Decenii de cultură: evenimente cu prilejul aniversării a 65 de ani de...

Decenii de cultură: evenimente cu prilejul aniversării a 65 de ani de existență a Casei de Cultură a Studenților din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Casa de Cultură a Studenților din Timișoara împlinește anul acesta 65 de ani de existență și activitate continuă, păstrând de-a lungul timpului aceeași menire: de a contribui la educația non formală a tinerilor. În toate formele de manifestări cultural artistice și educative pe care le organizează, Casa Studenților a fost de-a lungul anilor, hub-ul cultural perfect pentru ideile inovatoare ale studenților și tinerilor, perioada studenției fiind, poate, cea mai ferventă perioadă din viața unui tânăr: perioada când se desăvârșește pentru profesie, perioada în care se maturizează, perioada în care leagă prietenii care îi vor rămâne toată viața.

Înfiinţată în 1957, instituţia a evoluat rapid, fiind un mediu propice pentru ideile inovatoare ale studenţilor, ele marcând cultura timişoreană din anii ’60-’70. Mulţi îşi aduc aminte cu nostalgie şi bucurie momentele cine-clubului de la Casa Studenţilor, ale discotecii din anii ’70-’80, ale cenaclului literar în care se citeau texte şi poezii ale dizidenţilor optzecişti, ale concertelor rock ale unor formaţii care au scris istorie: Phoenix, Celelalte Cuvinte etc.

De-a lungul timpului, a fost o casă bună pentru folclor (Doina Timişului – 1959, Mladost-1969), dansuri moderne (din 1971, Reflexul lui Marcel Botscheller), artă fotografică (1958) şi literatură (Cornel Ungureanu, Marcel Tolcea, Robert Şerban, Viorel Marineasa, Eugen Bunaru şi mulţi alţii numărându-se printre cei care şi-au perfecţionat drumul în literatură la Cenaclul „Pavel Dan”). Teatrul a fost reprezentat mult timp de spectacolele de comedie al „Thaliei” (mai târziu, numindu-se OZN), după Revoluţie fiind atrasă şi mai experimentala şi avangardista trupă a regretatului regizor Lelu Bihoi, „Thespis”.


Formaţiile de rock (evident, muzica tinerilor) şi-au găsit tot timpul o găzduire prietenoasă, formaţii ca Implant pentru refuz, Blazzaj, Amala, Sonatic, Phaser, Popa Şapkă, Crossroads sau Celelalte Cuvinte atrăgând noi şi noi spectatori ai evenimentelor studenţeşti.

Casa de Cultura a Studenților vă invită să luați parte la evenimentele din cadrul proiectului „Decenii de cultură” care marchează 65 de ani de activitate continuă, cu și pentru studenți.
Evenimentele vor avea loc în perioada 14-15 octombrie 2022, în Piața Libertății și la Casa Studenților (bv. Regele Carol I, nr. 9), incluzând spectacole, vernisaje, seri literare, proiecții, expoziții, prezentarea ligilor studențești și ședințe foto pentru spectatori.
Organizațiile studențești timișorene sunt implicate direct în acest proiect, organizând evenimentul „TimLig Community”, ce va cuprinde campanii de informare și conștientizare a rolului tinerilor în comunitate, workshopuri, activități recreative și experimente.

Program:
Vineri, 14 octombrie:
Casa Studenților:
ora 18.00 – „LA ANIVERSARĂ! : 65 DE ANI (-1)!” seară literară cu Cenaclul Literar „PAVEL DAN”
Piața Libertății:
Ora 14.00 – „Model pentru o clipă” – ședințe foto gratuite cu accesorii handmade
Ora 17.00 – Parada portului popular
Ora 18.00 – Spectacol aniversar cu ansamblul folcloric Doina Timișului | Prezentator: Felicia Stoian | Soliști vocali: Stana Stepanescu, Florin Boita, Cristian Tomoni, Andreea Farcaș, Denisa Peia
Sâmbătă, 15 octombrie:
Casa Studenților:
Ora 18.00: Vernisaje de fotografie:
„Portret de actor” – Maa Nu
„Fotografie argentică” – expoziție de grup
„Tehnici fotografice istorice” – expoziție de grup
Prezintă Prof.Univ.Dr. Dorel Găină și Gheorghe Șfaițer – Dr. în arte vizuale
Ora 19.00 – Proiecție de videopoeme Cenaclub și expoziție de artă @NavaC2
Ora 20.00 – Teatrul Studențesc Thespis – „Sigur nu Godot”, adaptare după Matei Vișniec
Piața Libertății:
Ora 14.00 – „Model pentru o clipă” – ședințe foto gratuite cu accesorii handmade
Ora 14.00 – TimLig Comunity
Ora 16.00 – The Other You, Art Generation, Dance with Franciska, Matrix Dance, DJ Alia, Vixen, DJ Heigl, DJ Bee, DJ B. Mike

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.