Surprize pentru turiștii care călătoresc cu bicicleta de la Timișoara la Zrenjanin....

Surprize pentru turiștii care călătoresc cu bicicleta de la Timișoara la Zrenjanin. Unde pot opri

0
DISTRIBUIȚI

Deschiderea frontierei timp de două zile, la sfârșitul acestei săptămâni, care va permite iubitorilor de ciclism să străbată malul râului Bega până în Serbia, la Zrenjanin pe o distanță de 70 de kilometri, oferă acestora și prilejul de a descoperi  ofertele turistice și patrimoniul cultural din satele timișene aflate în apropierea graniței.

O așezare care poate surprinde vizitatorii este Otelec, prin mai multe atracții turistice pe care le oferă și care sunt promovate de Asociația de Turism Timiș. Aflată la mai bine de 30 de kilometri de Timișoara, comuna Otelec poate fi un loc de popas pentru bicicliștii osteniți de drum și un prilej de a afla câteva lucruri interesante despre istoria comunei, care a fost mereu legată de râul Bega. După ce acesta a fost transformat în canal navigabil, la Otelec s-a amenajat un port în care ancorau atât vasele de pasageri cât și cele care transportau mărfuri, și se spune că în fiecare joi, un vapor venea de la Otelec la Timișoara, fiind un loc de aprovizionare pentru gospodine.

Tot în zonă se află una din rezervațiile importante din vestul țării, Natura 2000 – Conservarea vânturelului de seară, una dintre cele mai mari colonii de vânturei de seară trăind pe pajiștile dintre Uivar, Sânmartinu Maghiar și Otelec, precum și pe terenurile agricole dintre șoseaua Uivar-Pustiniș și Canalul Bega. Păsări protejate, acestea se hrănesc pe pajiștile din zonă, iar terenurile agricole sunt folosite atât de păsările cuibăritoare, cât și de cele migratoare, toamna, pentru înnoptare.

Un alt obiectiv care poate fi vizitat este fosta școală, transformată astăzi în muzeu și centru cultural administrat de  artistul plastic local Geza Molnar. Clădirea a fost construită la începutul secolului al XIX-lea și iniţial a funcţionat ca şcoală şi casă de rugăciuni, fiind astăzi cea mai înaltă clădire din pământ bătut din localitate şi cea mai veche clădire din comună. Turiștii care doresc să viziteze obiectivul sâmbătă și duminică vor fi ghidați de Geza Molnar, cu programare la tel. 0726 670432. Alte locuri care merită vizitate sunt cimitirul evreiesc, unul din cele 26 existente în județ, unde sunt inmormântați locuitori evrei care au jucat un rol important în viața comunității sau micuța fermă de struți de la Johanisfeld, aflată la doar patru kilometri distanță.

De la Otelec pot fi cumpărate și suveniruri, precum flori din pusta bănățeană culese și presate de artiștii Manuela Marchiș și Cezar Blanda și aranjate apoi pe felicitări, după o vizită anunțată la nr.


telefon 0721 793 223, vestitul usturoi de Otelec al producătorului local Daniel Veja, pâine proaspătă coaptă în cuptor, care poate fi cumpărată de la magazinul Bikmania, sau tradiționalul kürtos kalács maghiar pregătit de Virág Maria, cea care duce mai departe această dulce tradiție gastronomică maghiară și care poate fi contactată la nr. telefon 0721 563 411. Cei care nu  vin de la Timișoara cu bicicleta pot închiria gratuit biciclete de la Otelec pentru a vizita țara vecină, la nr. telefon 0725 626 898, pe baza actului de indentitate. Oferta turistică a localității Otelec este la dispoziția vizitatorilor în oricare perioadă a anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.