Război în Ucraina, ziua 177. Ruşii le-au cerut muncitorilor de la centrala...

Război în Ucraina, ziua 177. Ruşii le-au cerut muncitorilor de la centrala nucleară Zaporojie să nu vină vineri la serviciu

0
DISTRIBUIȚI

Rusia le-ar fi spus muncitorilor de la centrala nucleară din Zaporojie să nu se prezinte vineri la serviciu, a confirmat, în exclusivitate pentru NBC News, serviciul de informații militare ucrainean.

Cerința rușilor pentru angajații de la centrala nucleară Zaporojie vine pe fondul acuzațiilor și speculațiilor atât din partea Rusiei, cât și a Ucrainei, potrivit cărora vineri se pregătește un incident la centrală.

Joi, Rusia a amenințat că va închide centrala, avertizând că există riscul unui dezastru provocat de oameni din cauza presupuselor bombardamente continue ale Ucrainei.

Ucraina are însă o poveste complet diferită, potrivit lui Andriy Yusov, purtător de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

„Există informații noi, au sosit în urmă cu aproximativ o jumătate de oră, potrivit cărora pentru mâine, 19 august, există un ordin ca majoritatea personalului să nu meargă la muncă”, a declarat Iusov pentru NBC News.

„Asta este ceea ce rușii le-au spus oamenilor lor, în primul rând angajaților de la Rosatom”, a spus el, referindu-se la agenția nucleară rusă.

El a spus că aceasta ar putea fi o dovadă că Rusia pregătește „provocări la scară largă” la centrala electrică de vineri.

„Nu excludem posibilitatea unor provocări rusești masive pe teritoriul centralei Zaporojie mâine (vineri – n.r.).


Acest lucru este confirmat de propaganda lor, de informațiile din sursele noastre și de comportamentul rușilor la centrală”, a adăugat el, referindu-se la centrala nucleară din Zaporojie.

Rusia a refuzat să confirme sau să infirme dacă la Zaporojie este staționat personal al Rosatom.

Anterior, joi, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina și pe „manipulatorii săi americani” că au încercat să însceneze un „accident minor” vineri la centrala din sudul Ucrainei pentru a da vina pe Rusia.

Acesta a declarat că „provocarea” a fost programată pentru a coincide cu o vizită în Ucraina a secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și că ar putea implica o scurgere de radiații.

Complexul reactorului nuclear Zaporojie, cel mai mare din Europa, a fost capturat de Rusia la scurt timp după ce a invadat Ucraina în urmă cu aproape șase luni și a fost supus unor bombardamente repetate, atât Moscova, cât și Kievul dând vina unii pe alții pentru incidente

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.