DNA schimbă logo-ul la 20 de ani de activitate. Iohannis nu a...

DNA schimbă logo-ul la 20 de ani de activitate. Iohannis nu a participat la momentul în care Kovesi și-a transmis mesajul foștilor colegi

1
DISTRIBUIȚI

Direcția Națională Anticorupție a sărbătorit, astăzi, 20 de ani de la înființare, la Cercul Militar Central din București. Evenimentul a fost marcat și printr-o discretă schimbare de imagine – sabia din mâna Justiției care era până acum cu vârful în jos în logo-ul instituției a fost îndreptată în sus, ca și poziția capului zeiței. ” Am căzut de acord cu ceilalți colegi să schimbăm logo-ul la 20 de ani și să arătăm cetățenilor, ca și instituțiilor internaționale, că nu suntem pasivi și nu vom fi niciodată, și vom lupta cu corupția în mod activ”, a explicat, pentru PRESSALERT.ro, Crin Bologa, procurorul șef al DNA.

În discursul său a subliniat că ”rezultatele Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost importante pentru admiterea României la data de 1 ianuarie 2007 şi, începând de atunci, de comun acord, Uniunea Europeană şi România au instituit Mecanismul de Cooperare şi Verificare, un instrument menit să asigure în ţara noastră respectarea statului de drept şi lupta anticorupţie”, anunțând că instituția are în lucru dosare cu prejudicii de patru miliarde de euro.

Președintele Klaus Iohannis a susținut în discursul său că ”lupta împotriva corupției a fost și rămâne un obiectiv al mandatelor mele de președinte al României”. Șeful statului a subliniat că ”parcursul DNA nu a fost, însă, lipsit de obstacole, regrese sau chiar eșecuri punctuale. Ele trebuie să fie evaluate onest, obiectiv, pentru că numai așa se poate învăța din lecțiile trecutului, păstrând mereu în minte obiectivul unei constante îmbunătățiri a activității, în slujba societății și a binelui comun. O societate în care corupția este combătută riguros, care are mecanisme de control și echilibru, în care responsabilitatea decidenților față de cetățeni este una reală sau în care sentimentul că nimeni nu e mai presus de lege este unul generalizat reprezintă o societate puternică și stabilă. Lupta împotriva corupției este sinonimă cu lupta pentru societatea mai bună pe care ne-o dorim. Ea nu trebuie să fie apanajul exclusiv al unei instituții, ci un angajament comun al tuturor factorilor decizionali. În acest efort comun, acțiunea instituției dumneavoastră este una crucială pentru modernizarea statului și pentru prevenirea și înlăturarea conduitelor care riscă să îi încetinească sau chiar să îi blocheze dezvoltarea”.

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a ținut să le spună procurorilor anticorupție că ”DNA reprezintă o aspirație: a societății noastre pentru buna funcționare a statului de drept.


(…)Recent am comentat rezultatele activității MP și segmente din activitatea DNA. În exercitarea rolului legal, am permanent schimburi de opinii cu procurorul-șef al Direcției atunci când – din exterior – o sancțiune apare prea moderată și dacă este cazul promovării căilor de atac. În materia combaterii corupției, trebuie să ajungem la imprimarea percepției: crime does not pay! (…)DNA este a noastră, a României. Modelul de organizare: procurori, polițiști, specialiști la un loc dă forță instituției și este inspirant pentru alte state, cu care DNA menține relații deschise de cooperare (…) Am depășit 2 ani de pandemie și suntem la granița unui război. Doresc să închei cu un citat din Biblie, dincolo de noi și de timpuri: Ferice de cei ce păzesc Legea, de cei ce înfăptuiesc dreptatea în orice vreme!”.

După primele discursuri, președintele Iohannis a părăsit sala, neasistând la momentul în care a fost transmis mesajul înregistrat al Laurei Codruței Kovesi, aflată acum în fruntea Parchetului European. Crin Bologa a explicat că a fost” o chestiune de organizare, și tocmai de aceea ați văzut că mesajul doamnei procuror-șef Kovesi a fost pus exact în calupul unde s-a discutat despre organizare. N-am pus-o nici pe doamna Vera Jourova (n.r. – vicepreședinte al Comisiei Europene) în momentul în care a fost președintele. S-a stabilit cu Administrația Prezidențială, având în vedere că președintele avea un timp limitat, să participe la prima parte, la discursuri. A fost suficient pentru noi, a însemnat o apreciere a activității noastre din partea președintelui, ca reprezentant al cetățenilor. Nu a fost niciun calcul, nimic. Am văzut mesajul doamnei Kovesi ca un mesaj pozitiv, un mesaj pentru cei care lucrează în DNA de mai mult timp, dar și pentru cei mai noi, un mesaj de încurajare, de a ne continua activitatea, pentru că exemplul personal al dânsei ne-a arătat că se poate reuși, dacă ești de partea binelui, la sfârșit binele învinge”.

Cât despre lipsa de la eveniment a fostului șef al DNA, Daniel Morar, Crin Bologa a susținut că s-a decis ca să nu fie invitat având în vedere că numărul de locuri în sală era limitat.

Șeful DNA a refuzat să spună dacă va fi investigată achiziționarea de către MAI a 600 de BMW-ui de la firma prietenului președintelui Iohannis, susținând că ”este una dintre situațiile la care am zis că nu o să mă refer astăzi și nu e vorba doar de aceste mașini sau de altele. Am zis că astăzi este moment aniversar, nu o să vorbim despre cazuri concrete. Este posibil orice (întrebat fiind dacă e posibil să se autosesizeze, n.a.). Vreau să vă spun că Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat, sau din surse proprii, sau din surse deschise, cum ar fi și presa, de absolut orice a apărut în spațiul public despre suspiciuni de corupție sau suspiciuni de săvârșirea unor fapte de competența noastră, asta este foarte important”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.