Șeful unei mari rețele de spălare de bani, arestat în Spania. Gruparea...

Șeful unei mari rețele de spălare de bani, arestat în Spania. Gruparea a „curățat” peste 200 de milioane de euro în mai puțin de un an și jumătate

0
DISTRIBUIȚI

Poliția spaniolă a anunțat joi că l-a arestat pe șeful uneia dintre cele mai mari rețele de spălare de bani din Europa, care avea legături cu o bandă de traficanți de droguri din Costa del Sol și care folosea ca acoperire vânzarea de vodcă de lux către restaurante, potrivit Reuters.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat pentru Reuters că John Francis Morrissey, liderul bandei și șeful operațiunii spaniole, a fost arestat luni. În total, trei persoane au fost arestate în Spania și una în Anglia, a precizat poliția într-un comunicat.

Rețeaua a fost dezmembrată în timpul unei operațiuni internaționale comune a Europol, cunoscută sub numele de „Whitewall”, au precizat polițiștii.

Rețeaua infracțională a spălat peste 200 de milioane de euro în mai puțin de un an și jumătate, adică până la 350.000 de euro pe zi, au precizat aceștia.

Rețeaua de spălare a banilor a folosit așa-numitul sistem de transfer de bani „hawala”, utilizat pe scară largă în Pakistan și în Orientul Mijlociu.


Sistemul permite schimbul de bani între comercianți printr-o strângere de mână, o bucată de hârtie sau pe bază de încredere.

Poliția a declarat că Morrissey avea legături cu „Clanul Kinahan”, o bandă de traficanți de droguri care operează pe Costa del Sol, în Spania, și că era „dedicat colectării unor sume mari de bani de la organizațiile criminale care operează în țara noastră”.

El a fost arestat în timpul unei operațiuni sprijinite de agenți ai Agenției Naționale pentru Criminalitate din Marea Britanie, ai poliției irlandeze Garda, ai Administrației americane de combatere a drogurilor, ai poliției olandeze și ai unității de combatere a crimelor financiare și economice a Europol.

Poliția a declarat că a început să urmărească grupul după ce anul trecut a confiscat cocaină și bani ascunși în mașini în Malaga.

Rețeaua făcea comerț cu mărci premium, una dintre ele o marcă de vodcă de lux promovată în restaurantele și cluburile de noapte din sudul Spaniei. Agenția fiscală spaniolă a stabilit că acest comerț „nu putea în niciun caz să susțină” stilul de viață al membrilor rețelei, a precizat poliția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.