Polițiști de frontieră din vestul țării care făceau trafic de migranți, trimiși...

Polițiști de frontieră din vestul țării care făceau trafic de migranți, trimiși în judecată de DIICOT

0
DISTRIBUIȚI

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de cinci inculpaţi (patru sub control judiciar și unul în stare de arest la domiciliu), pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranți, luare de mită și dare de mită.

„În fapt s-a reținut că patru dintre inculpații cercetați în prezenta cauză, au avut rolul de asigurare a protecției transporturilor, inclusiv prin atragerea, prin corupere, în activitatea infracțională a unui lucrător de politie din punctul de trecere a frontierei Nădlac II, și asigurarea din punct de vedere logistic a activității (identificarea și închirierea de locații pentru transferarea și gruparea migranților aflați pe teritoriul României, racolarea șoferilor dispuși să efectueze transportul, obținerea de autovehicule de mari dimensiuni și a documentației necesare). În privința infracțiunii de trafic de migranți, în sarcina celor patru inculpați s-a reținut că au ajutat la realizarea a două transporturi având drept scop trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României a unui număr total de 141 de migranți (adulți și copii de diverse naţionalităţi, printre care irakieni, sirieni, afgani şi pakistanezi)”, a transmis DIICOT.

Al cincilea inculpat, fost polițist de frontieră, este acuzat că, în calitate de lucrător de poliție în cadrul ITPF Oradea – STPF Nădlac – PCTF Nădlac II, a sprijinit acest grup infracțional organizat, „asigurând protecția transporturilor prin comunicarea consemnelor dispuse de către organele judiciare asupra ansamblurilor de transport TIR și asupra membrilor grupului infracțional organizat în vederea minimalizării riscurilor de depistare, respectiv a îngreunării tragerii la răspundere penale a persoanelor implicate.


De asemenea, acesta a transmis turele de serviciu și intervalul aferent când transporturile frauduloase puteau trece prin punctul de frontieră Nădlac II fără a fi controlate corespunzător”.

De asemenea, în intervalul martie – aprilie 2017, inculpatul, care avea atribuții de control pe linia traficului de migranți, a acceptat promisiunea primirii unor sume de bani (10.000 euro aferent fiecărui astfel de transport fraudulos), respectiv a primit suma de 8.500 euro de la membrii grupului infracțional organizat, pentru a asigura trecerea transporturilor frauduloase de grupuri de migranți în punctul de frontieră Nădlac II cu direcția ieșire din România, prin neefectuarea controlului corespunzător atribuțiilor de serviciu.

Oamenii legii mai menționează că, în cadrul aceleiași activități investigative, au fost administrate probe privind contribuția infracțională a altor 14 inculpați, față de care s-a dispus trimiterea în judecată în 2018 și care sunt, în prezent, condamnați definitiv în cauză.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Timiș.

Activitatea de urmărire penală a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul BCCO Alba Iulia și DGA. Suportul de specialitate a fost oferit de către Brigada Operațiuni Speciale Alba Iulia și Serviciul Operațiuni Speciale Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.