Colterm caută în continuare furnizor de gaz. Compania națională Romgaz a spus...

Colterm caută în continuare furnizor de gaz. Compania națională Romgaz a spus „pas”

2
DISTRIBUIȚI

Colterm nu stă rău cu aprovizionarea cu cărbune şi gaze, conform reprezentanţilor administraţiei locale, dar alţi factori ar putea face ca şi iarna următoare să fie grea pentru Timişoara. Senatorul Raoul Trifan şi viceprimarul Ruben Laţcău, ambii de la USR, au vorbit despre problema contractării unei firme de gaz, după refuzul Romgaz şi încă aşteaptă o salvare de la guvern în acest sens.

„Avem contractată mai mult de jumătate din cantitatea necesară. Mai ales pe gaz (n.r. Laţcău: 60%) şi pe cărbune, datorită acelei gări închiriate aproape de Motru, ne va ajuta să trecem de băieţii şmecheri, care puneau cumva o taxă pe acele vagoane care ajungeau la Timişoara. Automat Timişoara va plăti mai puţin per tonă. Iar pe gaz avem o mare problemă. Încă căutăm companii care să încheie contracte cu Coltermul. De peste tot e refuzat. Nu ni se pare normal. Am mers spre Romgaz, care e compania naţională, şi ni s-a spus că nu sunt stocuri disponibile. Nu credem acest lucru, mai ales că săptămâna trecută ministerul Energiei a ieşit triumfalist şi a zis că România şi-a atins target-ul. A spus că suntem la 79% din targetul asumat, cumva impus de Comisia Europeană şi că până la sfârşitul săptămânii acesteia vom atinge acel 80%. Cu toţii trebuie să ne reducem consumul… pentru că Rusia nu mai livrează ce a promis, asta la nivel european. Nu ni se pare normal ca Romgaz, o companie a statului român, să refuze să furnizeze gaz unei companii cu o importantă componentă socială, până la urmă, tot a statului român, pentru că Colterm furnizează căldură pentru spitale, şcoli, nu mai spunem pentru cei care stau acasă, pentru căldura propriei locuinţe. Momentan nu am primit niciun răspuns de la domnul premier. Aşteptăm şi avem speranţe că vom primi un răspuns pozitiv”, a spus Raoul Trifan, senator USR de Timiș.

De asemenea, o altă problemă e că termiile „au fost sărite” din schema de plafonare, iar statul e arătat în continuare cu degetul pentru că nu ar fi plătit nici subvenţiile de anul trecut către furnizori.

„OUG-ul cu aplicare din 1 septembrie a scos o grămadă de tipuri de societăţi din schema de plafonare, printre ele şi termiile.


Am vorbit cu domnul Amza, mi-a spus că cei care au acum contract de energie electrică cu Colterm vor să rezilieze, iar următoarea ofertă e de 4 ori mai mare. Dacă cumva se ajunge, Doamne fereşte la un furnizor de ultimă instanţă, ştiţi cazul Metrorex, care a fost scos şi el din schema de plafonare, preţurile sunt imense, de la 15.000 de lei me MWh, sper să nu ajungem acolo. Sper ca guvernarea să bage din nou termiile în această schemă de plafonare. O asociaţie a termiilor din toată ţara a timis către guvern această cerere, aşteptăm să vedem cu ce soluţii vin cei de la guvernare, la problemele pe care tot ei le creează din păcate”, a adăugat Trifan.

„Ne pregătim cu toţii de o iarnă care va fi dificilă şi provocatoare. În primul rând din partea alimentării cu rezerve. În momentul de faţă compania de termoficare a CL are 40.000 tone de cărbune în stoc, cantităţi acoperă 70-80% din nevoia de peste iarnă, problema nu s-a pus în privinţa contractării, ci livrării, nu doar în Timişoara, ci în toată ţara cu termiile care folosesc cărbune. Tocmai de aceea Primăria a închiriat o rampă în zona Motru, să se asigure că există un punct de încărcare disponibil, întotdeauna la folosinţa Coltermului, să nu ajungem în situaţia în care cantităţile sunt disponibile şi nu se pot transporta. Acest nod de comunicare e destul de important pentru a ne asigura că în iarna asta nu sunt probleme de a încărca. Sunt în continuare negocieri, pe care administatorul special Amza şi directorul general Nenu le poartă cu cei din zona Motru, pentru a contracta diferenţa de preţ. În această piaţă de energie, în care preţul electricităţii, gazului a crescut, există o creştere şi pe cărbune, dar mult mai mică faţă de gaz sau electricitate”, a spus Ruben Laţcău, viceprimarul Timişoarei.

„În privinţa contractării de gaze, Colterm are 55-60% din cantitatea de care va avea nevoie în toată perioada noiembrie-martie. Sunt mai mulţi furnizori, graficul pentru înmagazinare e respectat. Coltermul şi-a îndeplinit graficul… Înmagazinarea nu va rezolva problema. Cantităţile de stocare ale României sunt destul de reduse. Ele nu acoperă, dacă depozitele naţionale de gaz sunt pline 100% nu vor acoperi nici două luni de iarnă. Va fi foarte importantă capacitatea în timpul iernii de a livra… Nu avem dubii că la Colterm până în ianuarie vor exista cantităţi. Există o diferenţă de 120.000 de MWh pe care vrem să o contractăm. Există multe oferte, dar furnizorii ezită să semneze contract la preţul subvenţionat de guvern, dat fiind că e de notorietate că guvernul nu şi-a plătit nici pe iarna trecută datoriile pentru subvenţionarea acestor furnizori”, a precizat useristul.

Ruben Laţcău a subliniat că în această perioadă s-au rezolvat alte probleme la Colterm, s-au reparat morile şi „nu vor fi defecţiuni tehnice numeroase. Nu am mai achiziţionat cărbune abraziv, din zona Bozovici. A produs avarii şi defecţiuni”, iar „peste 27 km de reţea şi distribuţie au fost înlocuiţi. Mai sunt trei kilometri. Se lucrează pe Simion Bărnuţiu”.

De asemenea viceprimarul nu exclude o cerere de ajustare a gigacaloriei venită dinspre Colterm. Altfel, „e cea mai bună iarnă din foarte multe ierni trecute ca aprovizionare. În 2020 în noiembrie aveam 3.000 de tone de cărbune şi contract pe gaze pe cinci zile… sperăm să ajungem în octombrie cu la 50-60.000 tone”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.