Război în Ucraina, ziua 187. Inspectorii AIEA vor vizita centrala Zaporojie „zilele...

Război în Ucraina, ziua 187. Inspectorii AIEA vor vizita centrala Zaporojie „zilele următoare” UPDATE 1 Noi atacuri în zonă

0
DISTRIBUIȚI

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor vizita centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, „în următoarele zile”, pe fondul reluării bombardamentelor și a temerilor tot mai mari privind un potențial accident nuclear.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că își „continuă consultările cu toate părțile în vederea trimiterii unei misiuni de experți AIEA la Zaporojie în următoarele zile pentru a contribui la asigurarea siguranței și securității nucleare acolo”, a scris duminică pe Twitter organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, citat de CNN.

Rafael Grossi este membru al echipei de experți, potrivit unui raport al New York Times, care susține că l-a văzut pe Grossi pe o listă de nume, care includea și „alți 13 experți din țări în mare parte neutre”. Pe listă nu apar experți din SUA sau Marea Britanie.

Anunțul AIEA vine în contextul în care atât Ministerul rus al Apărării, cât și operatorul nuclear ucrainean Energoatom au anunțat sâmbătă că situl centralei nucleare a fost bombardat în mod repetat în ultimele 24 de ore, acuzându-se reciproc pentru bombardamente.

Energoatom a anunțat vineri că centrala a fost reconectată la rețeaua de electricitate din Ucraina, la o zi după ce a fost deconectată pentru prima dată în istoria sa.

De asemenea, autoritățile orașului Zaporojie au pus la dispoziția locuitorilor pastile de iod, în contextul în care îngrijorarea privind un posibil accident nuclear este tot mai mare.

„Timp de decenii, siguranța nucleară a rămas prioritatea principală a Ucrainei, mai ales având în vedere trecutul nostru tragic. Invadatorii ruși au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent. Militarii ruși trebuie să iasă din centrală – nu au ce să facă acolo”, a spus duminică ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba.

Cancelarul austriac Karl Nehammer susţine o plafonare la nivelul Uniunii Europene a preţurilor galopante la electricitate, potrivit unui comunicat emis duminică de biroul său.

Guvernul austriac, condus de conservatori, a fost iniţial sceptic în privinţa ideii de plafonare a preţurilor la energie electrică, dar s-a răzgândit pe măsură ce acestea au continuat să crească în concordanţă cu creşterea preţurilor la gaze, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, conform Reuters.

„Trebuie să oprim în sfârşit nebunia care are loc pe pieţele energetice. Iar acest lucru se poate întâmpla doar printr-o soluţie europeană”, a declarat Nehammer, adăugând că va încerca să-i convingă pe omologii din blocul comunitar.

„Trebuie să se întâmple ceva în sfârşit. Această piaţă nu se va autoregla în forma actuală. Fac apel la toate cele 27 de state (membre) ale UE să fie unite pentru a opri imediat această explozie a preţurilor”, a adăugat acesta.

Preţul de piaţă al energiei electrice trebuie să scadă şi trebuie să fie decuplat de cel al gazului pentru a-l aduce mai aproape de costurile reale de producţie, a declarat Nehammer.

„Nu putem să-l lăsăm pe preşedintele rus Vladimir Putin să determine în fiecare zi preţul european al energiei electrice”, a mai spus el.

Republica Cehă, care deţine preşedinţia rotativă a UE, va propune o reuniune extraordinară a Consiliului UE pentru Energie cât mai curând posibil pentru a face faţă creşterii preţurilor la energie, au declarat vineri oficiali guvernamentali cehi, care încearcă să obţină sprijin european pentru plafonarea preţurilor la energie.

Biroul lui Nehammer a precizat că acesta va face presiuni pentru un model sustenabil care să poată fi implementat rapid, fără a da detalii.


Acesta a adăugat că a discutat această problemă cu omologii săi din Cehia și Germania.

UPDATE 1 Forțele rusești au bombardat orașele ucrainene de peste râu față de centrala nucleară Zaporojie, alimentând temerile privind un dezastru cu radiații.

Capturată de trupele rusești în martie, dar condusă de personal ucrainean, Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost un punct fierbinte major în conflictul de șase luni, părțile dând vina una pe alta pentru bombardamentele recente din apropierea centralei, potrivit Reuters.

Forțele rusești au tras asupra Enerhodar, orașul în care se află centrala, a declarat duminică seara târziu șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Telegram, alături de o înregistrare video cu pompierii care sting mașinile în flăcări.

„Ei provoacă și încearcă să șantajeze lumea”, a declarat șeful de cabinet Andriy Yermak.

De asemenea, forțele rusești și-au continuat bombardamentele în Donbas, centrul industrial al Ucrainei din estul țării, au declarat oficialii de acolo.

Zelenski, în discursul său nocturn de duminică, a promis că „ocupanții vor resimți consecințele în acțiunile ulterioare ale apărătorilor noștri”.

„Niciun terorist nu va fi lăsat fără răspuns pentru atacurile asupra orașelor noastre. Zaporojie, Orykhiv, Harkov, Donbas – vor primi un răspuns pentru toate”, a spus el.

De când trupele rusești s-au năpustit peste granița ucraineană în februarie, în ceea ce președintele rus Vladimir Putin a numit o „operațiune militară specială”, conflictul s-a transformat într-un război de uzură purtat în principal în estul și sudul Ucrainei.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Rusia nu a vrut să recunoască riscul radiologic grav de la centrala din sudul Ucrainei și a blocat un proiect de acord privind neproliferarea nucleară pentru că menționa acest risc.

Națiunile Unite și Ucraina au cerut retragerea echipamentelor militare și a personalului de la centrală pentru a se asigura că aceasta nu este o țintă.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a raportat mai multe bombardamente ucrainene la uzină în weekend.

Nouă obuze trase de artileria ucraineană au ajuns în incinta uzinei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov.

Pe măsură ce cresc temerile privind un accident nuclear într-o țară încă bântuită de dezastrul de la Cernobîl, autoritățile din Zaporojie distribuie tablete de iod și îi învață pe locuitori cum să le folosească în cazul unei scurgeri de radiații.

Compania nucleară ucraineană Energoatom a declarat că nu are informații noi despre atacuri asupra centralei, iar Reuters nu a putut verifica relatăril

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.