Muzeul de Artă din Timișoara, partener al Comisiei Naționale a României pentru...

Muzeul de Artă din Timișoara, partener al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO

0
DISTRIBUIȚI

După depunerea dosarului de candidatură și promovarea etapei de evaluare, Muzeul Național de Artă Timișoara este singura instituție culturală a județului care a dobândit statutul de partener instituțional al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO în domeniul culturii, educației interculturale și promovarea diversității patrimoniului cultural, statut confirmat prin decizia SG al CNR UNESCO nr. 24 din 29 iulie 2022.

Acest parteneriat reprezintă o formă de susținere și de confirmare a reputației muzeului și contribuie atât la creșterea valorii cât și la activitatea muzeului de promovare a culturii. Sub egida statutului de partener instituțional CNR UNESCO, muzeul va organiza în viitorul apropiat o serie de expoziții emblematice dedicate unor mari artiști precum Paul Neagu, Oskar Szuhanek, Constantin Brâncuși, Victor Brauner, Romul Nuțiu, Suzana Fântânariu, Ciprian Radovan și alții.

„Decizia Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO de a considera Muzeul Național de Artă Timișoara drept partener instituțional reprezintă un vot de încredere cu importantă influență asupra imaginii muzeului nostru. Dinamica recentă a MNArT este evidențiată în proiectele dedicate patrimoniului național și internațional, eforturile echipei noastre concretizate în elaborarea și expunerea unor proiecte relevante de patrimoniu și de artă contemporană, calitatea activităților educaționale, diversitatea parteneriatelor cu instituții omoloage naționale și internaționale, conectarea la comunitatea colecționarilor din Europa, calitatea studiilor și activităților de cercetare, comunicare și promovare a patrimoniului muzeal și muzeificabil.


Toate acestea au contribuit la faptul că dosarul muzeului nostru a obținut punctaj maxim în acest concurs.”, consideră Filip Petcu, directorul muzeului. La rândul lui, Codrin Tăut, reprezentant CNR UNESCO, precizează că evaluarea a fost realizată de patru experți desemnați de Asociația Comunelor din România și de către Uniunea Consiliilor Județene din România și de un reprezentant al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, criteriile de evaluare vizând compatibilitatea activității instituțiilor candidate cu agenda UNESCO și cu prioritățiile comisiei naționale, dar și capacitatea acestora de a dezvolta parteneriate interne și internaționale. Cea mai apreciată candidatură a fost cea a Muzeului Național de Artă din Timișoara, care a obținut 125 de puncte, maximul ce putea fi acordat, Paula Cristina Grampe-Crăciunescu, inspector de specialitate care a realizat documentarea, comunicarea și elaborarea dosarului pentru această competiție, subliniind că elaborarea dosarului a fost o experiență de comunicare și studiu complexă și de durată, întrucât a fost nevoie de acordarea strategiilor, activităților și rezultatelor noastre cu principiile și valorile UNESCO.

Calitatea de partener instituțional al CNR UNESCO este conferită exclusiv de Comisia Națională a României pentru UNESCO instutuțiilor publice ce împărtășesc valorile și idealurile UNESCO și se angajează să le promoveze în mod activ. Acste tip de parteneriat se dobândește prin concurs și este valabil pentru o perioadă de trei ani. În mod excepțional, ciclul de desemnare din anul 2022 a limitat numărul de desemnări la două pentru fiecare din cele opt macro-regiuni de dezvolare, în cazul instituțiilor publice coordonate de consiliile județene. Preambulul Constituției UNESCO stabilește idealul organizației: „Întrucât războaiele încep în mintea oamenilor, în mintea oamenilor trebuie să fie construită apărarea păcii.” UNESCO contribuie la construirea păcii, eradicarea sărăciei, dezvoltarea durabilă și dialogul intercultural prin educație, știință, cultură, comunicare și informare, iar MNArT, prin activitatea sa culturală, îmbrațișează și împărtășește aceste valori – este de părere echipa instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.