Program bogat la cea de-a șaptea ediție a Zilelor Culturale Maghiare: „Vrem...

Program bogat la cea de-a șaptea ediție a Zilelor Culturale Maghiare: „Vrem să transmitem un mesaj de armonie, pentru asta e cunoscută Timișoara“

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a șaptea ediție a Zilelor Culturale Maghiare va avea loc în perioada 22 – 25 septembrie în mai multe locații din Timișoara. Evenimentul de deschidere va avea loc joi 22 septembrie, de la ora 18:00, la Teatrul Național din Timișoara unde, după discursurile care vor marca deschiderea oficială, spectatorii vor avea parte de un spectacol deosebit realizat de Baletul Contemporan din Seghedin.

Punctul central al manifestărilor muzicale din acest an îl va reprezenta recitalul susținut de Trupa Csík, Gábor Presser și János Karácsony, care vor fi prezenți cu un spectacol de aproape 120 de minute, completat cu tehnică vizuală unică. Locomotiv GT (deseori abreviat LGT) este una din cele mai faimoase trupe de rock din țara vecină care a luat naștere în 1971. De-a lungul anilor, formația a susținut turnee în întreaga lume și a editat o serie de albume și în limba engleză, iar spectacolul susținut de trupa Csik alături de membrii LGT Gábor Presser și János Karácsony reprezintă o fuziune interesantă între șlagărele trupei care a împlinit 50 de ani de existență anul trecut și sound-urile etno etalate de cei de la Csik. Pe scena mare a festivalului vor mai evolua și alte nume legendare din țara vecină: R-GO alături de Róbert Szikora (sâmbătă) și Varga Miklos (vineri). Printre formațiile care vor mai susține recitaluri la ediția din acest an se numără și Kerecsen, Kávészünet, Tweener, Transylvanium, Slágerebbje, 8 Light Minutes sau Sleepin’ Insomnia.

„Ne bucurăm că putem veni în fața spectatorilor cu cea de-a 7 –a ediție a Zilelor Culturale Maghiare. Anul acesta am fost ajutați de Primăria din Timișoara cel mai mult și avem o serie de locații noi în care vom prezenta diverse activități. Alături de tradiționalele locații în care cei interesați vor avea parte de târguri meșteșugărești, vom avea un târg dedicat vinurilor, cu multe degustări, un pavilion de cărți care va găzdui întâlniri cu sciitori, un pavilion al sănătății cu diverse programe educative, binecunoscuta zonă gastro care va avea parte de bere artizanală din Ungaria și alte delicatese.


Unul din invitații evenimentului din acest an este Carol-Eduard Novak, minsitrul Sportului. În acest an nu vom permite plastic la festival. Vom desface contractele celor care nu respectă acest lucru. Vor exista pahare de unică folosință, foarte multe festivaluri din Europa au acest sistem. În plus, ca noutate… pentru că au fost discuții legate de mâncarea oferită la vânzare la gramaj, de acum se va plăti pe porție“, spune Tamás Péter, consulul onorific al Ungariei la Timișoara.

Printre acțiunile programate pentru ediția din acest an se numără și o masă rotundă despre Casa Maghiară, caree va beneficia de prezența unor personalități ca Gábor Székely, János Graur, Bodó Barna, Szekernyés János sau Makkai Zoltán sau un remember audio – video al „Bartók Kerékpártúra“, cursa de ciclism alături de Peter Keresztes și participanții la turneu.

Tamás Péter, consulul onorific al Ungariei la Timișoara.

„Sunt mai multe motive pentru care organizăm Zilele Maghiare. Vrem să ne arătăm cultura. Să arătăm lucrurile bune nu numai generalități. Să ne prezentăm valorile. Vrem să facem legături. În fiecare an, la deschiderea festivalului vorbesc în limba română, în limba maghiară și în limba germană. Acesta e scopul, să căutăm punți de legătură să transmitem un mesaj de armonie. Pentru asta e cunoscută Timișoara. Pentru anul viitor avem multe planuri. Mai ales că Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană. În trecut, mi-am mai exprimat dezamăgirea visavis de acest subiect. Unul din motivele pentru care am câștigat acest titlu a fost tocmai multiculturalitatea. Deocamdată nu văd cum vor fi reprezentate minoritățile în acest program. Este foarte OK să vină la capitală culturală grupuri de dansuri din Tahiti, dar cred că trebuie să ne arătăm și noi …maghiarii și germanii. Avem planuri, am participat la mai multe discuții, iar noua conducere a proiectului este deschisă la colaborări. Dar… deocamdată nu e nimic clar“, a declarat Tamás Péter, consulul onorific al Ungariei la Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.