Alertă în Timiș – pesta porcină africană, confirmată la o fermă. Ce...

Alertă în Timiș – pesta porcină africană, confirmată la o fermă. Ce obiectiv urgent au autoritățile UPDATE Două localități din județ, în zona de protecție

0
DISTRIBUIȚI

Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a confirmat, astăzi că „este oficial, în Timiş există un focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din Parța. Ce urmează? Neutralizarea celor 39.000 de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. Sacrificarea porcilor şi îngroparea lor în condiții de siguranță”.

Ritivoiu a anunțat că, astăzi, a convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor pentru a definitiva măsurile stabilite ieri – s-a identificat terenul unde se va realiza îngroparea și s-a stabilit procedura de urmat.

„Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice covârşitoare.


O prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci şi aflate la doar câțiva kilometri distanță”, mai precizează comunicatul prefectului de Timiș.

UPDATE Comitetul Local de Combatere a Bolilor Timiș a decis miercuri uciderea imediată a tuturor porcilor din ferma Smithfield Parța şi neutralizarea prin incinerare şi îngropare. Porcii morți de boală se incinerează şi se îngroapă, cei omorâți doar se îngroapă.

De asemenea, se vor institui zone circulare de protecție, de 3 km, şi de supraveghere, de 10 km, în jurul focarului și filtre mixte DSV-Poliție-Jandarmi pe toate drumurile. Zona de protecție cuprinde localitățile Parța și Șag, în timp ce în zona de supraveghere intră localitățile Utvin, Chișoda, Giroc, Pădureni, Jebel, Obad, Petroman și Peciu Nou.

Totodată, o comisie de anchetă va verifica cauzele producerii incidentului, iar o alta va estima pagubele.

Autoritățile vor discuta cu reprezentanții fondurilor de vânătoare pentru a se asigura că legislaţia privind protecția la asemenea incidente este respectată.

„Facem toate eforturile pentru stoparea propagării virusului. Smithfield România este cel mai mare producător de carne de porc din țară, iar în judeţele Timiş şi Arad are 48 de ferme cu un efectiv de 500.000 de porci. Este esențial ca boala să nu se răspândească”, a declarat Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș.

În ferma din Parța sunt 39.000 de porci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.