Trei luni de spectacole în cadrul festivalului „in: v z b l”,...

Trei luni de spectacole în cadrul festivalului „in: v z b l”, la Timișoara. Vezi programul complet

0
DISTRIBUIȚI

În cadrul programului cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii, timișorenii vor avea parte în următoarele trei luni de un program cultural divers, cu spectacole de teatru, dans și circ, oferit de teatrul Basca în cadul celei de-a treia ediții a festivalului in: v z b l, care își propune să facă vizibil ceea ce este invizibil, promovând dialogul, înțelegerea, respectul și solidaritatea și oferind șansa grupurilor vulnerabile să-și facă vocile auzite în comunitate. În programul celor trei luni sunt cuprinse spectacole invitate din Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Slovenia, Polonia, Serbia, și din Sibiu, Cluj și București, unele dintre ele accesibile și pentru publicul nevăzător sau persoanele lipsite de auz.

Actrița Ana Maria Ursu, totodată regizor și coordonator al teatrului Basca, subliniază că „toate spectacolele din program sunt pe teme sociale, actuale, care ne privesc pe toți și care ne pot face viața mai bună dacă le oferim atenția sau înțelegerea cuvenită. Trebuie doar să ne deschidem mințile și sufletele și să lăsăm să ne atingă tot ceea ce doresc acești artiști să ne spună…”

În luna septembrie sunt programate șase spectacole care vor avea loc în diferite spații din oraș. Festivalul debutează duminică, 11 septembrie, la ora 18:00, cu spectacolul „Frogtales” al grupului interetnic de romi și neromi Independent Theater Hungary, care prezintă viețile a trei generații dintr-o familie de țigani printr-o metaforă a broaștei, căci în Portugalia, broaștele din ceramică expuse în fața magazinelor indică locul unde aceștia sunt indezirabili, iar în 15 septembrie, în parcul Regina Maria, va fi prezentat spectacolul „Ce-am avut. Ce ne-au dat”, o cercetare artistică a fenomenului migranților și a valurilor de refugiați care au ajuns în România în ultimii ani. În 16 septembrie, la Teatrul Basca din Piața Traian va avea loc reprezentația „Body Confessions” semnată de artistul Alexander Zain din Serbia. Spectacolul de dans vorbește despre introspecția fiecăruia cu corpul său, dar și despre aspectele exterioare ale modului în care corpul și imaginea corporală sunt percepute de societate. Tot în Piața Traian va fi prezentat în 17 septembrie spectacolul „Închide ochii și-ai să vezi mai bine” al asociației „Școala de Joacă” din București, o piesă de teatru de animație cu păpuși, adaptată publicului cu diferite dizabilități, iar în 22 septembrie, asociația „Actors For Future” din Ucraina prezintă în Piața Sfântul Gheorghe performance-ul „We will not get used to war”, care are la bază povești reale pe tema războiului din Ucraina.


Ultimul spectacol al lunii, „Terapia Gorgo”, va avea loc în 24 septembrie, la cinema Victoria. Spectacolul este realizat de teatrul Basca și este o comedie neagră despre niște vremuri triste și gri, într-o țară aflată în miezul unei Epoci de Aur, în care la robinete nu curgea lapte și miere, ci apă cu rugină. Programul complet al festivalului se găsește pe site-ul teatrului: Festivalul in : v z b l 2022 – Basca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.