Povești frumoase și povești triste cu biserici de lemn vechi de sute...

Povești frumoase și povești triste cu biserici de lemn vechi de sute de ani FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1110387376">

În urmă cu un an, Ambulanța pentru Monumente, proiect sprijinit de fostul prinț de Wales și noul rege al Regatului Unit al Marii Britanii, Carol al III-lea, prin „The Prince’s Foundation”, a inventariat prin asociația culturală Vernacular Arad cele 43 de  biserici de lemn din județ, un proiect pilot intitulat „Biserici Înlemnite”, prin care s-a constatat starea acestor vechi lăcașe de cult și s-au stabilit prioritățile  pentru intervențiile de salvare și conservare a acestora, proiectul urmând să fie extins la scară națională.

Scopul asociației este acela de a salva patrimoniul material și imaterial prin acțiuni de voluntariat și alte mijloace care să asigure păstrarea tradițiilor și obiceiurilor, reprezentate de monumente, personalități sau diverse colecții, dar din păcete, multe dintre aceste biserici au fost abandonate și uitate chiar de locuitorii așezărilor în care acestea au supraviețuit, aceștia fiind mult mai atrași de bisericile noi, mult mai mari, dar lipsite de farmecul și misterul celor de odinioară.

„Vindecătorii” de monumente

În această vară, asociația a reușit să finalizeze intervenția pentru salvarea bisericii de lemn „Sf. Trei Ierarhi” din satul Troaș, comuna Săvârșin, județul Arad, cu ajutorul meșterilor și voluntarilor care și-au dat mâna pentru a duce la bun sfârșit această inițiativă, prin care biserica a fost pusă în siguranță. Biserica datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și este un monument istoric de importanță națională.

Aflată în cimitirul satului, biserica a fost construită din lemn de stejar, are un plan dreptunghiular iar deasupra pronaosului se înalță clopotniţa cu foișor și un coif spectaculos, cu bulb. Pictura interioară a fost realizată de zugravul Nicolae din Lupșa Mare în anul 1813, așa cum reiese dintr-o inscripție cu litere chirilice, scenele religioase fiind dispuse conform canoanelor  ortodoxe. Ușile diaconești poartă chipurile arhanghelilor Mihail și Gavril, iar cele împărătești, ale apostolilor Petru și Pavel. Acoperișul de șindrilă era deteriorat iar în urma intervenției de punere în siguranță a bisericii, făcute cu ajutorul voluntarilor, vechea șindrilă a fost înlocuită cu una nouă, suprapusă în două straturi, pentru a opri infiltrațiile care puneau în pericol biserica, și a fost înlocuită învelitoarea foișorului de la intrarea în cimitir.

Fonduri insuficiente pentru biserica din Ciuntești

În vara anului trecut, preotul paroh din satul Ciuntești, comuna Craiva, apela la asociație pentru a salva bisericuța de lemn din sat, monument istoric, care necesita reparații la acoperitoare. Bisericuța, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost construită în secolul al XVIII-lea, în lista monumentelor istorice fiind datată în anul 1725. Biserica a fost pictată de Ioan Lăpușanu, probabil în anul 1866, iar în turn se găsește un clopot pe care apare anul 1785, acesta fiind al doilea ca vechime care se mai păstrează într-o biserică de lemn din județul Arad.

Punerea în siguranță a bisericii a început tot în această vară, când s-a desfăcut vechea învelitoare și a început înlocuirea șindrilei, dar din lipsă de fonduri, învelitoare nu a putut fi înlocuită în totalitate. Cei care doresc să sprijine acest demers pot face donații în contul Asociația Culturală Vernacular IBAN: RO33BTRLRONCRT0515937601, cod Swift: BTRLRO22, Banca Transilvania, Bulevardul Revoluției, NR. 76, Arad, cu mențiunea „Biserica Ciuntești”.

Biserica arsă înainte de a fi salvată

Una din cele mai vechi biserici de lemn din județul Arad, cu hramul „Sfinții Cosma și Damian”, rar întâlnit la bisericile ortodoxe, care ar fi fost construită în 1771 și ar fi trebuit să fie pusă în siguranță tot în acest an de Ambulanța pentru Monumente Arad, a fost mistuită de flăcări în primăvară, după ce un localnic neglijent a dat foc vegetației uscate, și a fost complet distrusă.

O eventuală reconstruire a bisericii, așa cum a fost, este o variantă discutabilă, căci lemnul a ars în întregime și ar putea fi realizată doar o copie a vechii biserici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.