O nouă ediție a Serbărilor Naționale de la Țebea, în memoria lui...

O nouă ediție a Serbărilor Naționale de la Țebea, în memoria lui Avram Iancu

0
DISTRIBUIȚI

Ca în fiecare an, în prima duminică după 10 septembrie, data la care și-a sfârșit zilele cel mai de seamă erou al moților, Avram Iancu, și în acest an, în 11 septembrie, vor avea loc în inima Munților Apuseni „Serbările Naționale – Țebea 2022”, închinate memoriei luptătorului pașoptist, anul acesta împlinindu-se 150 de ani de când acesta a încetat din viață.

Alături de alți intelectuali români, el a susținut revendicările sociale și cauza națională a românilor transilvăneni. Tânărul avocat a convocat mai multe întruniri în țara moților și a cutreierat satele din zonă pentru a-și face cunoscut apelul prin care cerea abolirea iobăgiei, recunoașterea prin lege a națiunii române și reprezentarea ei în dietă. Împreună cu Ioan Buteanu, el s-a aflat în fruntea moților la adunările naționale de la Blaj, i-a înarmat pe aceștia după modelul legiunilor romane și a organizat mai multe tabere pentru instrucția moților, care doreau să lupte cu revoluționarii maghiari conduși de Kossuth Lajos, după decizia de alipire a Transilvaniei la Ungaria și numeroasele persecuții la care au fost supuși românii  ardeleni. Negocierile dintre Kossuth și Avram Iancu, mijlocite de Nicolae Bălcescu, nu au dus la nici un rezultat iar schimbarea de atitudine târzie a revoluționarului maghiar, când s-a arătat dispus să accepte libera dezvoltare a naționalităților, a dus la înfrângerea revoluției de către armatele austro-ruse. Când Franz Josef a vizitat Transilvania și a vrut să-l întâlnească pe Avram Iancu, acesta a refuzat, neputându-i ierta împăratului tergiversările repetate la cererile de recunoaștere a drepturilor românilor. A refuzat, de asemenea, medalii cu care casa imperială a dorit să îl decoreze și funcții importante care i s-au oferit. Avram Iancu s-a stins din viață în 10 septembrie 1872, la doar 48 de ani, şi a fost înmormântat, după dorinţa sa, la Ţebea, lângă gorunul lui Horea din curtea bisericii ortodoxe, unde comitetul de înmormântare l-a declarat „erou al națiunii”.

Casa natală a lui Avram Iancu se află în satul Inceşti din comuna Vidra de Sus, numită astăzi Avram Iancu.


Este o casă tipică ţinutului moţilor, cu acoperiş ţuguiat, terminat în patru arcade semicirculare, şi adăposteşte mai multe obiecte personale ale celui supranumit „Crăișorul Munților”, printre care un tun, mai multe săbii şi alte arme, precum şi fluierele la care cânta. Printre documentele aflate în casa memorială se află certificate şcolare, documente legate de pregătirea şi desfăşurarea luptelor şi testamentul pe care l-a lăsat. În casa memorială se mai pot vedea multe obiecte specifice zonei, printre care piese de port popular, vase, unelte folosite pentru confecţionarea ciuberelor, tulnicelor sau doniţelor, iar în faţa casei se află un bust al revoluţionarului paşoptist.

După un ceremonial religios dedicat omagierii personalității lui Avram Iancu și depuneri de coroane, care vor avea loc începând cu ora 10:30 în complexul istoric din Țebea, în cea de-a doua parte a zilei, serbările naționale vor continua  pe platoul din fața panteonului Moților, unde va avea loc un spectacol folcloric.

Surse foto: wikipedia.org, gohunedoara.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.