serioși decât atunci când se joacă. La fel cum este Dan Gherman în tratarea acestei teme. Are, mai întâi, pornirea de a fixa imaginile recurente venite din copilărie, apoi, curajul de a proiecta în actualitate anecdotica jocului lăsându-i privitorului prilejul să întrevadă evenimentul monumental. E limpede că nu emanciparea dramatică a formei îl interesează, nu abuzul exclamativ, doar abolirea unei false complezențe în fața acestui subiect. Jocul și pictura se aseamănă, în formele lor superioare se prezintă sub două aspecte esențiale: înfățișarea unei lupte pentru sau o exhibare a ceva. A prezenta ceva înseamnă a întruchipa o aparență, a înfățișa sau a exprima într-o imagine. Pictura lui Dan Gherman, studiată instantanee pe spațiul pânzei, redă obiectele jocului într-un fel realist, așa cum i se prezintă în memorie, le plasează deasupra idilicului, idolatrizabilului, domesticității”.

Expoziția „Memento” poate fi vizitată în perioada 24 august – 24 septembrie, de luni până sâmbătă, în urma unei programări care se face la numărul de telefon 0722 503 028 sau pe  e-mail galleria28@gmail.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.