Ziua Timișoarei, celebrată solemn. Șase personalități au primit titlul de Cetățean de...

Ziua Timișoarei, celebrată solemn. Șase personalități au primit titlul de Cetățean de onoare FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1382445156">

Astăzi, de la ora 9, în Piața Petru Maior, la monumentul lui Virgil Economu, manifestările dedicate acestui Zilei Timișoarei au debutat cu un ceremonial militar și religios, urmat de depuneri de coroane. De la ora 11, în Piața Unirii, în fața Muzeului de Artă, timișorenii au putut asista la un ceremonial militar și religios, urmat de defilarea detașamentului de onoare. Au vorbit despre semnificația acestei zile primarul Timișoarei, precum și alte oficialități. A urmat un concert de fanfară.

De la ora 13, în sala Filarmonicii „Banatul”, Consiliul Local al Municipiului Timișoara s-a întrunit în ședință festivă, dedicată zilei orașului. În deschidere au fost intonate imnul României, cel al Uniunii Europene și cel al Timişoarei de către Cvartetul „Clasica”.

Ședința a fost prezidată de consilierul local Roxana Iliescu, care a vorbit despre importanța acestei zile pentru comunitatea locală. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și-a început alocuțiunea cu întrebarea ce îi unește pe locuitorii unui oraș și îi face o comunitate.

Deoarece în cadrul ședinței au fost decernate mai multe titluri de Cetățean de onoare al Municipiului Timișoara, primarul a adus un elogiu celor care au primit acest titlu.

„Onorăm șase dintre cetățenii care ne ajută să înțelegem mai bine cine suntem noi ca și comunitate, ce ne leagă peste toate diferențele noastre. Sunt onorat că ați acceptat invitația noastră. Teodor Stanca, Petru Mirciov, Cornelia Fiat, Ignat Fisher, Iosif Rotariu, Silviu Oravițan, acești șase oameni exprimă valorile noastre de libertate, de asumare, de curaj, de excelență, de umanitate, oameni dintre noi pe care să-i onorăm pentru ce au făcut în viața lor, dar care să ne și inspire să putem răspunde la ce face din noi timișoreni și ce trebuie să facem să trăim aceste valori de libertate, de curaj, de respect, de umanitate. Vreau să vă multumesc că ne încurajați, că ne inspirați și că luptați pentru valorile voastre și pentru Timișoara”, li s-a adresat primarul timișorenilor pe care îi onorăm azi, de ziua Timișoarei.

Au susținut alocuțiuni ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, Cristian Alin Moș, vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Timiş, Sorin Gabriel Ionescu, subprefect al judeţului Timiş.

A fost decernat titlul de Cetățean de onoare al orașului, fiindu-le înmânate placheta și diploma, următoarelor personalități:

– domnului Teodor Stanca – fost deținut politic, lider al mișcărilor de protest studențești din Timișoara din 1956 împotriva invaziei sovietice în Ungaria;

– doamnei Cornelia Fiat – exponentă a vieții civice timișorene, fostă deportată în Bărăgan;

– domnului Petru Mirciov – exponent al vieții civice timișorene, fost deportat în Bărăgan;

– domnului Ignaț Iosif Fischer – personalitate civică și culturală timișoreană de etnie germană, fost deportat în URSS;

– domnului Iosif Rotariu – personalitate a fotbalului românesc și timișorean;

– domnului Silviu Oravitzan – artist bănățean de renume internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.