ANAF confirmă dezvăluirile PRESSALERT.ro. Administrația Fritz a sustras de sub sechestru bunuri...

ANAF confirmă dezvăluirile PRESSALERT.ro. Administrația Fritz a sustras de sub sechestru bunuri de aproape opt milioane de euro din patrimoniul Colterm

17
DISTRIBUIȚI

După ce Curtea de Conturi a României a confirmat investigațiile PRESSALERT.ro despre modul dubios în care s-au făcut plățile din bani publici pentru firma de avocatură Schoenherr și Asociații, angajată teoretic ca să găsească soluții pentru salvarea Colterm, acum ANAF a confirmat o altă anchetă pe care am publicat-o anul trecut în luna noiembrie.

La vremea respectivă am dezvăluit că administrația condusă de Dominic Fritz a pus la cale o operațiune cu iz penal pentru a goli de patrimoniu Colterm SA fără plata niciunui leu, cu câteva zile înainte de depunerea cererii de insolvență. Totul a fost supervizat de viceprimarul Ruben Lațcău și de administratorul public Matei Creiveanu, care au beneficiat de serviciile societății de avocatură Schoenherr și Asociații.

Consiliul Local Timișoara a adoptat, în 5 octombrie 2021, o hotărâre prin care s-a aprobat încheierea unui nou contract de delegare a gestiunii serviciului de termoficare. În anexa 5 a contractului se prevede, la articolul 2, că în urma încetării contractului de concesiune din 2004, Colterm va preda Primăriei Timișoara „bunurile menționate în lista reprezentând Anexa nr.1 la prezentul act adițional” care „sunt preluate fără plată în proprietatea publică sau privată a concedentului (municipiul Timișoara, n.a.) potrivit contractului de concesiune  și evidențiate ca atare”.

Pentru aprobarea acestei anexe în care se stabilește transferul gratuit de bunuri se invocă hotărârea 15/2021 a AGA a Colterm SA. Surpriză – conform documentului de pe site-ul societății de termoficare această hotărâre nu conține acordul consilierilor locali de a trece cu titlu gratuit a vreunui bun din patrimoniul Colterm în cel al municipiului. S-a aprobat doar încetarea de comun acord a contractelor de concesiune a infrastructurii și a delegării și se aprobă semnarea unui nou contract de delegare a serviciului public de alimentare cu energie termică.


Ba mai mult, la momentul adoptării HCL-ului și a anexelor nu exista nicio hotărâre cu numărul 15, deoarece consilierii locali au participat la AGA de la Colterm SA după ședința de consiliu local din 5 octombrie.

Oficiul Juridic de la Colterm a trimis un document prin care avertiza atât pe cei din Primăria Timișoara, cât și firma de avocatură că „la data semnării actelor adiționale menționate mai sus, sunt înființate sechestre asigurătorii de către ANAF (instituite la data 08.10.2021) asupra bunurilor care fac parte din SACET, astfel încât predarea/preluarea acestora se va putea efectua doar cu înștiințarea/acordul prealabil al ANAF”. Nu a contat nimic pentru administrația USR, care a trecut în patrimoniul primăriei bunurile Colterm. Viceprimarul Ruben Lațcău a susținut la momentul respectiv că totul este legal – „Faptul că în Colterm nu au respectat legea acum cinci ani, șase ani, trei ani, doi ani și au făcut tot felul de investiții fictive, așa zise investiții, asta nu e o chestiune pe care eu pot să o justific”.

Ulterior, am dezvăluit că inclusiv firma de avocatură, în unul dintre rapoarte, a avertizat administrația Fritz că trebuie să plătească Coltermului pentru bunurile pe care ar vrea să le treacă în patrimoniul municipalității, conform legislației în vigoare. Asta înainte de a se declanșa operațiunea de transfer gratuit a bunurilor.

După publicarea acestor informații pe PRESSALERT.ro, ANAF a făcut un control amănunțit la Colterm SA, verificându-se absolut toate activele pe care a fost instituit sechestru pentru datoriile companiei de termoficare. Conform documentelor ANAF, în urma controalelor, s-a stabilit că au fost sustrase de sub sechestru de către administrația condusă de Dominic Fritz bunuri din patrimoniul Colterm, în valoare de aproape 40 de milioane de lei. Există corespondență între structurile ANAF pentru a se stabili cine va face plângerea penală pentru prejudiciul de aproape opt milioane de euro adus statului prin această manevră ilegală, structura sesizată, conform competenței, urmând să fie Direcția Națională Anticorupție. Scandalul scoaterii de sub sechestru vine după cel al amenzilor de peste 34 de milioane de euro după refuzul de a achiziționa certificatele pentru emisiile de gaze.

17 COMENTARII

 1. Gunoaiele de la ,,alert”!!!Încă mai sunteți în ,,solda”lui Robu????Nu va e rușine să mințiți in halul asta??????Ar trebui să fiți dați în judecată și să plătiți daune morale!!Din bani care ai luați de la USL!!!

  • Etajul unu din primaria TM este anesteziat ..oare de ce? mai mult ca sigur ca va duceti la fund impreuna cu fritz

 2. Stai asa @ Stiv Cum vine asta în ,,solda”lui Robu????Din bani care ai luați de la USL!!!Acuma cine pe cine?? Dar si treaba asta va fi ca toate celaltete „POTLOGARI” pe care le au facut.Se pune „BATISTA PE TAMBAL ” si gata TOT INAINTE ca pioneri

 3. Povestea Colterm începe să semene tot mai mult cu Flota lui Basescu de pe vremea a lui Laie VotcaCaroiu si a Luceafarului de fusereala Sovietica. Se vrea un alt episod cu alte personaje cu Sârbu Raspopitu si alte Lighioane ale Justiției de Gangsterie Soovieto-Patriotica de salvare Națională. Mai Mai !!!!!

 4. Sar USR-istii ca arsi sa il apere pe guru Fritz. S-a dovedit ca sunteti doar o alta gasca, la fel ca toti ceilalti. Ati intrat in politica si faceti chiar mai rau ca ceilalti.

 5. Și cu căldura din această următoare iarnă, cum rămâne??!!
  Cine se va ocupa de orașul ,,florilor”!!!!
  Cu îndreptările orânduirii, cine!!?
  Nimeni din oficiu!!!
  Corpul de control al premierului, e plecat pe alte meleaguri???!

 6. Adevarul este dureros, dar este adevăr. Era cât se poate de clar ca aceasta administrație este una total nepregătită (vezi realizările personale a celor care conduc). Cu toate ca articolul este cât se poate de clar, cu dovezi indubitabile, vreau sa va spun domnule Bota ca aveți o parte de vina a tot ceea ce se întâmpla. Ați fost un om care l-ar fi propus și promovat primar pe oricine doar ca sa nu mai fie Robu. Ați făcut din aceasta nulitate de Fritz un portret ideal al primarului Timișoarei. Dar acum tragem, orașul este mai mizer decât oricând, impozite mărite, parcuri cu vegetație uscata, copii trimiși acasă de la scoala și grădinița din cauza frigului, in apartamente frig și lipsa apa calda. Doresc tuturor timișorenilor sănătate și numai bine!

 7. În continuare U.S.R. ÎŞI CONFIRMĂ INCOMPETENŢA CARE ÎI DUCE ÎN PENAL! Sunt o şleahtă de habarnişti ca şi susţinătorii USR, care au comentat la acest articol, luând apărarea Administraţiei Friţ cu tot felul de inepţii. Mă întreb ce structuri i-au promovat pe aceşti tembeli să conducă ceva, pentru că parcă i-au ales pe criterii de lipsă de studii, neprofesionalism, analfabetism administrativ, traseism politic, foşti comunişti(în C.L. Timişoara de exemplu) lipsă de onestitate, moralitate şi tupeu în încălcarea legii. Exact opusul a ceea ce a propovăduit USR la înfiinţare. Ăştia duc statul de drept în derizoriu. Ar trebui ca cei care i-au pus, uneori chiar prin fraudă electorală(ex. Sect.1), să plătească pagubele Usr-istilor. Nu noi, cetăţenii nevinovaţi.

 8. Fritz, moftangiule, a venit frigul, e kalt. Kalt, kalt, kalt! La temperaturile care sunt acum, legea te obligă să dai căldură, și tu nici nu pomenești de așa ceva, de parcă ai trăi în Africa. Să dea Dumnezeu, după ce îți termini mandatul ăsta, dacă nu te mătură nimeni înainte, să ajungi să trăiești într-un iglu, că în Timișoara nu mai ai ce căuta. Dacă nu rezolvi rapid cu căldura, suntem deja mulți care vrem să te dăm în judecată, să achiți tu căldura tot mai scumpă pe care o plătim la întreținere și pe care n-o avem. Nu ți-e rușine nici un pic? Golanule!

 9. Pentru pagubele de sute de mii de lei făcute Timişoarei, Friţ &Co ar trebui să înfunde puşcăria. Justiţia din Timişoara ar trebui să se aplece asupra acestor fapte dacă vrea să nu fie complice cu aceşti Usr-işti netrebnici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.