Director interimar la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Director interimar la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

muzeul satului

După demisia lui Dan Radosav din funcția de director al Muzeului Satului Bănățean la încheierea celui de-al doilea mandat, Consiliul Județean Timiș a numit un nou director interimar în persoana conf. dr. Dorel Micle, cadru didactic universitar și cercetător la Universitatea de Vest și director al Centrului de cercetări interdisciplinare al patrimoniului arheologic mobil și imobil „ArheoTim” din cadrul acesteia. El va ocupa această funcție pentru 120 de zile, până la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului, și va avea sarcina de a continua proiectele începute, pentru ca Muzeul Satului Bănățean, loc încărcat de tradiție, cu un patrimoniu deosebit, să trezească prin evenimentele organizate un interes tot mai mare pentru publicul larg.

Ideea înființării unui muzeu etnografic în aer liber a fost formulată pentru prima oară de către Ioachim Miloia, director al Muzeului Bănăţean în perioada 1928-1940 și cunoscută personalitate culturală a Banatului.


În 1928, după ce a participat la deschiderea Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, a cerut municipalității acordul pentru a înființa în curtea castelului Huniade un mic muzeu sătesc cu biserici de lemn, cruci „de interes istoric si artistic” și case țărănești, iar după mai multe insistențe din partea celor care i-au urmat la conducerea Muzeului Banatului – Marius Moga și Ioan Dihor – muzeul a primit în anul 1967 actuala suprafață de teren pe care s-a edificat muzeul etnografic în aer liber al Banatului, deschis pentru public la 20 august 1971. Până în anul 2000 el a funcționat ca secție a Muzeului Banatului, după care a devenit instituție separată aflată în subordinea Consiliului Județean Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.