„Cartierul Elisabetin – o lume într-un cufăr”, un nou eveniment în cadrul...

„Cartierul Elisabetin – o lume într-un cufăr”, un nou eveniment în cadrul proiectului care promovează istoria Timișoarei prin dans

0
DISTRIBUIȚI

„Cartierul Elisabetin – o lume într-un cufăr”, cel de-al treilea eveniment din cadrul „Spotlighting Timisoara’s Heritage through Dance/Descoperă patrimoniul Timișoarei în pași de dans”, proiect al asociației Club de Dans Sportiv Magnum, realizat în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara și Muzeul Național al Banatului, se va desfășura în 21 octombrie, de la ora 18,00, la Cinema Victoria.

„Spotlighting Timisoaraʹs Heritage through Dance”  inspirat din proiectul „Spotlight Heritage Timisoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara”, parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, își propune să scoată la lumină povești pline de farmec ale orașului care au rămas uitate în spatele unor uși închise, și, în acest fel, să pună în lumină patrimoniul cultural din cartierele istorice ale acestuia.

La fel ca cele două spectacole anterioare, și acesta va avea în centrul său personaje feminine, fiind concentrat pe povestea lui Netti Diel (1894 – 1982), soția medicului dr.


Ludwig Diel. Antonia Schirmer, numită în familie Netti, s-a născut la Innsbruck, a divorțat de primul soț după ce s-a îndrăgostit de tânărul medic Ludwig Diel în spital, în timpul primului război mondial, și după ce s-a căsătorit  cu acesta, s-a stabilit la Jimbolia. În 1923 s-a  mutat la Timișoara, unde a înființat Sanatoriul Bănățean, alături de medicii Josephi și Miletics. Punctul de plecare al acestui spectacol a fost expoziția organizată de Muzeul Național al Banatului și Universitatea Politehnica Timișoara, în 2020, intitulată „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – O lume într-un cufăr”, care a avut la bază manuscrisul „Jurnal de familie” al prof. dr. Pia Brînzeu.

Momentele de dans descriu povestea a trei femei, trăitoare în epoci istorice  diferite: Timișoara interbelică (Netti), Timișoara în anii comunismului (Carla, fiica lui Netti) și Timișoara postdecembristă (Pia, nepoata lui Netti). Spectacolul va utiliza tehnologia digitală și elemente de realitate augmentată, realizate de echipa proiectului ”Spotlight Heritage Timișoara”, de la Universitatea Politehnica Timișoara. Biletele costă 15 lei și pot fi achiziționate AICI.

Ultimul eveniment din cadrul acestui proiect va ilustra o poveste din cartierul Cetate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.