Administratorul judiciar cere atragerea răspunderii patrimoniale a membrilor administrației Fritz în scandalul...

Administratorul judiciar cere atragerea răspunderii patrimoniale a membrilor administrației Fritz în scandalul Colterm. Radiografia cauzelor care au dus la prăbușirea societății de termoficare

2
DISTRIBUIȚI

Raportul, întocmit de consorțiul care a fost desemnat ca administrator judiciar al Colterm SA, în care se analizeză cauzele care au dus la intrarea în insolvență a societății de termoficare din Timișoara acuză modul în care cei aflați în fruntea municipalității și firmei au acționat în ultimii ani. Alături de factori obiectivi, administratorul judiciar a identificat o serie de acțiuni punctuale care au dus prăbușirea Colterm.

Printre acestea se numără: neluarea măsurilor necesare pentru asigurarea integrității patrimoniului (gestionarea deficitară a procedurilor de inventariere și lipsa inspecției faptice a bunurilor din patrimoniul societătii, de natură să creeze confuzie și dezordine,  fără constatarea lipsurilor); lipsa diligentelor legale pentru clarificarea situației juridice a imobilelor (terenuri și construcții) din patrimoniul societății și prezentarea unei situații financiare nereale;  neplata obligatiilor bugetare, neaprobarea planului de restructurare întocmit pentru achitarea obligațiile bugetare restante; încălcarea normelor financiar contabile (neînregistrarea situațiilor financiar contabile in termenul legal, neînregistrarea în contabilitate a facturilor primite din parte partenerilor contractuali etc); managementul defectuos, asociat intereselor municipiului Timișoara (lipsa diligentelor necesare recuperării debitelor, aplicarea dublului standard în ceea ce privește modul de calcul al penalităților de întârziere pentru anumite contracte); utilizarea activelor societății în interes personal – imobilul folosit fără titlu de municipiul Timișoara, fără plată chirie sau utilitati, transferul gratuit de active proprii aparținând Colterm, realizat la încetarea contractelor de concesiune, o parte dintre aceste active aflându-se si sub sechestru ANAF; determinarea Colterm sa ia împrumuturi bancare pentru a-și susține activitatea curentă deoarece primăria nu a plătit la timp facturile scadente; neîndeplinirea obligațiilor legale ale actionarului unic UAT Timisoara privind reîntregirea activului net până la nivelul a cel puțin jumătate din capitalul social; tergiversarea aprobării măririi prețurilor pentru energia termică; nefacturarea către municipalitate a pierderilor induse financiare pentru perioada 2017 – 2020, conducerea  Colterm SA, cu concursul acționarului UAT Timișoara limitându-se doar la înregistrarea acestora în contul clienți facturi de întocmit.

Starea de insolvență a fost accentuată prin nealocarea de către UAT a fondurilor necesare pentru achiziția certificatelor de emisie de gaze cu efect de seră aferente anului 2020 și 2021, care trebuiau achiziționate până cel târziu în 30.04.2021, respectiv 30.04.2022.


Mai mult, s-a încercat transmiterea fără plată, cu titlu gratuit din patrimoniul CLT COLTERM SA în patrimoniul public/privat al Municipiului Timișoara a bunurilor care fac parte din SACET (sistemul de alimentare centralizată cu energie termică)”, se arată în raport.

Administratorul judiciar a concluzionat că ajungerea Colterm în actuala situație se datorează ” și culpei Mun. Timișoara, în calitate de acționar unic al societății debitoare, precum și culpei organelor de conducere ale societății debitoarei. Încălcarea repetată a obligațiilor legale ce le reveneau atât autorităților locale cât și organelor de conducere CLT Colterm SA, au condus inevitabil la lipsă de profitabilitate, supraîndatorare, lichidități scăzute și acumularea penalităților aferente datoriilor istorice, cu consecința instalării insolvenței. Pe  cale de consecință, învederăm instanței faptul că, în acest stadiu procedural înțelegem să introducem o acțiune în termenul legal conform art. 169 alin. (1) din Legea 85/2014”. Altfel spus, administratorul judiciar va cere atragerea răspunderii  patrimoniale  a celor din conducerea Primăriei Timișoara și a Colterm care vor fi identificați ca fiind vinovați de producerea situațiilor care au dus la intrarea în insolvență a companiei.

În raport se face referire pe larg la constatările Curții de Conturi și ale ANAF referitoare la situația de la Colterm, în aceste documente făcându-se referiri directe la cei considerați vinovați, începând cu primarul Dominic Fritz și terminând cu consiiile de administrație ale companiei de termoficare. Singura necunoscută este când va depune administratorul judiciar acțiunea de atragere a răspunderii așa cum a anunțat în documentul transmis judecătorului sindic.

Dacă instanța va valida aceste cereri de atragere a răspunderii patrimoniale, cei vinovați vor fi obligați să plătească pentru acoperirea ”găurii” de la Colterm.

 

2 COMENTARII

  1. …”începand cu primarul Dominic Fritz si terminând cu consiiile de administratie ale companiei de termoficare”, toti escrocii implicati prospera si ragaie satui si multumiti, in continuare, „pana cand va depune administratorul judiciar actiunea de atragere a raspunderii”(???), batandu-si joc, CU TOTII (!!!), si cu voluptate, de nefericitii cetateni (electori – HAAA, HAAA, HAAA!!!) ai Timisoarei – parerea mea…

  2. Primăria și consiliile au făcut ilegalități până la cer. Este legal și normal să plătească pagubele făcute Timișoarei. Dar faptele penale nu le văd procurorii? Până când Usr-iștii, incompetenți și hoți vor păgubi liniștiți timișorenii???

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.