Folk de Timișoara, cu Ravi: „Muzica este o stare sufletească pe care...

Folk de Timișoara, cu Ravi: „Muzica este o stare sufletească pe care vreau s-o transmit celor din jurul meu“

0
DISTRIBUIȚI

Ravi (pe numele său adevărat Răzvan Stochiță) este un nume cunoscut amatorilor de folk din țara noastră. Pasiunea sa pentru muzică s-a materializat în adolescență și a devenit cunoscut grație activității sale în trupa Hazard.

„Pasiunea mea pentru muzică s-a materializat pe când aveam 14 – 15 ani și mergeam la munte. Am auzit două piese simple în trei acorduri, care mi-au plăcut. Am împrumutat de la cineva o chitară, m-am închis în casă două săptămâni și am exersat. M-am născut la București, dar mă consider timișorean din cauza prietenilor pe care îi am aici“, spune Ravi.

În 1997, Adrian Păunescu l-a auzit cântând pe stradă melodia „Două fântâni” și a rămas impresionat de vocea lui puternică și aparte și l-a invitat la cenaclul „Totuși, iubirea”, ca debutant.

„Am avut două momente care m-au marcat. Primul a fost acela când la un festival de la Galați am învins juriul. Președintele juriului era Victor Socaciu și se cam știa cine trebuie să câștige. Sala a cântat cu mine și când s-au anunțat premiile…la locul unu… toată lumea mi-a scandat numele. Pe atunci aveam numele de scenă Dacian. Așa că… președintele juriului a zis… mai mult obligat… Ați ghicit, premiul unu. Al doilea moment s-a petrecut la Bacău, unde cântam pe stradă. Pe lângă mine a trecut Adrian Păunescu, care a auzit piesa mea pe versurile lui, «Două fântâni». M-a chemat la cenaclu și au urmat două albume scoase cu trupa Hazard. De altfel, Păunescu mi-a și dat o palmă… așa, prietenească, după ceafă, la un moment dat. Și asta pentru că eu pronunțam greșit cuvântul «poet»… eu spuneam «poiet»“, își amintește el.

Înainte de a ajunge să devină cunoscut pe plan național cu trupa Hazard, Ravi a cântat de mai multe ori pe stradă în diverse orașe și își amintește faptul că a fost printre primii artiști din România care au solicitat un permis pentru „cântatul pe stradă“, pe care l-a obținut în urma unei întrevederi pe care a avut-o cu primarul Clujului din acele vremuri, Gheorghe Funar, căruia i-a cântat „Nunta“ de Phoenix. În anul 2008, Ravi a suferit de o problemă medicală care l-a obligat să renunțe la muzică. A părăsit țara și nu mică i-a fost mirarea când a aflat că o altă trupă cu același nume a apărut pe plaiurile noastre.

„Am plecat în lume, mi-am luat rucsacul și dus am fost. Eram pictor. În Belgia am fost contactat de prietenii mei din țară, care mi-au zis că am concert la Deva. Am rămas șocat. Am luat legătura cu foștii mei colegi, i-am întrebat, și nimeni nu știa nimic. Am luat contact cu băieții care pretindeau că sunt trupa Hazard, și a urmat un proces, în urma căruia am câștigat în instanță… Acum cinci ani, la insistențele iubitei mele, m-am reîntors în țară și m-am reapucat de muzică“, spune el.

Album folk cu producătorul Florin Barbu

Anul trecut Ravi a lansat piesa „Departe de tine“, care a fost urmată în 2022 de „Înger“.


Artistul pregătește un album discografic alături de Florin Barbu, cunoscut publicului rock pentru colaborările sale cu formații precum Cargo, Implant pentru Refuz, A.G. Weinberger, Timpuri Noi, Proconsul sau Partizan. Art work-ul piesei „Departe de tine“ a fost conceput și realizat de binecunoscutul artist timișorean Ovidiu Hrin, cel care a pus bazele studioului de design grafic numit Synopsis în 2001.

„Muzica este o stare sufletească pe care vreau s-o transmit celor din jurul meu. Mă doare că se ascultă un anumit gen muzical în care sunt abordate teme deloc compatibile cu cultura românească. Tocmai am văzut un videoclip românesc în care patru băieți cântă pe o scenă în care în fața a mii de copii adresează înjurături. Nu se poate așa ceva. Pare-se că în zilele noastre nu contează ce cânți… atâta timp cât îi dai bum-bum, are succes. Nu-s de acord cu asta, vreau să schimb ceva… să am posibilitatea să îi ajut pe alții să asculte altfel de muzică. Poate pare aiurea, dar aș vrea să culturalizez muzical un pic lumea. În piesele mele abordez câteva subiecte în mod constant. Mă atinge partea lacrimogenă…tot ce ține de suflet dragoste iubire, emoții. Îmi plac melodiile cu versuri complicate. Și îmi plac și temele cu haiduci…spre Phoenix. Îmi place foarte mult Cantafabule, îmi plac cuvintele de acolo. Unii nu le înțeleg“, spune el.

Colaborarea cu Florin Barbu s-a născut prin intermediul iubitei artistului și apariția albumului cu care Ravi speră să (re)cucerească piața autohtonă este programată pentru sfârșitul acestui an.

„Cu Florin Barbu m-am cunoscut datorită prietenei mele. Este un mentor și prieten. M-a suportat în primul an… a fost o luptă între el și mine. El este un profesionist …iar eu compun și scriu versuri fără să am școală de muzică. Eu cânt singur, el mă ghidează. Albumul va avea zece piese și va include și piesa Străin, pe care am decis s-o punem din nou în valoare, updatată la anul 2022. Numele de Ravi l-am ales pentru că este porecla mea din tinerețe, lui Florin Barbu i-a plăcut foarte mult. Am influențe din folk și rock. Amândouă în aceeași măsură. Nu-mi place rockul agresiv. Cargo și Phoenix …eu acolo mă îndrept. Vrem să scoatem noul disc și pe vinil, are miros de carte veche… Deocamdată ne batem pe titlu, Florin insistă pe un nume eu vreau altceva… Cert este că va fi lansat în acest an și vom face și un turneu național“, a mai adăugat Ravi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.