Concert inedit cu doi muzicieni consacrați, alături de fiii lor: Gyárfás-Bota Quartet...

Concert inedit cu doi muzicieni consacrați, alături de fiii lor: Gyárfás-Bota Quartet la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Un inedit concert alături de doi muzicieni consacrați, chitaristul Gyárfás István și basistul Johnny Bota, alături de fiii lor, bateristul Gyárfás Attila și violonistul Sasha Bota, va avea loc joi, 29 septembrie, la Timișoara, cu începere de la ora 21 la Casa del Retro în Timișoara.

Gyárfás-Bota Quartet va susține astăzi, 27 septembrie, un concert la Oradea, în Posticum, iar mâine seară muzicienii vor cânta la Zilele Jazzului Maghiar din București, eveniment care se va desfășura în Sala Adutorium al Universității Naționale de Muzică București.

Gyárfás István este unul dintre cei mai cunoscuţi şi recunoscuţi chitarişti de jazz maghiari, fiind an de an câştigătorul votului de popularitate organizat de revista muzicală jazzma.hu. Cu trioul său fondat acum treizeci de ani a publicat şase albume (Live at the Jazz Café, Midnight in Pest, Tale, Nairobi Romance, Old Amsterdam şi Cartoon Jazz), colaborând cu solişti precum fenomenalul violonist Deseő Csaba, regretata cântăreaţă Fábián Juli sau saxofonistul american Big Red Ron. Trioul a participat la numeroase festivaluri din Ungaria şi din străinătate, colindând întreaga Europă, susţinând turnee şi în Kenya, respectiv Indonezia. Trioul a cântat alături de mari nume ale jazzului mondial, precum Joe Murányi, Sidney Ellis, Kim Hutchcroft sau Herbie Mann.

Johnny Bota a fost membru fondator al grupului Crepuscul (1983), alături de chitaristul canadian Dan Ionescu şi, de asemenea, al grupului Nuevo Tango Quintet (2010). Absolvent al secţiei de vioară de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Johnny Bota a devenit, în 2008, Doctor în Muzică al aceleiaşi facultăţi. Johnny Bota, alături de Kamocsa Béla, este membru fondator al formaţiei Bega Blues Band, cu care a lansat, în 1993, primul CD românesc de blues-jazz, Blues de Timişoara.


Johnny Bota este o prezență permanentă a festivalurilor de jazz din România atât cu formația Bega Blues Band, cât și ca membru al unor formații care cântă cu nume sonore invitate din sfera jazzului și bluesului internațional. Este multipremiat pentru cărțile sale de specialitate din domeniul jazzului, fondator al unicei facultăți de jazz din România în cadrul Universităţii Tibiscus Timişoara.

Gyárfás Attila este percuționist și compozitor și ca atare focusează primordial pe improvizația liberă și cercetarea posibilităților tonale oferite de setul de tobe. A absolvit Cum Laude studiile de jazz la Academia Regală din Haga, apoi obținând diplomă de master la Conservatorul din Amsterdam. În 2017 la Concursul de Jazz din Burghausen a obținut titlul de cel mai bun interpret de jazz din Europa. Este membru al numeroase formații internaționale, participând la înregistrarea a peste 20 de albume. Cu formațiile proprii a publicat două CD-uri (Cloud Factory în 2018 și Randomity în 2020), iar curând îi va apărea albumul solo la Hunnia Records. Gyárfás Attila este profesor de percuție la Universitatea Liszt Ferenc din Budapesta, catedra de jazz și reprezentant internațional al ‘Dream Cymbals and Gongs’.

Alexandru-Mihai (Sascha) Bota este muzician de factură clasică. A început studiul viorii la vârsta de 5 ani, ca mai apoi să obțină o bursă la Gérard Caussé la Escuela Superior de Música Reina Sofía din Madrid desăvârșindu-și studiile de master cu Thomas Riebl la Universitatea Mozarteum din Salzburg în 2008. În 2010, Sascha a studiat la Basel cu Walter Levin din cvartetul LaSalle. După 5 ani petrecuți la Sydney ca membru al Australian Chamber Orchestra, în anul 2017 s-a mutat la Londra unde a cântat ca solist în orchestre precum Orchestra Aurora, Britten Sinfonia, London Mozart Players, Academy of Ancient Music, English Chamber Orchestra și Philharmonia Orchestra, dar și muzică de cameră cu membrii ai orchestrelor London Simphony Orchestra și St. Martin-in-the-Fields. Pe lângă activitățile sale de muzician clasic, Sascha este dedicat jazz-ului și altor forme de muzică improvizată și îi place să cânte cu tatăl său, basistul Johnny Bota, chitaristul James Kitchman și pianistul Bruno Heinen. A apărut la festivaluri de jazz din Europa, precum și la Festivalul de Jazz EFG din Londra cu J. Kitchman Quartet.

Biletele de intrare pentru concertul din Timișoara costă 30 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.