Ministrul Transporturilor, vizită pe șantierul șoselei Sânandrei – autostrada A1. Vești și...

Ministrul Transporturilor, vizită pe șantierul șoselei Sânandrei – autostrada A1. Vești și despre lotul Margina – Holdea

0
DISTRIBUIȚI

Sorin Grindeanu a vizitat astăzi șantierul viitoarei șosele care va lega DN 69 de autostrada A1, lucrare care se aștepată să fie finalizată anul viitor.

„Am vrut să văd modul în care lucrează compania la această investiție a CNAIR. Au un progres fizic de aproximativ 50%. În ultima perioadă există mobilizare pe acest șantier, s-au angajat ca ritmul de progres lunar să fie undeva la 7%, ceea ce e un ritm bun, având în vedere problemele pe care le-au avut cu descărcările arheologice, toate lucrurile care trebuie să fie rezolvate înainte de a intra în faza de execuție. În acest moment traseul este liber, nu-i mai oprește nimic. Din raportul pe care îl primesc săptămânal DRDP, aici lucrurile au intrat în făgașul normal, astfel încât anul viitor să putem avea această lucrare gata. Nu e o lucrare grea, însă necesită un ritm susținut, nu se traversează munți, nu sunt multe poduri, podețe. Dacă se va menține ritmul din ultimele săptămâni, există această doză de optimism”, a spus ministrul Transporturilor.

Acesta a vorbit și despre motivele pentru care multe șantiere sunt întârziate. „Au început practic cred că în urmă cu două luni și ceva, poate trei. Au depășit perioada de descărcare arheologică. Dacă inițial aveau câteva zeci de mii de metri pătrați pe care trebuiau să facă acest lucru, în urma discuțiilor cu cei de la Direcția de Cultură s-a ajuns la peste 150.000 de metri pătrați, iar asta a dus la o anumită întârziere. Nu vreau să fiu înțeles greșit că nu doresc să se facă aceste descărcări, să nu beneficiem de posibile descoperiri care țin de istorie în zona noastră, asta e legea, s-a respectat. Știți că am o problemă și apreciez dorința unora de a căuta urși prin Timiș.


Am o problemă din acest punct de vedere pentru că eu cred că ne aflăm în această situație și din cauză că pe anumite componente pe zona de mediu, de exemplu, cred că a fost mai catolici decât Papa. Toate acele lucruri care țin de studiul de mediu care ne sunt cerute, cum ar fi să facem pasaje pentru urși acolo unde nu sunt urși. Aceste lucruri, alături de altele, ne-au adus în situația în care suntem. Nu mai vreau să le comentez, țin de istorie în acest moment, apropo de celebra porțiune cu pasajul pentru urși, la începutul lunii septembrie vom da câștigătorul pe Margina – Holdea. Este o porțiune finanțată prin PNRR”, a mai spus Sorin Grindeanu

Unul dintre șantierele pe care lucrurile nu se mișcă așa cum ar vrea ministrul Transporturilor este cel al centurii Timișoara Sud.

„Am avut o discuție și cu compania care face centura de sud a Timișoarei. De câteva săptămâni tot stau să calculez, dincolo de certificatul negativ pe care noi l-am emis pentru compania respectivă, dacă timing-ul legat de o eventuală reziliere ne duce într-o situație mai bună decât progresul fizic pe care îl vedem lunar. Au avut probleme majore de finanțare, am verificat și înțeleg că s-au deblocat acele probleme. S-au angajat la un ritm asemănător de progres ca și cei de pe Sânandrei, dar e ultimul avertisment. Ieri am venit cu mașina de la București, tocmai ca să mă opresc pe diverse șantiere ale CNAIR. Pentru că atât pe lucrarea aceasta cât și pe celelalte, dacă nu se va simți, și vă reped, primesc periodic stadiul, mobilizarea, câte utilaje sunt pe șantiere, vom ajunge la reziliere, cu toate riscurile, chiar dacă vor fi câteva luni în care șantierul va fi abandonat, suntem pregătiți să facem toate demersurile legale astfel încât poate alții care vor câștiga să fie mai buni construcții. Nu peste tot e nevoie de amenințarea cu rezilierea, sunt companii care își termină lucrările înainte de termen, dar pe altele trebuie să le impulsionezi”, a precizat Grindeanu.

„N-aș vrea să trec ușor peste această perioadă de explozie a prețurilor, care a provocat probleme nu doar pentru companiile din domeniul infrastructurii mari, ci pe toate tipurile de construcții. Noi am venit cu acele ordonanțe pentru actualizarea prețurilor, iar în acest moment nu mai există niciun fel de justificare pentru lipsa mobilizării pe șantiere și pentru ca toate contractele să meargă în ritmul stabilit”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.