Noua stagiune a teatrului național timișorean, care are în prim plan teme legate de principiile pe care se fundamentează viitoarea capitală europeană a culturii, se va deschide în 8 septembrie, în Sala 2 a teatrului, cu cea mai recentă premieră, „Îmblânzirea scorpiei” după William Shakespeare, pe un scenariu de Radu Iacoban, într-o viziune contemporană, următoarele reprezentații cu acest spectacol fiind programate în 9 și 23 septembrie. Tot în Sala 2 vor mai avea loc spectacolele „Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese” și „Școala femeilor versus școala bărbaților”, un spectacol care, pus în scenă de coregraful Gigi Căciuleanu, dorește să celebreze 400 de ani de la nașterea lui Molière. Sala „Uțu Strugari” va găzdui spectacolele „O noapte furtunoasă. Un exercițiu”, „Mătușa Julia și condeierul”, „Canicula” și Mata Hari”, iar sala mare, „O scrisoare pierdută”, „Zorba grecul” și „Durerea fantomă”.
Teatrul maghiar organizează în 3 și 4 septembrie „Actorʹs World Championships”, cu un divers program sportiv și un concurs culinar al actorilor, iar în 5 și 13 septembrie, este programat spectacolul „Orașul paralel. Fabric”, realizat și cu colaborarea teatrului german. „János Viteazul”, un spectacol al ansamblului Nagyvárad, este programat în data de 16 septembrie, iar în 18 septembrie va avea loc premiera spectacolului „Petöfi Selfie”, cu încă două reprezentații în 19 și 25 septembrie. În cadrul Zilelor Magiare din Timișoara teatrul va avea, în 23 septembrie, în curtea franciscană, un spectacol de improvizație, iar luna se va încheia în 30 septembrie, cu spectacolul „Doar lejer”, în sala Studio.
În perioada 21 – 29 septembrie, se va desfășura cea de-a VIII-a ediție a festivalului european de teatru „Eurothalia”, care va aduce pe scena teatrului german nouă spectacole de teatru contemporan ale unor companii din România, Germania, Portugalia, Franța, Slovenia, Republica Moldova, cât și ale unei trupe de teatru rusești, aflată în exil în Franța, precum și numeroase alte evenimente, de la expoziții de fotografie, lansări de carte, ateliere de dramaturgie, până la cursuri de film și ateliere de dans.
Spectacolele, selecționate de Andrea Wolfer și Rudolf Herbert în concordanță tema din acest an a festivalului, „Confruntări”, care își propune o înțelegere europeană a evenimentelor contemporane, aduc la Timișoara unele dintre cele mai influente nume ale teatrului contemporan: Pascal Rambert și Théâtre du Nord, cu spectacolul „Clôture de l’amour” (Sfârșitul unei iubiri), András Dömötör și Deutsches Theater Berlin, cu spectacolul “karpatenflecken” (carpații ca niște pete pe pielea mea), Mónica Calle și Teatro Nacional D. Maria II, cu spectacolul „Ensaio para uma cartografia” (Repetiție pentru o cartografie), Leta Popescu și Reactor de creație și experiment Cluj, cu spectacolul „(In)corect”). Programul complet al spectacolelor poate fi consultat pe https://www.eurothalia.ro/ro/eurothalia-program. Spectacolele vor fi jucate pe scena teatrului maghiar și în sala Studio a teatrului maghiar iar biletele pentru festival sunt disponibile și pot fi achiziționate de pe pagina eurothalia.ro, cât și de la casa de bilete a Teatrului German de Stat Timișoara.
După spectacolele care alcătuiesc programul festivalului de operă și operetă în aer liber din Parcul Rozelor, opera „Aida” de Giuseppe Verdi va deschide în 25 septembrie noua stagiune a operei timișorene.
Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, musicalul „Scripcarul pe acoperiș”, de Jerry Bock, programat în data de 2 septembrie în Parcul Rozelor, va avea loc în sala de spectacole a operei timișorene, de la ora 19,00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar accesul se va face în baza unui bilet cu valoare 0, emis de către agenția de bilete a operei, deschisă de duminică până vineri, între orele 11:00 – 19:00. Biletele vor putea fi achiziționate începând de joi, 1 septembrie 2022. Locul de desfășurare a ultimelor două spectacole din cadrul celei de-a XVII-a ediții a festivalului de operă și operetă în aer liber va fi stabilit în funcție de evoluția vremii.