Se apropie o nouă ediție a Zilelor Aradului. Ce noutăți au fost...

Se apropie o nouă ediție a Zilelor Aradului. Ce noutăți au fost pregătite

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2100304583">

Ca în fiecare an la sfârșitul lunii august, se sărbătoresc „Zilele Aradului”, după ce administrația municipală a decis ca data de 22 august să marcheze ziua orașului.

La 22 august 1834, printr-o diplomă imperială înmânată de primul împărat ereditar al Imperiului Austriac, Francisc I, Aradul a fost ridicat la rangul de „oraș liber regesc”, ceea ce a adus Aradului unele avantaje economice și mai multă autonomie administrativă, contribuind la transformarea acestuia într-un oraș prosper. După ce diploma a fost înmânată la Arad conducătorilor orașului, locuitorii acestuia au organizat „Sărbătorile Aradului”, care au durat mai multe zile.

Muzică pentru toate gusturile

Sărbătoarea orașului, un bun prilej de distracții felurite și pentru turiști, se întinde de-a lungul unei săptămâni, și această ediție oferind un program  care dorește să fie pe placul tuturor, cu muzică pe toate gusturile și pentru toate vârstele, cu specialități gastronomice, plimbări cu ambarcațiuni pe Mureș, teatru în aer liber, proiecții de filme, diferite jocuri și ateliere de artă, dar va aduce și unele momente inedite. Pe durata sărbătorii, circulația pe bulevard va fi doar pietonală, iar tarabele cu mâncare și diverse alte produse se vor afla între primărie și Biserica Roșie.

În 20 august, pe acest tronson al bulevardului se va deschide Bulevard Food&Fun, iar festivalul „Symphonic Experience”, care va oferi publicului muzică clasică, jazz, rock, muzică electronică, etno-funk și șlagăre îndrăgite, și care va avea loc pe stadionul UTA între 19 și 21 august, va completa programul primelor zile ale sărbătorii. Tot în 21 august, de la ora 18:00, va avea loc și un tur ghidat în cetatea Aradului, unde vizitatorii  vor putea auzi poveștii neștiute din istoria acesteia. Cei care doresc să participe la această inedită incursiune în cetate, trebuie să aibă asupra lor un act de identitate, fiind vorba de vizitarea unei fortificații care este încă obiectiv militar.

Noutăți în zilele sărbătorii

Printre noutățile acestei ediții se numără o expoziție de vitralii „Glass Nouveau” realizată de Cristian Anghelescu – parte a unui proiect de promovare a Art Nouveau. Acestea vor fi expuse în sala Regele Ferdinand a primăriei în 22 august, ora 15:00, și în aceeași zi, la ora 20:30, designeri arădeni vor avea un eveniment special dedicat promovării lor. În holul primăriei va fi expus și ceasul din turnul acesteia, vechi de peste o sută de ani, care a fost demontat în această vară pentru a fi reparat, după care își va relua locul în turn.

Vor avea loc și numeroase concerte – unul de jazz-rock în 23 august, de la ora 19:30 în parcul Eminescu, unde vor fi prezenți Jazzy Bit, Peet Project ți Ribozom, un concert de muzică ușoară românească în 25 august, de la ora 18:30, în același loc, la care vor participa Marina Florea, Florin Mureșan și Mădălina Boroneanț, concerte de muzică populară la ștrandul Bidi, în 25 august, de la ora 19:30, cu soliștii Daniela Dudaș, Liviu Păcurar și suita de orchestră Dudu Blagu Ieneșescu, și în parcul „Sfânta Maria” din Micalaca, în 26 august, de la ora 18:00, cu Cornel Borza, Diana Selagea, Lucian Drăgan, Ștefan Muntenaș și alții, un concert susținut de Andra, Randi și Alexandra Stan în 27 august, în fața primăriei, iar în ultima zi, 28 august, tot pe platoul din fața palatului administrativ, un program de muzică clasică oferit de filarmonica arădeană, începând cu ora 20:00.

Surse foto: glsa.ro, specialarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.