Recital special în debutul proiectului „Case de muzicieni”, care prezintă locuri faimoase...

Recital special în debutul proiectului „Case de muzicieni”, care prezintă locuri faimoase din Banat

0
DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 18, melomanii timișoreni sunt așteptați la Sala Barocă a Muzeului de Artă pentru un recital cu totul special – care marchează debutul oficial al proiectului Case de muzicieni Timiș – al cărui program a fost construit prin decuparea unor piese din repertoriile prezentate la Timișoara de Franz Liszt, pe 2 noiembrie 1846, de duo-ul alcătuit din violonistul Joseph Joachim și Johannes Brahms, pe 15 septembrie 1879, respective din recitalul susținut de George Enescu, în calitate de violonist, acompaniat de Nicolae Caravia, la Lugoj, pe 7 octombrie 1937.

Piesele lisztiene vor fi readuse la viață de unul dintre cei mai valoroși pianiști din generația tânără, Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Internațional George Enescu și câștigător al Marelui Premiu al Concursului Național Zilele Lipatti. Iar duo-urile vioară pian vor fi interpretate de muziciene la fel de valoroase, cu o experiență semnificativă atât pe scena de concert – violonista Natalia Pancec este concertmaistra Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București și una dintre cele mai implicate interprete în viața muzicală actuală și pianista Adriana Toacsen, o promotoare a muzicii contemporane, cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București. Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

Cu acest prilej va fi lansat site-ul proiectului precum şi harta ilustrată Timişul muzical în format print.

În contextul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023, proiectul „Case de muzicieni” se extinde către zona Banatului, una a multiculturalității și a unei mari tradiții muzicale care se cere cunoscută și valorificată așa cum merită trecutul acestui spațiu geografic.


În premieră, proiectul aduce în atenție casele unor mari muzicieni care au locuit în orașele Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare, precum și săli istorice din Timișoara și Lugoj în care au susținut recitaluri mari muzicieni ai lumii, precum Franz Liszt, Johannes Brahms, Joseph Joachim, Pablo Casals, Johann Strauss-fiul, Béla Bartòk, Cella Delavrancea, Silvia Șerbescu și bineînțeles, George Enescu.

Aceste imobile vor fi reunite pe o singură hartă digitală și documentate prin intermediul unui site bilingv (în limbile română și engleză) dedicat acestora: Case de muzicieni – Timiș. Inițiativa își propune să pună la dispoziție oricui informații esențiale despre patrimoniul material, imobiliar al jud. Timiș (fiind vorba, în bună parte, despre spații cu semnificație istorică), totul corelat cu povestea marilor personalități ale culturii muzicale bănățene care le conturează un profil distinct și viu până astăzi.

Tot pe site se va regăsi și linkul hărții digitale. Imobilele și sălile descrise mai sus, împreună cu instituțiile muzicale din Timișoara, Lugoj și Sânnicolau Mare se vor regăsi pe o hartă ilustrată, în format print, Timișul muzical, utilă atât cetățenilor din oraș, dar mai ales turiștilor, al căror număr va crește considerabil odată cu derularea proiectului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”. Pe hartă se vor regăsi ilustrațiile clădirilor care fac parte din proiect, prin esențializarea și stilizarea formelor arhitecturale, text și legendă. Harta ilustrată va fi distribuită gratuit, prin intermediul librăriilor (în suporturile special amenajate) și al hotelurilor, precum și publicului prezent la evenimentele din proiect.

Imaginile ce vor însoți informațiile de pe site vor fi semnate de Ovidiu Micșa, la rândul său arhitect, unul dintre cei mai respectați fotografi din Timișoara, specializat pe fotografia de arhitectură. Din echipă fac parte, de asemenea, arhitectele Gabriela Domokos – Pascu, Maja Baldea, muzicologul Constantin-Tufan Stan, muzicologi și realizatori de emisiuni la Radio România Muzical (Ștefan Costache, Andreea Kiseleff, Larisa Clempuș și Ioana Marghita), Daniel Ivașcu – web-designer și Ana Bănică – arhitectă și ilustratoare, Maria Monica Bojin – traducerea textelor în limba engleză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.