Directorul Piețe SA Timișoara, reclamat la poliție pentru delapidare și gestiune frauduloasă....

Directorul Piețe SA Timișoara, reclamat la poliție pentru delapidare și gestiune frauduloasă. Cocean: „E evident politic acest demers, se încearcă distrugerea imaginii mele”

1
DISTRIBUIȚI

Reprezentanți ai conducerii SC Piețe SA au formulat către Inspectoratul Județean de Poliție Timiș o sesizare prin intermediul căreia aduc la cunoștința oamenilor legii suspiciuni privitoare la săvârșirea infracțiunilor de delapidare, respectiv gestiune frauduloasă, la adresa directorului Liviu Cocean.

Sesizarea depusă la IPJ Timiș a fost urmată de un e-mail trimis mai multor redacții de presă, în care sunt oferite detalii despre neregulile constatate.

„Așa cum se arată în documentele depuse organelor de cercetare penală, directorul SC Piețe SA a ajuns să aloce discreditar spații și mese, fără încasarea taxelor stabilite de Consiliul de Administrație al societății, taxe, obligatorii pentru orice comerciant. În plus, așa cum reiese din declarațiile anexate sesizării depuse Poliției, situația nu este nouă, ci durează de foarte mult timp. Aproape jumătate din mesele din Piața Badea Cârțan, mai exact 123 din totalul de 373, au fost date în folosință unor comercianți fără ca aceștia să achite taxa obligatorie de închiriere. Aceeași situație se înregistrează și în Piața Timișoara 700, doar că aici au fost lăsate să funcționeze „la negru” 13 mese. Numai din această manevră, bugetul S.C. Piețe SA a fost prejudiciat, lunar, cu 103.500 de lei, în contextul în care taxa de închiriere în oricare din piețe este de 25 de lei / masa / zi. În piața Mehala II, s-au operat abonamente trunchiate (anumiți comercianți plăteau doar parțial abonamentele stabilite de societate pentru locurile ocupate). Prejudiciul lunar se ridică, aici, la 23.400 de lei. În Piața Iosefin, cele 12 boxe de depozitare de la subsol sunt ocupate cu marfa unor comercianți care nu plătesc taxele de închiriere aferente. Din această cauză, SC Piețe SA înregistrează un prejudiciu de 12.000 de lei într-o lună. Toate acestea au fost constatate de reprezentanți ai conducerii SC Piețe SA, în urma unor controale desfășurate zilele trecute. Cumulat, prejudiciul constatat și probat din exemplele anterior prezentate, din cele patru piețe, se ridică la 148.950 de lei (30.000 de euro) lunar”, se precizează în mesajul nesemnat.

Liviu Cocean se apără spunând că sesizarea la poliție este un demers „evident politic”, iar mesajul trimis presei „se pare că e revendicat de membrii CA”.

„Nu o să răspund atât de extins, cum aş vrea, pentru că o să răspund şi în alte părţi şi probabil în perioada următoare vreau să mă sfătuiesc şi cu avocatul. E evident politic acest demers, se încearcă distrugerea imaginii mele, după ce am ridicat această societate, după ce ce doi ani a fost pe pierdere… Am reuşit un 2021 cu încasări fără precedent la societate, fără să fi mărit tarifele. În condiţiile în care era al doilea an de pandemie… Au crescut încasările cu două milioane de lei şi în aceşti doi ani am reuşit să facem o grămadă de lucruri (…) şi asta deranjează, că se întâmplă multe lucruri bune şi frumoase în pieţe. Anul acesta am reuşit să închidem pe profit, nimeni nu ar fi crezut. În condiţiile în care a trebuit să facem şi Piaţa 700. Am virat în conturile primăriei 2,1 milioane lei anul trecut… Toate aceste lucruri au ajuns să deranjeze plus alte probleme pe care le-am ridicat, cel mai important aspect fiind cel legat de contractul de concesiune.


Noi stăm de un an de zile fără contract de concesiune. A expirat şi avem doar două, la Piaţa de Gros şi Iosefin, şi celălalt, cu cele mai multe pieţe, a tot fost făcut pe şase luni, după care pe trei luni. Faptul că eu am semnalat aceste lucruri încă din timp şi am reclamat că acei clienţi ai noştri care merg să obţină acorde funcţionare, au probleme şi sunt amendaţi, pentru că nu au cum să obţină acord de funcţionare atâta timp cât nu există concesiune. Faptul că am solicitat terenuri pentru parcări şi multe alte lucruri… plus că de un an şi ceva fac faţă unor presiuni cărora nu ştiu câte persoane ar putea să le facă faţă”, a spus Liviu Cocean pentru PRESSALERT.ro.

Acesta a precizat că el declanşat campania de verificare a taxării în pieţe, în urma căreia au fost identificate neregulile semnalate în mesajul anonim.

„În 25 august – 31 august am anunţat o campanie de verificare a taxării în pieţe. Am nominalizat colegi, directorul adjunctă şi directorul economic. A fost un demers total securizat, am scris cu mâna mea nouă nume de pieţe şi am împărţit, pentru că mai avem două puncte de lucru, unde sunt doar contracte… Am făcut bileţele, le-am împăturat, i-am întrebat câte pieţe pot să verifice. Au extras să zicem două bileţele. Eu nici nu am ştiut unde se duc, celelalte bileţele le-am aruncat, în afară de ei nu ar şti altcineva că se fac verificări. Au făcut în aceste şapte zile verificări… Sunt nişte lucruri pe care nu vi le pot spune dacă face obiectul acestei anchete. În această perioadă am dat personal decizii pentru verificarea comercianţilor şi am luat nişte decizii pentru sesizarea anumitor organe de control”, a explicat directorul Piețe SA.

Liberalul a adus în discuție și numele rivalilor politici aflați în conducerea instituției.

„E clar că e făcută politic, cineva a făcut o plângere, după care cineva i-a dat drumul. Eu am dat drumul acestei campanii, ulterior, după ce eu am plecat într-o delegaţie, am înţeles că s-au făcut nişte controale plecate de la preşedintele CA (n.r. Octavian Ghiran) care asta face de un an de zile, tot încearcă să verifice, dacă îndeplinesc hotărările. Gândiţi-vă că sunt şedinţe de CA aproape săptămânal… evident (că sunt persoane din conducerea societăţii), e foarte bine, pentru că până la urmă se va afla. Ei acţionează acum pentru că eu aveam de gând să pun lucrurile pe tapet. Îi deranjează că eu am dat drumul la controale. Îi deranjez cu ceva, și vin acum cu o contraofensivă. Eu vă spun cu ce îi deranjează: a apărut acum câteva săptămâni în presă legat de faptul că există un prejudiciu la societate şi am îndrăznit să-i întreb dacă este adevărat. Adică directoarea adjunctă nu şi-a prezentat în termen legal componenta de management a aparatului de administrare, ei chiar şi aşa au furnizat acest plan de management al directoarei adjuncte, asta în condiţiile în care presa a scris legat de concursul directoarei adjuncte, că s-a făcut eludând condiţiile de pe OUG 109 (…)”, a acuzat Liviu Cocean.

„Legat de ce se scrie în mail nici nu am apucat să citesc foarte bine… eu trebuie să citesc, având în vedere că e o plângere penală, eu am spus ce motivează acest demers. Trebuie să văd exact. M-a sunat presa, eu mă bucur că poate ies nişte lucruri la iveală, pentru că se fac presiuni. Eu ştiu anumite lucruri, cum s-au făcut, e clar că eu trebuie să fiu dat la o parte. Şi pentru că nu există motive legate de managementul societăţii, pentru că societatea are nişte cifre fără precedent… Concluzia: pentru că nu au argumente, vor să-mi distrugă în primul rând imaginea… vor să mă dea jos, primarul s-a şi antepronunţat. Ei au vrut să folosească ce s-a întâmplat cu controlul ANPC, când societatea a primit 1.500 lei, eu nu am ieşit foarte mult în presă, nu am comentat nimic de control, au fost închise firme private cu potenţial economic mult mai mare, nu are rost să dăm nume… au fost închişi, amendaţi, noi am primit 1.500 lei”, a mai spus directorul Piețe SA.

1 COMENTARIU

  1. Da, Octavian Ghiran este un „țepar” care a reușit cu finul său, pus „bine” în lumea politica in anii 2000, să obțină niște fonduri frumoase și să construiască fabrica de legume congelate, Legofruct, prin întermediul căreia a reușit să traga niște „țepe” frumoasa furnizorilor printre aceștia am fost și eu… Acum vad ca domnul Ghiran mai vrea sa distruga o chestie care funcționeaza…tipic USR-ist…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.