Două ore de magie muzicală alături de indianca Mohini Dey, la Timișoara...

Două ore de magie muzicală alături de indianca Mohini Dey, la Timișoara Jazz Festival

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Mohini Dey, artista din India în vârstă de 25 de ani care a cucerit întreaga lume datorită talentului ei de a cânta la bas, a fost atracția principală a serii de duminică din cadrul Timișoara Jazz Festival, evenimentul desfășurat la Sala Capitol prilejuindu-le spectatorilor două ore de magie pură.

Fiica basistului Sujoy Dey, Mohini a început să învețe chitara bas la vârsta de doar trei ani iar la vârsta de zece ani a înregistrat primele piese în studio. Artista a fost descrisă drept „Cel mai de succes muzician sub 30 de ani” de către Forbes India și este singura femeie muziciană care se află în lista „Top 10 basiști în secolul 21” alcătuită de către MusicRadar.

Spectacolul ei din Timișoara a fost unul care i-a lăsat cu gura căscată pe spectatori încă din primele acorduri. Alături de saxofonistul Mark Hartsuch și tobarul Gino Banks, artista a prezentat în premieră absolută piesele care se vor regăsi pe albumul de debut al formației MaMoGi (numele trupei fiind alcătuit din prenumele celor trei artiști) care va apărea în curând. Pe parcursul concertului spectatorii au aflat (de mai multe ori) faptul că artista indiancă este pasionată de… carne și drept urmare multe dintre piesele acestui disc au legătură cu acest fapt, iar saxofonistul trupei a dezvăluit faptul că i-a întâlnit pe ceilalți doi muzicieni cu cinci ani în urmă în cadrul unui festival din Goa. Dincolo de abilitățile tehnice deosebite ale artistei, cu adevărat remarcabil a fost schimbarea constantă de sound-uri din repertoriul celor trei muzicieni aflați pe scenă, urechile spectatorilor fiind inundate rând pe rând cu acorduri prog – rock, funk, metal, jazz și chiar sound-uri specifice muzicii electronice, amalgamul astfel creat fiind unul de nota zece plus.

Seara de duminică a fost deschisă de Rabih Abou-Khalil, care a cântat alături de violonistul polonez Mateusz Smoczyński și bateristul american Jarrod Cagwin. Rabih Abou-Khalil este unul dintre artiștii care a introdus oud-ul arab clasic în jazz-ul contemporan, iar show-ul lui i-a purtat pe cei prezenți într-un amalgam de lirism arab și muzică europeană, care a generat aplauze binemeritate. În pauza dintre cele două concerte a avut loc și un moment special care a reprezentat lansarea oficială a albumului „No Limits”, de Erlend Krauser.

În cadrul ediției din acest an a acestui eveniment a avut loc și prezentarea expoziției „50 de ani de jazz în Timișoara“, un mini concert cu Erlend Krauser, proiecția mondială a filmului „Inside Scofield“ și decernarea premiilor Timișoara Jazz Aawards în Aula Magna a Universității de Vest Timișoara, iar printre cei care s-au ales cu premii s-au numărat Erlend Krauser, Nedici Dragoslav, formațiile Vandercris și JazzyBIT, Dean Bowman, Alina Giurgiu, Călin Pacatiuș, Octavian „Vita“ Horvath sau Ionuț Dorobanțu.

Cea de-a 12-a ediție a Timișoara Jazz Festival a debutat în data de 25 octombrie și continuă cu alte concerte care vor avea loc la Sala Capitol: Itamar Borochov Quartet (Israel) și Nik Bärtsch’s Mobile (Elveția) – 31 octombrie, Mateusz Smoczyński solo (Polonia) și Trigon (Republica Moldova) – 1 noiembrie și Shri Quartet (India, Marea Britanie, Norvegia, SUA) și Rymden (Suedia, Norvegia) – 2 noiembrie. Timișoara Jazz Festival este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat.

Foto: Nedici Dragoslav

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.