Război în Ucraina, ziua 206. Zelenski acuză Rusia de crime de război...

Război în Ucraina, ziua 206. Zelenski acuză Rusia de crime de război și nu vede un final rapid al conflictului UPDATE Lupte grele în sudul și estul țării

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE Surse din ambele tabere confirmă că sâmbătă se dau lupte grele pe fronturile din estul și sud-estul Ucrainei, potrivit Sky News.

Un atac cu rachete rusești a provocat un incendiu în zona industrială din Harkov sâmbătă dimineața, a declarat guvernatorul regional ucrainean Oleh Syniehubov.

Oficialul a mai spus că resturile metalice arată că au fost folosite rachete sol-aer S-300, concepute pentru a lovi rachete sau avioane în cer, nu ținte la sol. Analiștii spun că utilizarea de către Rusia a rachetelor pentru atacuri la sol sugerează că ar putea rămâne fără unele muniții de precizie pe măsură ce conflictul continuă.

De asemenea, forțele rusești au lansat atacuri în mai multe părți ale Ucrainei, potrivit rușilor. Ministerul Apărării din Rusia a spus că au fost atacate pozițiilor ucrainene în mai multe părți ale țării. Printre zonele vizate se numără regiunile Herson, Nikolaiev, Harkov și Donețk.

Între timp, rușii au anunțat că sâmbătă au fost înregistrate două bombardamente ucrainene în apropierea centralei nucleare din Zaporojia. Ministerul ucrainean de Externe a negat informația.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în mod repetat de bombardarea centralei. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU a adoptat joi o rezoluție prin care cere Rusiei să pună capăt ocupației centralei.

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia de comiterea de crime de război în nord-estul Ucrainei și a declarat că este prea devreme pentru a spune că valul războiului se schimbă, în ciuda câștigurilor teritoriale rapide realizate de forțele sale din această lună.

Liderul ucrainean a declarat pentru Reuters într-un interviu că rezultatul războiului cu Rusia, aflat acum în a șaptea lună, depinde de livrarea rapidă de arme străine către țara sa.

El a comparat situația din zonele recent eliberate din nord-estul țării „cu telenovela sângeroasă de după Bucea”, orașul de lângă Kiev, unde a acuzat forțele ruse de comiterea a numeroase crime de război în prima fază a războiului.


Moscova a negat acuzațiile.

„Începând de astăzi, există 450 de morți, îngropați (în regiunea nord-estică Harkov). Dar mai sunt și altele, înmormântări separate ale multor persoane. Oameni torturați. Familii întregi în anumite teritorii”, a declarat Zelenski.

Întrebat dacă există dovezi ale unor crime de război, el a spus: „Toate acestea sunt acolo… Există unele dovezi și se fac evaluări, ucrainene și internaționale, iar acest lucru este foarte important pentru noi, pentru ca lumea să recunoască acest lucru”.

Kremlinul nu a răspuns solicitărilor de comentarii cu privire la noile acuzații ale lui Zelenski.

Rusia neagă în mod regulat că a vizat civili în timpul a ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina și a declarat în trecut că acuzațiile de încălcare a drepturilor omului sunt o campanie de defăimare.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synhubov, a declarat vineri reporterilor, la unul dintre locurile de înmormântare din orașul Izium, că unele cadavre exhumate acolo au fost găsite cu mâinile legate la spate.

Moscova nu a făcut niciun comentariu cu privire la locul de înmormântare în masă din Izium, care a fost o fortăreață a frontului rusesc înainte ca contraofensiva Ucrainei să forțeze forțele sale să fugă.

Interviul de vineri a avut loc în biroul președintelui din districtul guvernamental, extrem de bine păzit. Saci de nisip erau îngrămădiți la ferestrele coridoarelor labirintice și slab luminate ale clădirii.

O sirenă de raid aerian – folosită pentru a avertiza de pericolul rachetelor care se apropie – a sunat la Kiev cu puțin timp înainte de interviu.

Zelenski, care a vizitat Izium miercuri, și-a repetat apelul către țările occidentale și altele de a intensifica livrările de arme către Ucraina.

„Am dori mai mult ajutor din partea Turciei, am dori mai mult ajutor din partea Coreei de Sud. Mai mult ajutor din partea lumii arabe. Din Asia”, a spus el.

Zelenski a citat, de asemenea, „anumite bariere psihologice” în Germania în ceea ce privește furnizarea de echipamente militare din cauza trecutului său nazist, dar a spus că astfel de livrări sunt vitale pentru ca Ucraina să se apere împotriva a ceea ce el a numit „fascismul” rusesc. El a acuzat deseori Berlinul că trage de timp în privința furnizării de arme.

El a lăudat contraofensiva rapidă a Ucrainei, dar a minimizat orice sugestie că războiul ar fi intrat într-un fel de final de joc. „Este devreme să vorbim despre un sfârșit al acestui război”, a spus el.

Zelenski a declarat că va susține ideea redeschiderii exporturilor rusești de amoniac prin Ucraina, o inițiativă propusă de Națiunile Unite, doar dacă Moscova va restitui Kievului prizonierii de război ucraineni.

Vorbind vineri în Uzbekistan, președintele rus Vladimir Putin a respins cu un zâmbet contraofensiva Ucrainei, dar a avertizat că Rusia va răspunde mai energic dacă trupele sale vor fi supuse la presiuni suplimentare.

Zelenski a declarat că a fost convins că livrările de arme străine către Ucraina ar fi scăzut dacă Kievul nu ar fi lansat contraofensiva și că câștigurile teritoriale vor impresiona alte țări.

„Cred că acesta este un pas foarte important care a influențat sau va influența deciziile anumitor alte țări”, a spus el.

Întrebat în cea de-a 205-a zi de război dacă a avut vreodată ocazia să se relaxeze, Zelenski a spus: „Mi-aș dori cu adevărat ca rușii să se relaxeze”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.