Nume noi şi sonore în staff-ul Academiei Politehnica. Cel mai titrat antrenor...

Nume noi şi sonore în staff-ul Academiei Politehnica. Cel mai titrat antrenor din zonă şi un ex-internaţional, la alb-violeţi

0
DISTRIBUIȚI

Academia Politehnica Timişoara cuprinde tot mai multe nume mari din fotbalul vestic. După Cristi Scutaru, un al coleg de generaţie s-a apucat de antrenorat în cadrul centrului juvenil alb-violet, e vorba de Srgian Luchin, fost internaţional care în vara trecută doar s-a pregătit ca jucător cu echipa de seniori din „B”. Altfel, echipa U18 din Liga de Tineret a clubului a fost preluată de reputatul tehnician la nivel de copii şi juniori – Cristi Petcu, secondat de Ionuţ Vucea, care se va ocupa de cea mai tânără grupă a academiei.

Cei din urmă au sosit la Politehnica după ce şi-au încheiat conturile cu academia Ripensiei în vara ce tocmai a trecut. Cristian Petcu (50 ani) e cunoscut pentru câteva dintre cele mai strălucite generaţii de la LPS Banatul, inclusiv cele 1994 şi 2002, din prima au făcut parte şi nume precum Steliano Filip sau Darius Buia, echipa aceea fiind multiplă campioană naţională. Petcu a preluat Politehnica U18 de la Sorin Brîndescu, coordonatorul Academiei Politehnica în continuare.

„Am venit cu gândul de a performa, de a ajuta la dezvoltarea jucătorilor din cadrul academiei Politehnicii Timişoara. Vin într-o echipă de oameni competenţi, foşti fotbalişti, antrenori de calitate la nivel de copii şi juniori. Sperăm să aducem un plus calitativ la ceea ce se întâmplă în cadrul Academiei. Au survenit o serie de modificări (n.r. Liga Elitelor U19 a fost înlocuită de Liga de Tineret), dar noi trebuie să ne adaptăm, sunt mulţi băieţi care se antrenează cu prima echipă, sunt băieţi care vin şi de la grupele mai mici de vârstă. Important e ca ei să joace, să aibă minute, meciuri bune, de calitate, să crească. Cel mai important lucru e să propunem jucători de valoare la prima echipă iar cei care se antrenează cu noi să crească din punct de vedere calitativ. Rezultatele sunt pe plan secundar, ele contează deja la vârsta lor, dar nu ele sunt primordiale, prioritare”, a declarat Cristi Petcu despre noua sa „misiune”.

Ionuţ Vucea îl va sprijini pe Petcu, în timp ce a preluat grupa Under 7, nou formată la alb-violeţi. Anunţat iniţial la această grupă, Cristian Scutaru îi va antrena pe puştii mai mari cu un an. Vucea (31 ani) s-a apucat devreme de antrenorat, în urmă cu şase ani, după ce a plecat de la Politehnica din postura de jucător, el mai evoluând în continuare de plăcere la formaţia UVT-ului din Liga 4.

„Cred că mă încearcă sentimentul ăsta de emoţie, pentru că mă întorc după şase ani de zile şi mă întorc într-o altă postură, care mă face să fiu mândru de alegerea făcută.


Şi vin cu gânduri puţin mai energice, îmi doresc să merg pe partea asta de copii, îmi place foarte mult să lucrez cu ei, să dezvolt copiii, să le aduc plăcerea de a juca fotbal. Cel mai important e că e o alegere bine făcută, sunt oameni în cadrul clubului care m-au determinat să fac alegerea, pentru că vorbim din punct de vedere al caracterului, din punct de vedere uman, nu doar fotbalistic, şi cred că multe lucruri nu s-au schimbat aici. Pentru mine se schimbă doar postura, cea de la jucător la antrenor, cred că ţine de mândrie. Mă întorc cu ambiţii mari şi să fac o treabă bună. Am început drumul acesta alături de Cristi Petcu şi cred că e cea mai bună alegere pe care am putut să o fac, e omul care m-a ajutat să devin omul care sunt din punct de vedere al meseriei de antrenor. Sunt încă la început, dar pentru mine e momentul potrivit, am renunţat la fotbalul de performanţă după ce am plecat de la Poli şi mă întorc ca alt om, cu alte vise şi dorinţe”, a spus Ionuţ Vucea.

Luchin, îndemnat de tată să antreneze

O surpriză e faptul că Srgian Luchin va activa la club după ce a fost aproape acum un an să se alăture lotului de seniori. La 36 de ani fostul fundaş a decis să urmeze cursurile şcolii federale, ca începător acesta îl va second pe experimentatul Octavian Popescu la grupa U13 a alb-violeţilor.

„Am vrut, după ce mi-am încheiat cariera de jucător, să fac o pauză, am stat un an de zile acasă. Am început acum cursurile de antrenor şi am vrut, în paralel, să-mi fac şi practica. Am găsit înţelegere la domnul Brîndescu, care mi-a şi fost primul meu antrenor. S-a bucurat de iniţativa mea şi m-a întrebat dacă sunt de acord să colaborez cu domnul Tavi Popescu. Eu sunt la început de drum, dânsul are o experienţă bună în spate şi e clar că am ce învăţa de la el şi chiar m-am bucurat că am pe cineva lângă mine, un sprijin. Ieri am fost la primul antrenament, am avut primul contact cu copiii, sunt foarte ascultători, receptivi, am văzut la primul antrenament şapte-opt copii foarte foarte buni, cu calităţi extraordinare. Sper să fie un început bun şi să fie o colaborare de lungă durată. Chiar am vorbit cu Scutaru, ştiu că a făcut pasul acesta, vom fi colegi, mă bucură treaba asta. Chiar tata mă bătea la cap, de ce nu mă înscriu pentru şcoala de antrenori, pentru că eu tot timpul mă plângeam de situaţia în care a ajuns fotbalul românesc… şi el mi-a zis că: toţi ăştia, voi, care aţi jucat la un anumit nivel, nu vă implicaţi dar arătaţi cu degetul, aruncaţi vina. Încercaţi şi voi să schimbaţi ceva, măcar o grupă de copii; Şi am stat puţin, am reflectat la ce mi-a zis tata şi într-adevăr are dreptate”, a explicat Luchin.

Un alt fost fotbalist important, care are deja rezultate în fotbalul juvenil e Paul Codrea, tehnicianul echipei U16 din Elită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.