Pompieri români pleacă din Timișoara și București pentru a ajuta la stingerea...

Pompieri români pleacă din Timișoara și București pentru a ajuta la stingerea incendiului ”monstru” de lângă Bordeaux. Anunțul lui Arafat despre zborurile speciale

0
DISTRIBUIȚI

Intervenție în premieră a pompierilor români în Franța. România trimite mijloace tehnice, mașini și pompieri pe cale aeriană la Bordeaux. Pompierii ar urma să plece în această noapte și să ajungă în Franța odihniți, după mii de kilometri.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, joi, că Franța a cerut ajutor aerian și terestru miercuri.

Sprijin aerian a fost oferite din partea altor state, inclusiv din partea Greciei, care se confruntă, la rândul ei, cu incendii masive de pădure. Cererea Franței era ca avioanele să se poată alimenta din mare.

România a stabilit că poate oferi un modul terestru de intervenție, iar Franța a acceptat ajutorul, declară Arafat.

Deosebit în această misiune este distanța foarte mare.

„Am hotărât să folosim avioanele de la baza de transport strategic Papa care aparține, bineînțeles, forțelor NATO, iar România are în ea ore de zbor alocate – cum sunt ele alocate și altor țări care participă în acest proiect – și urmează astăzi să vină două avioane C 17, care sunt avioanele foarte mari de transport care le are tot în dotare baza respectivă.


Un avion va ateriza la București și un avion va ateriza la Timișoara”, a afirmat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Între timp, IGSU a mobilizat forțele de intervenție care vor fi formate din 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri.

Pe lângă 17 mijloace de intervenție, care includ cel puțin 8 mașini cu capacitate de stingere și 2 cisterne de apă, în sprijinul pompierilor vin și alte mijloace de intervenție.

„Au fost mobilizați pompierii către București și către Timișoara din mai multe județe, urmând ca mijloacele de intervenție și personalul să fie transportate de cele 2 avioane militare C 17 către aeroportul Bordeaux din Franța. Deci, din punctul nostru de vedere, asta e o premieră în care trimitem mijloace tehnice și mașini de pompieri cu capacitate destul de mare. Vorbim și de cele de 4000 de litri pe calea aerului, folosind avioane care aparțin unei baze militare care au fost puse la dispoziția noastră și le folosim în contextul colaborării sub mecanismul protecției civile europene. (…) Forțele noastre de intervenție vor fi la dispoziția colegilor din Franța și gata de intervenție, fără să fie obosiți, după ce traversează mii de kilometri până în Franța”, a declarat Arafat.

Avioanele sunt așteptate să ajungă la Baza 90 și la Timișoara și sunt alocate 3 ore pentru încărcare și ancorare.

„Mașinile vor fi deja la Timișoara și la București, sosite. Noi așteptăm ultima mașină să ajungă la București din Piatra Neamț, la ora 18.00, ceea ce înseamnă că va fi totul pregătit pentru a fi încărcat. Și sperăm să reușească să plece chiar în noaptea asta”, a mai spus șeful DSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.