S-a încheiat o nouă ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara: Nu-i...

S-a încheiat o nouă ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara: Nu-i așa că suntem prieteni buni?

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-869382729">

Cea de-a șaptea ediție a Zilelor Culturale Maghiare – eveniment care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în mai multe locuri – s-a încheiat duminică seara în acordurile unei piese care poate fi considerată un adevărat motto al manifestării multiculturale care an de an le aduce aminte tuturor că Timișoara transmite mesaje de armonie și toleranță. Ultima melodie din bisul concertului susținut de Trupa Csik alături de Gábor Presser și János Karácsony a fost întîmplător sau nu cea intitulată „Ugye, mi jó barátok vagyunk?“ („Nu-i așa că suntem prieteni buni“?).

Gala de deschidere a evenimentului a avut loc la Teatrul Național Timișoara și a inclus un serviciu divin ecumenic, discursuri de întâmpinare și un spectacol prezentat de Baletul Contemporan din Szeged.

Printre acțiunile care s-au mai desfășurat în cele trei zile s-au numărat proiecții de film, târg meșteșugăresc, gastronomie maghiară, dansuri populare, jocuri interactive pentru elevi organizate de Liceul Teoretic Bartók Béla, programul „1552 de săgeți în amintirea lui István Losonczy“ în Parcul Castelului Huniade, lansări de cărți, degustări de vinuri, cortul tineretului numit TECHESVÁR , o masă rotundă alături de ministrul Eduárd Novák, expunerea lui Tibor Toró despre multiculturalismul timișorean, un spectacol interactiv de magie a familiei Dobrossy, expoziția „Prezența catolică maghiară în lume“ în sala festivă a Liceul Romano-Catolic Gerhardinum, o discuție la Facutatea de Muzică alături de politicianul maghiar Boros Imre, defilare cu făclii a păstrători lor de tradiții acompaniată de formația de muzică veche Sonivius Vappaes sau un retro party cu șlagărele maghiare din anii ’70, ’80 și ’90.

Punctul central al manifestărilor muzicale din acest an l-a reprezentat recitalul susținut de Trupa Csík, Gábor Presser și János Karácsony, membri ai celebrei trupe din țara vecină Locomotiv GT, care a avut loc duminică seara în Piața Operei. În cadrul ediției din acest an au mai cântat R-GO alături de Róbert Szikora , Varga Miklos Band, Kerecsen, Kávészünet, Tweener, Transylvanium, Slágerebbje, 8 Light Minutes sau Sleepin’ Insomnia.

Presser Gabor

Celebra formație Lokomotiv GT a susținut două turnee în România în anii 1976 și 1977, iar cu ocazia ultimului lor concert de la București, au fost expulzați de autoritățile comuniste ale vremurilor, în urma faptului că Presser Gabor nu a fost de acord ca respectivul recital să fie înregistrat. Episodul acesta care a fost menționat și în cartea scrisă de Presser Gabor, a suscitat o serie de legende urbane. Celebrul artist maghiar a lămurit acest episod și cu ocazia interviului exclusiv pe care l-a acordat în Timișoara, realizat de Bartha Csaba, material audio care va fi difuzat în viitorul apropiat la emisiunea în limba maghiară a Radio Timișoara

„Am ajuns de două ori în România, în 1976 și 1977. Țin minte că primul concert a fost într-o sală de sport. La al doilea concert am avut probleme… în urma cărora am fost expulzați din România. Concret, înainte de concert am observat că la fața locului voiau să facă o înregistrare audio. Am întrebat ce e cu asta… ne-au spus că ei pot face orice. Ne-au închis într-un vestiar. Până la urmă ne-a ajutat un tânăr de la Ambasada Ungariei și am susținut concertul. După două săptămâni am aflat că nu vom fi plătiți pentru acel concert. Și ne-au comunicat că am fost expulzați din România. Nu știu dacă s-a înregistrat acel concert. Până la ora asta nu știu să se fi făcut o înregistrare a concertului. Slavă Domnului. Îmi amintesc și de cele două concerte pe care le-am susținut în acea vreme în Timișoara, dar nu prea multe. Știu că am cântat cu cei de la Phoenix. Și mai știu că înaintea unui concert, au avut nevoie de o chitară bas. Și noi i-am ajutat, le-am dat o chitară bas. Probabil a fost la concertul din Timișoara“, a declarat Presser Gabor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.