Provincia sârbească Voivodina, promovată la Timișoara: festivaluri, istorie, peisaje de vis și...

Provincia sârbească Voivodina, promovată la Timișoara: festivaluri, istorie, peisaje de vis și răsfățuri culinare FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-835312590">
Fruska Gora

Pe lângă multe alte destinații turistice promovate în acest an la Timișoara, provincia sârbească Voivodina a fost, zilele trecute, oferta oficialităților și a organizațiilor turistice, care, timp de două zile, au dorit să prezinte timișorenilor marea diversitate a destinațiilor din regiune și posibilitățile de agrement oferite de acestea, de la turismul rural sau ecumenic până la cel balnear, de pe malul Dunării și Tisei.

După doi ani în care turismul a avut de suferit din cauza pandemiei, aceasta este a cincea promovare a Voivodinei la Timișoara, cu o ofertă mai bogată, care a contribuit și la creșterea considerabilă a numărului turiștilor.

Novi Sad, capitală europeană a culturii

O primă destinație ar fi Novi Sad, capitala provinciei și totodartă capitală europeană a culturii în acest an, un oraș cu numeroase monumente care merită văzute, cu un Aqua Park, piscine termanle, o plajă amenajată pe malul Dunării sau cu posibilitatea de a admira orașul de pe puntea vaporului care navighează pe fluviu, pe lângă Sremska Kamenica și cetatea Petrovaradinului.

În apropierea orașului se află vechi sălașe unde se poate călări și se pot face plimbări cu trăsura, iar oferta culinară, cu plăcinte cu brânză cârnați de casă, miel cu rozmarin, ficat de gâscă, ștrudel cu mac sau cu nucă și alte bunătăți, este irezistibilă. Nu departe de Novi Sad se află orășelul Sremski Karlovci, un adevărat muzeu în aer liber, cu un centru dominat de clădiri din secolul al XVIII-lea, în stil baroc, cu numeroase crame și un muzeu al mierii.

Cetatea Petrovaradin

Curiozități în rezervații naturale

Iubitorii de natură pot vizita parcul național Fruška Gora din districtul Srem, unde pot admira specii rare de plante și animale, lacuri și cascade, și se pot plimba pe traseele din pădurea de fag sau pot vizita mănăstirile medievale și vechile sate din regiune, iar în mica așezare Slankamentul Vechi, cu străzi în serpentine, se păstrează rămășițele unei așezări celtice, romane și medievale.

O altă rezervație naturală neobișnuită este Zasavica, o zonă mlăștinoasă care poate fi străbătută cu barca. Aici trăiește o specie unică de pește și castori, există o fermă de măgari și preocupări pentru creșterea porcilor din rasa mangalița.

Tradiții inedite în localități multiculturale

Orașul Subotica, cu bogata sa istorie și impresionantele clădiri de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, crama Vinski dvor de la Kajdukovo, unde vizitatorii se pot plimba prin podgorii și pot degusta vinurile ajutați de cavalerul vinului, cea mai mare herghelie de cai lipițeni din Serbia aflată în localitatea Kelebija, sunt alte locuri de vizitat în Voivodina.

Subotica

Somborul, aflat în vestul Voivodinei, renumit pentru tradiția sa multiculturală și civică, este localitatatea în care gazdele te întâmpină cu haine din secolul al XIX-lea și te plimbă cu birja prin pitorescul centru al așezării, unde se află cele mai reprezentative clădiri, Bački Petrovac este cea mai importantă localitate a slovacilor din Voivodina, renumită pentru cârnații picanți preparați după o străveche rețetă slovacă, iar la Kulpin se află cel mai cunoscut castel, înconjurat de un parc care se întinde pe o suprafață de patru hectare.

Zona orașului Titel este bogată în terenuri de vânătoare și pescuit iar la Žabalj, localitate aflată între Novi Sad și Zrenjanin, se află mai multe terenuri de golf. În Banatul de sud, Vârșeț este un oraș cu o ofertă turistică generoasă, de la cula din secolul al XIV-lea aflată pe dealul care străjuiește orașul sau cea mai veche farmacie din Balcani, până la vestitele podgorii și sortimente de vin, dunele de la Deliblata, regiune unică de acest fel din Europa, sunt supranumite „Sahara europeană”, lacurile cu apă limpede, de culoare verde de la Biserica Albă sunt cât se poate de îndrăgite de turiști, mănăstirea de maici de la Mesici este una din cele mai cunoscute din această parte a Voivodinei iar așezarea Covăcița este cunoscută în întreaga lume pentru școala de pictură naivă de aici.

Sărbătorile Voivodinei

Nu lipsesc nici numeroasele sărbători și festivaluri organizate în localitățile din Voivodina. La Novi Sad va avea loc între 18 și 21 august Tamburitza Fest 2022,  satul Gudurica de lângă Vârșeț va găzdui în 27 și 28 august festivalul internațional de folclor „Toamna de aur”,  iar între 15 și 18 septembrie se vor sărbători la Vârșeț zilele culesului de struguri.

La Subotica va avea loc între 22 și 26 august festivalul Interetno, în 1 septembrie se sărbătorește ziua orașului iar în 10 și 11 septembrie, zilele recoltei. Kikinda este cunoscută de multă vreme pentru zilele dovleacului, sărbtorite între 15 și 18 septembrie iar la Panciova va avea loc între 24 și 28 august festivalul de muzică și folclor românesc din Voivodina.

Reabilitarea canalului Bega și pista de biciclete care leagă cele două țări doresc să contribuie, la rândul lor, la o ofertă comună a destinațiilor turistice, care beneficiază atât de fonduri europene cât și de programele de cooperare transfrontalieră.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.