Magicienii picturilor de pe cer. Povestea neștiută a celui care a făcut...

Magicienii picturilor de pe cer. Povestea neștiută a celui care a făcut Săcălazul să fie capitala artificiilor din România

0
DISTRIBUIȚI

Un foc de artificii aprinde în tine niște emoții care nu se compară cu nimic. Când încep să țâșnească spre cer și își urmează traiectoria, deja adrenalina e în acțiune. Spectacolul de lumini, jocul de pe cer, atmosfera efervescentă, au pus stăpânire pe tine și poţi jura conștient că nu este altceva mai frumos pe lume.

Din public totul se vede spectaculos, toată lumea se bucură, admiră, trăiește emoții, între public și cer este o feerie. Totuși, în spatele unui show care ”explodează” cerul sunt multe detalii care țin de rigurozitate, de proceduri, de reguli stricte, de niște oameni care s-au specializat în multe ore de muncă și care se asigură că totul merge impecabil.

Alături de ei mai sunt niște oameni care gândesc spectacolul, îl pregătesc și îl regizează. Compania Fireshow a format sute de pirotehniști și este cea mai cunoscută din țară.

„Totul a evoluat în timp, permanent apar noutăți și noi suntem primii care avem acces la ele, dată fiind relația foarte strânsă cu producători din China care își distribuie marfa în toată lumea. Trebuie să cunoști produsul și toate detaliile care țin de manipulare, de utilizare. Instruim oameni, îi învățăm să aibă grijă de ei, apoi de public și, nu în ultimul rând, să facă cele mai frumoase și mai spectaculoase show-uri. Sincronizăm focurile de artificii cu muzica, totul fiind aranjat de pe laptop. Cu ajutorul dispozitivelor wireless, controlăm mult mai bine tragerea şi ajungem la o cadență mai mare. Pregătim totul în cele mai mici detalii și ne asigurăm că de fiecare dată iese un foc de artificii de-a dreptul epic. Bucuria publicului este momentul nostru de încântare, acel ooh scăpat la apariția fasciculul inițial arzător și acel aah când cozile strălucitoare se topesc în întuneric. Facem cu pasiune munca aceasta și avem avantajul că venim cu o experiență vastă în spate”, spune omul de afaceri Dan Dumitru Pintilie, cel care a creat afacerea de succes Fireshow și care a deschis un drum pentru mulți alți antreprenori din țară care prestează servicii în acest domeniu.

Există în portofoliul Fireshow multe produse, efecte speciale, stele, cascade, inimi, sute de repere care pot să compună un spectacol demn de cele mai mari evenimente din lume.

Recordul în materie a fost stabilit în 2019 când insula Al Marjan din Ras Al Khaimah din Emiratele Arabe Unite a organizat cel mai mare foc de artificii din istoria omenirii. Potrivit Guinness, spectacolul a doborât două recorduri, unul pentru cel mai lung foc de artificii în linie dreaptă, care s-a extins pe opt mile, și altul pentru cel mai lung lanț de artificii, care a constat din 11.284 de piese.

Prezentarea anuală, eveniment mai așteptat ca Revelionul

În fiecare an din ultimii 13, Fireshow organizează o prezentare cu produsele cele mai interesante din portofoliu. La începutul toamnei, sute de oameni din toată țară și din Republica Moldova vin la Săcălaz să vadă cu ochii lor materialele pirotehnice cele mai noi, mai spectaculoase și mai interesante. Finalul este întotdeauna un show care taie respirația și încinge atmosfera.

Anul acesta cei aproape 400 de participanți vor vedea nu mai puțin de 232 de produse prezentate iar 180 vor fi montate într-un spectacol care va ”exploda” cerul Săcălazului. La finalul prezentării produselor din portofoliul companiei va avea loc și un show demonstrativ creat din produsele respective. Munca din spatele unui foc de artificii de 5 minute este de câteva ore și implică creativitate, pricepere, o instruire de mulți ani, cunoașterea produselor.

La acest eveniment sunt ”aruncate în aer” 7 tone de produse pirotehnice, într-un spectacol care trebuie să se ridice peste nivelul celui de anul trecut.

”Vom prezenta produse noi, efecte, culori, intensitate, într-un spectacol deosebit care va fi cu siguranță gustat de public. Să nu uităm că jocurile de artificii sunt cel mai popular și iubit divertisment outdoor din lume. Noi îl ridicăm la un nivel foarte înalt pentru că dorim să le arătăm invitaților ce se poate face cu materialele noastre. Vom avea inclusiv artificii de zi, produse tot mai căutate și în România”,  spune Dan Pintilie.

Ora exactă în România, în materie de artificii, se dă de la Săcălaz

Săcălazul este capitala artificiilor din România, compania Fireshow având un domeniu întreg pregătit ca infrastructură la cele mai exigente standarde din domeniu: de la hala realizată din materiale speciale, până la rețelele de electricitate care sunt echipate cu instalații de ultimă generație. Totul este ca la carte, nu doar cum spune legea, respectată ad-literam, ci chiar mai mult, întreaga structură având un grad înalt de fiabilitate și protecție, de nivel european.

Depozitarea produselor în condiții adecvate este esențială pentru că asigură stabilitatea funcționării acestora și are un impact direct asupra siguranței utilizării. Produsele comercializate de companie se remarcă pe piață ca având de departe cea mai bogată selecție de baterii cu efecte mari, dense și variate.

Dan Pintilie, chimist pasionat, antreprenor, creator de divertisment, filantrop

Dan Pintilie este în primul rând un moldovean cu respect și credință.


A venit de foarte tânăr la Timișoara să-și găsească un rost. A început să muncească iar munca l-a definit toată viața. La început, angajat fiind, a avut inițiativa să dezvolte în paralel mici idei de afaceri care i-au adus un confort financiar și l-au propulsat în zona de business. Afacerea cu artificiile a început acum 30 de ani și a fost bazată și pe faptul că Dan iubea artificiile și a avut curiozitatea să vadă dincolo de spectacolul de pe cer și de emoția exploziilor de lumina și culoare.

A studiat ani de zile acest domeniu frumos – spectaculos, dar greu și solicitant în același timp. Ani de zile s-a specializat în China și a învățat abc-ul preparării și al producției efective a materialelor pirotehnice. N-a învățat limba chineză dar a reușit să deprindă tot secretul celor care fac asta de mii de ani. Iar Fireshow este singura companie de profil din România care poate prepara și produce materiale pirotehnice, pe lângă deținere, transport, comercializare și realizare jocuri, activități pentru care mai sunt și alții autorizați.

Chimist, pirotehnist, Dan Pintilie știe să facă singur, cu mâinile lui, tot ce ține de acest domeniu de la A la Z. Păi și cum altfel să devii cel mai puternic în această bransă?

Pintilie vede afacerea Fireshow nu doar ca pe un business ci și ca pe o profesie și ca pe un generator de bine. Mulți dintre oamenii pe care i-a inițiat în tainele pirotehnicii erau oameni cu puține șanse de reușită în societate. Dan Pintilie i-a ajutat să învețe o meserie și să aibă cum să pună pâine pe masa familiilor. Este foarte mândru că a făcut acest gest cu mare tentă socială și are o mulțumire sufletească atunci când vorbește despre proiectul lui, de făuritor de destine.

Astăzi mulți îi roagă pe sănătate pentru o șansă unică primită de la un om care s-a gândit să le dea celor nevoiași o undiță în loc de pește și pe care i-a învățat să pescuiască, pentru că aici vede Dan Pintilie potențialul adevăratelor acte de caritate.

Una peste alta, niște sute de oameni din România au fost cursanții lui, au învățat tainele unei meserii dificile și care cere atenție și concentrare, pentru că un foc de artificii fără acestea poate avea urmări dramatice, ca să nu spunem că poate lua efectiv vieți.

Asociația Importatorilor și Comercianților de Obiecte Pirotehnice din România

Dan Pintilie nu este doar deținătorul unei afaceri de succes, numărul 1 național în toate topurile companiilor la secțiunea divertisment, este și președintele Asociației Importatorilor și Comercianților de Obiecte Pirotehnice din România, o entitate care are ca scop protejarea celor din branșă, asistarea membrilor în capacitatea lor de antreprenori, prin acordarea de servicii și consultanță de specialitate, protecția drepturilor și reprezentarea intereselor membrilor în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele, precum și cu oricare alte organizații neguvernamentale, pe plan național și internațional, în conformitate cu prevederile statutului și a legislației în vigoare.

Asociația Importatorilor și Comercianților de Obiecte Pirotehnice este și entitatea care elaborează proiecte de legi și alte acte normative, contribuie la elaborarea și implementarea strategiilor de dezvoltare a economiei naționale și a activităților economice, precum și a strategiilor în domeniul învățământului profesional specializat.

Asociația are acum în vedere realizarea unei legislații ancorate în realitate și aflate în concordanță cu ceea ce se aplică la nivelul Uniunii Europene, lucru care acum nu este valabil și face ca România să fie pasibilă de sancțiuni pentru netranspunerea legislației europene de specialitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.