Tumbe susține un concert inedit la ediția din acest an a festivalului...

Tumbe susține un concert inedit la ediția din acest an a festivalului Plai: „Publicului nostru îi promitem o experiență muzicală surprinzătoare“

0
DISTRIBUIȚI

Noul proiect inițiat de Centrul Cultural Subcarpați, Tumbe, va susține un concert inedit în cadrul ediției din acest an a festivalului Plai, eveniment care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

Tumbe readuce la viață cântecele vechi din folclorul armânesc într-un spectru stilistic neobișnuit până acum. Frumusețea și expresivitatea specială a temelor folclorice aromâne a inspirat muzicienilor și producătorilor Tumbe alchimizarea lor într-o manieră world music sau jazz fusion, cu intenția de a le păstra totuși caracterul și esența. Mai mult decât atât, intenția artistică a acestui proiect este conservarea spiritului acestei muzici străvechi, ca un tribut adus identității culturale păstrate de neamul aromânilor de-a lungul mileniilor. Temele arhetipale ale folclorului aromân sunt povești pastorale, natura, iubirea, păstrarea identității dar şi înstrăinarea de neam.

„Tumbe este un proiect inedit prins însăși natura să – cu o solistă care cânta frânturi ale spiritului aromân, cu muzicieni specializați în jazz și muzică clasică, performand pentru ascultătorii sferei de muzică preponderent urbană, toate acestea fiind reprezentate pe fondul unui sound inedit. Și iată că acesta este chiar motivul pentru care am ales să aparțîn acestui proiect muzical. Sunt de părere că un oraș că Timișoara are nevoie ca locuitorii săi să susțînă activitatea artistică atunci când ea are loc, pentru că tocmai în acest fel ea va reuși să crească în proporții. Ne bucurăm că avem ocazia să cântăm la Plai, acest festival reprezentând un vârf în materie de manifestări artistice din orașul Timișoara. Timișoara este in sine un oraș multicultural, prin urmare mi se pare potrivit că un festival precum Plai să aibă loc și să aducă tot mai mult public din oraș și din împrejurimi“, a spus Philip Goron, tobarul acestui proiect muzical.

Mara, solista proiectului TUMBE

„Dorința unui proiect muzical în limba aromână, limba mea natală, s-a născut în inima mea în urmă cu mulți ani, ca o nevoie de expresie a identității mele etnice.


Colaborarea mea cu Mc Bean și Subcarpați a întrupat ideea acestui proiect, iar conceptul și sound-ul proiectului au evoluat atât în pre-producția de studio cât și în sala de repetiții, odată ce s-a format componența trupei. TUMBE aduce pentru prima dată limba aromână pe scenele de festival, iar din fuziunea temelor folclorice aromâne cu conceptul de producție muzicală modernă și abordarea muzicienilor de jazz contemporan, s-a născut un sound inedit, matur. Muzica TUMBE reprezintă în egală măsură, noul și vechiul. Încă din urmă cu 20 de ani, de la primele mele concerte din cluburile de jazz timișorene, dar și din festivalurile de muzică electronică, am remarcat că publicul din Timișoara are o mare receptivitate artistică și o cultură muzicală complexă. La fel, muzicienii timișoreni pe care am avut încântarea să-i cunosc și cu care am colaborat de-a lungul vremii, m-au impresionat cu un rafinament artistic cu totul aparte. Astfel am ajuns să cred că farmecul Timișoarei și al timișorenilor, se naște din împletirea multiplelor culturi pe care acest nod geografic le conține atât de armonios, și din deschiderea cu care diversele influențe culturale au fost mereu primite aici. Cred că Timișoara are o adevărată tradiție în multiculturalitate. Publicului nostru îi promitem în primul rând o experiență muzicală surprinzătoare, un sound greu de definit stilistic, obținut prin alchimia unor teme arhaice din folclorul aromân și fuziunea mai multor influențe muzicale moderne. În același timp, repertoriul nostru este și o experiență de diversitate culturală, având în centru limba aromână, folclorul și cultura aromânilor“, ne-a mărturisit solista acestui proiect muzical, Mara.

Componența Tumbe este: Mara (vocal), Radu Vâlcu (chitarā), Mihai Balabaș (vioară, live electronics), Răzvan Florescu (vibrafon, percuții tradiționale), Mike Alex (bass), Philp Goron (tobe), Cristian Tache şi Viorel Grigore (additional vocals), Marius Alexe aka Mc Bean (music producer).

Centrul Cultural Subcarpați este un proiect gândit pe termen lung, conceput de echipa Subcarpați sub viziunea lui Bean MC (Marius Andrei Alexe). Ideea de a crea un centru cultural a apărut ca o consecință logică după ani de culegere și punere în valoare a mărturiilor folclorului și tradițiilor regăsite pe teritoriul țării și, totodată, ca o nevoie de a arhiva, prezenta și promova în contemporan bucăți din diversitatea folclorică și culturală națională.

Concertul formației Tumbe inclus în festivalul Plai va avea loc sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 18, la Muzeul Satuului Bănățean din Timișoara, iar mai multe amănunte despre acest eveniment se găsesc aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.