„Noua” Politehnica Timişoara începe mâine campionatul Ligii 2, mai târziu ca oră decât conjudeţenele. Pe „Ştiinţa” vine Unirea Constanţa, echipă mai slab clasată în sezonul trecut, dar care nici ea nu a retrogradat şi care totodată şi-a schimbat lotul prin multe „implanturi” de la FCSB. Antrenorul Bogdan Andone are şi bătăi de cap din cauza accidentărilor, dar alb-violeţii par acum un team cu mai multe soluţii.
„Ştim foarte bine, primul meci din sezon e dificil tot timpul, indiferent de adversar. Tocmai de aceea trebuie să ne pregătim mental pentru acest joc foarte bine. Să ajungem mâine la ora jocului pregătiţi bine din toate punctele de vedere, pentru că e obligatoriu să debutăm cu o victorie”, a declarat Bogdan Andone, „principalul” Politehnicii, care a comparat acest restart pe banca timişorenilor, cu prima sa perioadă pe Bega. „E cam aceeaşi situaţie din punct de vedere sportiv, al clubului, cu toate că s-au schimbat la nivel administrativ anumite lucruri, dar, ca echipă, şi în acea perioadă au fost schimbări de jucători – mulţi jucători noi veniţi. A fost cam aceeaşi situaţie, cu trialuri la început, ca să găsim jucători, să încercăm să ne încadrăm într-un anumit buget. O situaţie similară e şi în momentul de faţă, cu destul de mulţi jucători noi veniţi. Tocmai de aceea şi eu aştept cu nerăbdare acest început de sezon, să văd exact la ce nivel suntem, ca echipă şi ca joc, dar, încă o dată, aşteptările mele sunt mari, cred că şi ale suporterilor. Tocmai de aceea e foarte important să repetăm startul bun din sezonul de acum cinci ani, cu o victorie adică”, e de părere Andone.
Unirea poartă numele de Constanţa în continuare, dar acest club e în fapt FCSB Academy, o pepinieră pentru formaţia din Conference League, la care Gigi Becali a împrumutat mai mulţi tineri. „E o echipă cu jucători de calitate. O echipă în mare parte bazată pe jucătorii tineri, din academia FCSB-ului, dar şi cu câţiva jucători, de exemplu Horşia, cu peste 50 de meciuri în Liga I. Jucători cu calitate foarte bună, cred că patru sau cinci dintre ei au participat la Campionatul European Under 19, unde a fost şi Denis Radu, deci o echipă de calitate, care vrea să joace fotbal, să crească în valoarea individuală probabil, pentru ca apoi să facă pasul la echipa mare a FCSB-ului”, a adăugat Andone despre adversar.
În condiţiile multor plecări şi sosiri, Andone a încercat să lucreze şi la omogenitate, sperând ca acest lucru să nu fie o problemă: „Eu sper să nu fie, tocmai de aceea am încercat şi în antrenamente şi în cantonamentul din Slovenia, să stăm cât mai mult timp împreună, şi în timpul antrenamentelor, ca structuri de joc, ca echipe formate, ca absolut tot ce înseamnă. Şi în timpul liber am ieşit de câteva ori cu băieţii – la o masă, la o plimbare, numai pentru a sta mai mult timp împreună şi a discuta între ei. Şi sper ca experienţa jucătorilor să fie un plus pentru noi şi să ne ajute, această omogenizare să fie mult mai rapidă pentru echipă, pentru grup”. Totodată, el a comparat situaţia cu cea de când era jucător la Rapid: „Am dat un exemplu, venirea lui Mircea Lucescu la Rapid în 1997, când practic s-a schimbat o întreagă generaţie la Rapid în acea perioadă şi s-a schimbat practic o întreagă echipă. Au rămas doar 3-4 jucători din vechiul lot, jucătorii tineri, gen Pancu, Iencsi, eu, Bogdan Lobonţ dacă nu venise în acea vară, Nae Stanciu, toţi jucătorii care au venit, au venit noi, Dulca, Nanu, Şumi, L.
Marinescu, Rednic, Sabău, Lupu, practic a fost aceeaşi situaţie. A fost o perioadă de tranziţie la începutul sezonului, apoi am pierdut campionatul în ultima etapă. Practic s-a terminat un ciclu de cinci ani de zile, pentru club, pentru unii dintre jucători, şi o parte din jucători i-am adus eu acum cinci ani de zile şi tocmai de aceea un ciclu de cinci ani e destul de mult, e o limită, de aceea am rămas cu jucătorii mai tineri din vechiul lot şi am încercat să aducem jucători cu experienţă, jucători din academia noastră, jucători tineri, care se antrenează cu noi, să venim cu un suflu nou, cu o altă mentalitate, cu o mentalitate de învingători, o mentalitate de luptători. Şi cu un obiectiv bine stabilit, ştim exact unde suntem, ştim exact unde vrem să ajungem peste doi ani de zile, dacă nu vom reuşi chiar în acest prim an”.
Timişorenii au şi absenţe certe. Huminic, Bocşan (aşteptat să reia de luni pregătirea), Moţiu, Benzar (microruptură fibrilară, va absenta două-trei săptămâni) şi Zaluschi sunt indisponibili din cauza accidentărilor. Nici prezenţa celor mai noi achiziţii – Matteo Kucich şi Oliver Brynéus – nu e sigură, se aştepta cartea verde în cazul lor.
Cosmin Bîrnoi va purta mâine banderola de căpitan, premieră pentru club, dar şi pentru el. „A fost căpitan în jocurile amicale. Va fi unul dintre căpitanii echipei. Vom stabili trei căpitani de echipă şi în funcţie de cine va juca în meciul respectiv, voi decide cine va fi căpitanul. În momentul de faţă şi pentru meciul de mâine el va fi căpitanul echipei. S-a pregătit foarte bine, a avut o atitudine foarte bună, a muncit pentru echipă şi pe plan defensiv. Un lucru de apreciat pentru un jucător cu calităţi ofensive şi tocmai de aceea am decis să fie unul dintre căpitanii echipei”, a explicat Bogdan Andone.
„Este o situaţie complicată cu Unirea Constanţa, cu tot ce au făcut ei acolo. Ştiu doar că au o echipă foarte bună, cu jucători foarte foarte tineri, care au calitate şi care vor să joace fotbal. Dar eu am încredere în mine şi în echipa mea, în toţi jucătorii care au venit noi şi sunt convins că mâine vom da 100% şi vom câştiga. Este o onoare mare pentru mine şi îi sunt foarte recunoscător lui Mister pentru că m-a ales să fiu unul dintre căpitanii echipei şi sper să nu dezamăgesc şi să fie un an foarte bun, atât pentru mine, cât şi pentru echipă”, a spus şi Cosmin Bîrnoi. „Normal, încercăm să intrăm în fiecare meci 100%, să jucăm pentru noi, dar şi pentru suporterii care au fost mereu alături de noi. Au venit în toate deplasările posibile, Brăila, Braşov, peste tot anul trecut, şi sunt convins că şi anul acesta vor face la fel. Şi sperăm ca anul acesta să le arătăm că asta e faţa nouă a noastră, nu ce s-a întâmplat anul trecut, când ne-am bătut la retrogradare, şi sper să ajungem cât mai sus!”, a mai precizat jucătorul de profil ofensiv.
Partida Politehnica Timişoara – Unirea Constanţa se dispută mâine, de la ora 18.00, pe arena „Ştiinţa”, în prima etapă a noului sezon de Liga 2. Biletele pentru acest joc costă 20 de lei (acces general) şi pot fi achiziţionate online AICI. Intrarea e gratuită pentru copiii sub 14 ani şi juniorii de la Academia Politehnica. De asemenea, tichetele vor fi disponibile în ziua meciului la stadion începând cu o oră înaintea orei de start. Meciul nu e televizat, dar va fi transmis în direct pe pagina de YouTube a clubului. Înainte de startul efectiv al partidei va avea loc un moment de reculegere pentru regretatul mare suporter polist Dragoslav „Draghi” Cercel, a cărui înmormântare a avut loc chiar astăzi.