Zile de sărbătoare la granița Serbiei cu România, cu două festivaluri de...

Zile de sărbătoare la granița Serbiei cu România, cu două festivaluri de neratat la Vârșeț și Kikinda

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2105112382">

Dealurile Vârșețului, care înconjoară orășelul din Banatul de sud, oferă condiții ideale pentru cultivarea viței-de-vie, o ocupație cu îndelungată tradiție.

Primele mențiuni datează din Evul Mediu, dar se presupune că viticultura era cunoscută și practicată în zonă încă din antichitate. Călătorul turc Evliya Çelebi nota în însemnările sale de călătorie că „în partea de est a acestui oraș, mai sus, spre orașul vechi, se întind dealuri sădite cu viță-de-vie. Strugurii, de culoarea rubinului, sunt foarte gustoși…”, iar un document medieval și mai vechi consemnează că la curtea regelui maghiar Vladislav al II-lea Jagello s-a cumpărat în anul 1494 un butoi de vin din Vârșeț, cu zece galbeni și jumătate. Numele orașului a fost menționat pentru prima dată într-un document în anul 1427.

„Cel mai bun din Voivodina”

Și astăzi, orașul Vârșeț este renumit mai ales pentru strugurii și vinul bun care se găsesc aici, cele mai răspândite soiuri fiind Muscat Ottonel, Riesling de Rhin sau Sauvignon Blanc, iar zilele recoltei sunt o adevărată sărbătoare pentru localnici și nu numai.

La sfârșitul săptămânii viitoare, va avea loc cea de-a LXIV-a ediție a Zilelor culesului de struguri și Balul strugurilor, un eveniment care se bucură de tot mai mult succes de la an la an și atrage în cele trei zile cu un bogat program cultural-artistic peste 100.000 de vizitatori. Prestigiul de care se bucură festivalul a fost recunoscut și de guvernul provinciei autonome Voivodina, astfel încât, de anul trecut, el se numește „Cel mai bun din Voivodina”. Și în acest an, cu sprijinul Consulatului General al Serbiei la Timișoara și a comunității sârbe din oraș,  festivalul a fost promovat de reprezentanți ai orașului Vârșeț și de întreprinzători din zonă.

Concerte, carnaval, concurs cu premii

Vin, struguri, crame locale, concerte, carnaval și bal mascat, alegerea „Miss Balul strugurilor” sau plimbări pe Drumul Vinului, unde pot fi degustate cele mai bune vinuri din zona Vârșețului, sunt principalele momente ale festivalului, cu care sunt îmbiați cei care aleg să fie oaspeții orașului.

Programul începe în ajunul zilelor culesului de struguri, joi, 15 septembrie, la ora 17:00, cu vin, cârnați și tamburași în locul Belvedere de pe dealul Vârșețului, iar seara se va încheia cu concursul „Miss Balul strugurilor”, care va fi urmat de un concert susținut de formații artistice locale. Vineri, 16 septembrie, la ora 13:00, se va deschide expoziția de struguri, fructe și vin, în cursul după-amiezii, începând cu ora 17:00, vizitatorii vor avea parte de un program artistic iar la ora 21:00 va avea loc ceremonia de deschidere a festivalului, urmată de focuri de artificii și de un concert susținut de Željko Vasić. Dimineața zilei de sâmbătă va avea un program pentru copii și un bal mascat dedicat acestora, iar după programul artistic care va începe la ora 17:00, vor putea fi admirați Cavalerii Vinului, în rândurile cărora va fi primit, cu acest prilej, și ambasadorul Slovaciei. Concertele susținute de Danica Krstić și Haris Džinović vor încheia seara.

Duminică, ultima zi a festivalului, are în program un carnaval cu 600 de participanți care începe la ora 12:00, urmat de unul din cele mai așteptate momente, concursul cu premii „Strugurii cad din cer”, când pachețele cu struguri, fiecare cu câte un cupon câștigător, vor fi aruncate din avion deasupra orașului, premiile putând fi ridicate imediat de către cei care au reușit să prindă un pachet. După programul artistic din cursul după-amiezii, închiderea festivalului va fi marcată de un concert cu orchestra simfonică Virtuozi, sub conducerea maestrului Bojan Suđić și un concert Aleksandra Prijović. Cramele private de pe Drumul Vinului, precum Selecta sau Helvetija, care contribuie la dezvoltarea turismului viticol specific zonei, vor avea program prelungit și vor oferi vizitatorilor degustări de vinuri, specialități culinare și program muzical oferit de tamburași, vizitarea plantațiilor și a noilor tehnologii de producere a vinului sau plimbări cu helicopterul, pentru a putea admira panorama întregii zone.

Zilele Dovleacului la Kikinda

La sfârșitul săptămânii viitoare va avea loc și Festivalul Dovleacului de la Kikinda, o sărbătoare devenită celebră, la care participă în fiecare an un număr tot mai mare de locuitori din Banatul românesc, pentru a vedea cei mai mari și cei mai lungi dovleci obținuți de localnicii din zonă, mai multe obiceiuri specifice locuitorilor Kikindei sau pentru a se delecta cu specialitățile culinare cu dovleac, făcute după vechi rețete păstrate de generații.

Pentru facilitarea trecerii frontierei, începând de vineri, 16 septembrie, punctul vamal de la Lunga-Nakovo va fi deschis până la ora 24:00, chiar până la ora 1:00 în noaptea de duminică spre luni, iar luni, 19 septembrie, până la ora 20:00.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.