Urmașii dacilor au oficial traseu turistic. Experiențe și peisaje de neratat în...

Urmașii dacilor au oficial traseu turistic. Experiențe și peisaje de neratat în Ținutului Momârlanilor FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-650624886">

Valea Jiului este una din regiunile cele mai frumoase ale României, dar pentru a putea fi promovată mai eficient în plan turistic are nevoie ca, pe lângă frumusețile naturale, să fie marcate și particularități specifice locului, menite să atragă turiștii.

Momârlanii, considerați urmași ai dacilor

Un loc special al acestei zone este Ținutul Momârlanilor, o zonă etno-folclorică întâlnită doar în Valea Jiului, cu elemente identitare unice în România și nu numai. Acești locuitori sunt considerați urmași ai dacilor, descendenți direcți ai acestora, al căror port l-au păstrat până astăzi, deopotrivă cu o anume arhitectură, asemănătoare caselor dacice, așa cum au fost ele reconstituite de arheologi, cu tradiții și obiceiuri respectate cu sfințenie, o gastronomie specifică și povești de excepție.

Deprinși cu îndeletniciri pastorale, momârlanii au respins calea ferată și viața de miner după ce, în secolul al XIX-lea, au început exploatările din Valea Jiului, și s-au retras la munte vrând să trăiască în continuare liberi într-o lume arhaică, la fel ca dacii. Momârlanii, mai ales cei bătrâni, poartă şi acum vechiul și pitorescul port popular, asemănător  cu cel care poate fi văzut pe Columna lui Traian de la Roma, şi cu toate că sunt creștini, păstrează unele obiceiuri păgâne precum spovedania la brad, copac pe care îl consideră sacru.

Ținutul Momârlanilor, rută cultural-turistică recunoscută oficial

După demersurile făcute de mai multe administrații locale din Valea Jiului pentru a obține marca „Valea Jiului-Ținutul Momârlanilor”, prin care să fie promovate  comunitățile acestuia, cultura și tradițiile momârlanilor, cu cele mai importante evenimente, produsele locale din gospodăriile acestora, un proiect depus de orașul Uricani a reușit să obțină recunoașterea oficială a Ținutului Momârlanilor ca rută turistică de interes local și certificatul de înregistrare a mărcii OSIM, devenind una din cele 14 rute cultural-turistice locale din România, susținută și promovată în rețeaua națională de turism.

Această rută cuprinde zona dintre Peștera Bolii și orașul Uricani, trecând pein orașele Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan și Lupeni, satele Jieț, Cimpa, Răscoala, Paroșeni, Valea de Brazi, Câmpu lui Neag, și stațiunile Parâng și Straja.

Un colț de rai

Și localitatea Uricani a depus documentația pentru a deveni oraș turistic și a obținut brevetul pentru înregistrarea mărcii „Uricani – Poartă de intrare în Retezat”. Întreaga zonă are un remarcabil potențial turistic și deja au fost stabilite câteva trasee de turism montan pedestru și de cicloturism, printre cele mai atractive din zona de vest a țării. Totodată, tradițiile și folclorul din Valea Jiului, patrimoniul istoric și cultural, gastronomia, dau acestei zone un contur unic.

Administrația din Uricani a mai promovat un traseu, „Drumul haiducului Neag”, care a fost cuprins îm planul național al rutelor cultural-turistice dezvoltate pe plan regional, alături de alte 16 proiecte similare, căci, după închiderea minelor, turismul este considerat a fi șansa de viitor a supraviețuirii comunităților din această zonă, despre care mulți dintre cei care au vizitat-o spun că este un adevărat colț de rai.

Secretele bucatelor momârlănești

Asociația „Ținutul Momârlanilor”, la rândul ei marcă înregistrată, contribuie și ea substanțial la promovarea comunității de momârlani din Valea Jiului iar secretele bucatelor momârlănești, cu un gust deosebit, despre care se spune că sunt dătătoare de sănătate și viață lungă, au fost adunate de monograful momârlanilor, Dumitru Gălățan Jieț, într-o carte intitulată „Zestrea culinară și longevitatea în Ținutul Momârlanilor”, recent apărută, care dorește să pună în valoare mâncărurile locale cu denumiri curioase, păstrate din vremuri imemoriale.

Sursa foto: Asociația Ținutul Momârlanilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.