„Ce-am avut. Ce ne-au dat”, piesă de teatru despre războiul din Ucraina,...

„Ce-am avut. Ce ne-au dat”, piesă de teatru despre războiul din Ucraina, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Teatrul Basca pregătește un nou spectacol, „Ce-am avut. Ce ne-au dat”, o cercetare artistică-documentară care are drept temă problema refugiaților și a migrațiilor. Textul este scris de artiști din România și Ucraina și are drept subiect fenomenul migranților și a valurilor de refugiați care au ajuns în România nu doar recent, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, ci și în ultimii ani, și este inspirat din istorisiri reale. Premiera spectacolului regizat de Alexandru Mihăescu va avea loc în 10 septembrie, ora 16:00, la festivalul „Plai” de la Muzeul Satului Bănățean.

Ana Maria Ursu, actriță, regizor și coordonator la Teatrul Basca, mărturisește: „Nu înțeleg războiul. Nu pot să-l opresc. Nu pot decât să ofer un context mai bun pentru câțiva artiști care au nevoie de normalitate. Mă bucur că am descoperit artiști valoroși cu care sigur vom mai lucra și în viitor”. Vika Medvedeva și Olksandr Solokha, artiști ucrainieni aflați la Timișoara semnează coregrafia și muzica noului spectacol, în timp ce Iryna Serebriakova și Nina Zachozhenko din Ucraina, împreună cu Selma Dragoș, Alina Pietrareanu și Andrei Ursu din România, sunt cei care au cercetat și scris textele. Distribuția îi numără pe  Otniel Floruț, Alina Ilea, Adrian Jivan, Jacqueline Kohl, Costa Tovarnisky și Ana Maria Ursu, alături de Imi și Raluca Imre.

„Zi de zi știrile din război sunt pe ecranele televizoarelor și uneori pare mai mult decât suficient. Adevărul este că nu știam cât de repede ar fi trebuit să facem un spectacol despre drama refugiaților, dar ideea de a ajuta pe câțiva dintre colegii de breaslă din Ucraina, care poate și-au pierdut posibilitatea de a lucra, a fost un catalizator, pentru ca acest spectacol să se întâmple în această vară.


Și, într-adevăr, a fost o inițiativă bine primită. Încă repetăm, dar ce e sigur e că cele cinci povești la care lucrăm se leagă excelent și aduc câteva momente de reflecție și uneori observații surprinzătoare dinspre unghiul subiectiv al celui care fuge de un război și al celui care îl primește în țara sa. Firul roșu care leagă spectacolul este acest «Ce-am avut. Ce ne-au dat» adică momentul în care oamenii au fugit din casele lor și momentul în care au ajuns în România”, crede și Alexandru Mihăescu, regizorul spectacolului.

Noua producție a teatrului Basca se dorește a fi un îndemn la cunoaștere, înțelegere și empatie față de semeni, față de oamenii care fug de războaie și de conflictele din țările lor, căci, așa cum spunea George Bernard Shaw, „indiferența este esența inumanului”, iar în fața războiului care afectează viețile oamenilor nu poți rămâne indiferent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.