Spectacole din Timișoara, selectate pentru ediția 2022 a Festivalului Național de Teatru

Spectacole din Timișoara, selectate pentru ediția 2022 a Festivalului Național de Teatru

0
DISTRIBUIȚI

S-a încheiat selecția spectacolelor pentru cea de-a de-a XXXII-a ediție a Festivalului Național de Teatru, intitulat în acest an „Granițe fragile. Istorii Fluide”,  care se va desfășura în perioada 5-13 noiembrie. Din cele peste o sută de spectacole puse în scenă în stagiunea 2021/2022 care au fost vizionate, au fost invitate să participe și trei producții timișorene.

Spectacolul „Copiii nopții” de Andrei Radu, în regia lui Alexandru Weinberger-Bara, care a fost pus în scenă de Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, a fost selectat la secțiunea „Micro-istorii. Familii scindate”. O poveste despre candoare și maturizare, despre acel univers unic al tinerilor sau al adolescenților care trebuie să treacă pragul acestei vârste, aflați încă la granița dintre realitate și fantastic. Personajele sunt studenți, iar lumea lor este cea a garsonierelor și a camerelor de cămin, o lume în care nevoia de apropiere, despărțirea de trecut, frica de necunoscut și perspectiva vieții de adult creează situații aflate la limita realității. Cu acest text, tânărul actor Andrei Radu a câștigat, în calitate de dramaturg, ediția din 2021a Concursului Național de Dramaturgie. Scenografia spectacolului este semnată de Corina Grămoșteanu iar video designul, de Sebastian Hamburger.

La secțiunea „Macro-istorii. Societăți fragmentate”, a fost selectat spectacolul „Oameni.De vânzare”, cu textul și regia semnate de Carmen Lidia Vidu, care a fost pus în scenă de teatrul german timișorean.


Spectacolul, care se bazează pe rapoartele fostului negociator guvernamental de la Bonn, Dr. Hans Günther Hüsch, precum și pe analiza documentelor fostei securități, are drept temă vânzarea etnicilor germani din România în timpul regimului dictatorial al lui Ceaușescu.

„Turnul#urmatorulnivel”, bazat pe scenariul lui Ionuț Sociu, Alexandru Mihăiescu și Teatrul Basca, în regia lui Alexandru Mihăescu, o producție aflată la granița dintre teatru și film în format de realitate virtuală și video 360˚, în care povestea turnului de apă din Iosefin se împletește cu cea a celor șase personaje care își analizează viețile, a fost selectată la secțiunea „Instalații performative, creații online și VR”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.