O nouă eră pentru depistarea cancerului. Un test de sânge detectează boala...

O nouă eră pentru depistarea cancerului. Un test de sânge detectează boala înainte de manifestarea oricăror simptome

0
DISTRIBUIȚI

Un test de sânge depistează mai multe tipuri de cancer înainte ca pacienții să dezvolte simptome clare, potrivit unui studiu desfășurat în Statele Unite. Medicii anunță o nouă eră pentru depistarea cancerului.

Medicii au sfătuit serviciile de sănătate să se pregătească pentru o nouă eră de depistare a cancerului, după ce un studiu a constatat că un simplu test de sânge ar putea depista mai multe tipuri de cancer la pacienți înainte ca aceștia să dezvolte simptome clare.

Studiul Pathfinder a oferit test de sânge la peste 6.600 de adulți cu vârsta de 50 de ani și peste și a detectat zeci de cazuri noi de boală. Multe cancere se aflau într-un stadiu incipient și aproape trei sferturi dintre ele erau forme care nu erau depistate în mod obișnuit.

Este pentru prima dată când rezultatele testului Galleri, care caută ADN-ul cancerului în sânge, au fost returnate pacienților și medicilor lor, pentru a ghida investigațiile privind cancerul și orice tratament necesar.

Testul Galleri a fost descris ca un potențial „schimbător de joc” de către NHS England, care urmează să raporteze anul viitor rezultatele studiului major care a implicat 165.000 de persoane. Medicii speră ca testul să salveze vieți prin detectarea cancerului suficient de devreme pentru ca intervenția chirurgicală și tratamentul să fie mai eficiente, dar tehnologia este încă în curs de dezvoltare.

„Cred că ceea ce este interesant în legătură cu această nouă paradigmă și acest nou concept este că multe dintre acestea erau cancere pentru care nu avem niciun screening standard”, a declarat duminică, la întâlnirea Societății Europene de Oncologie Medicală de la Paris, Dr.


Deb Schrag, cercetător principal în cadrul studiului de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, conform The Guardian.

În cadrul studiului Pathfinder, 6.621 de adulți cu vârste de peste 50 de ani au primit testul de sânge Galleri. Pentru 6.529 de voluntari, testul a fost negativ, dar a semnalat un potențial cancer la 92 dintre ei.

Testele ulterioare au confirmat tumori solide sau cancer de sânge la 35 de persoane, adică 1,4% din grupul de studiu. Testul a detectat două tipuri de cancer la o femeie care avea tumori la sân și endometriale.

Pe lângă faptul că detectează prezența bolii, testul prezice unde se află cancerul, permițându-le medicilor să accelereze urmărirea necesară pentru a localiza și confirma un cancer.

„Semnalul de origine a fost foarte util în direcționarea tipului de investigație”, a declarat Schrag: „Atunci când testul de sânge a fost pozitiv, de obicei a durat mai puțin de trei luni pentru a finaliza analizele de lucru”.

Testul a identificat 19 tumori solide în țesuturi precum sânul, ficatul, plămânul și colonul, dar a depistat și cancere ovariene și pancreatice, care sunt detectate de obicei într-un stadiu tardiv și au rate de supraviețuire scăzute.

Celelalte cazuri au fost cancere de sânge. Din cele 36 de cancere detectate în total, 14 erau în stadiu incipient, iar 26 erau forme ale bolii care nu sunt depistate în mod obișnuit.

Analizele ulterioare au constatat că testul de sânge a fost negativ pentru 99,1% dintre cei care nu aveau cancer, ceea ce înseamnă că doar o mică parte dintre persoanele sănătoase au primit în mod greșit un rezultat pozitiv. Aproximativ 38% dintre cei care au avut un test pozitiv s-au dovedit a avea cancer.

Schrag a declarat că testul nu este încă pregătit pentru depistarea la nivelul întregii populații și că oamenii trebuie să continue cu depistarea standard a cancerului în timp ce tehnologia este îmbunătățită. „Dar acest lucru sugerează totuși o imagine a ceea ce ar putea rezerva viitorul cu o abordare cu adevărat foarte diferită a depistării cancerului”, a spus ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.