Evenimente muzicale de neratat în județul Arad, inclusiv o nouă ediție a...

Evenimente muzicale de neratat în județul Arad, inclusiv o nouă ediție a turneului „Vioara lui Enescu la sate”

0
DISTRIBUIȚI

Sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie aduc la Arad și în alte orașe ale județului câteva evenimente muzicale de înaltă ținută.

„Zilele Culturii Austriece la Arad” vor avea ca principal eveniment Festivalul Arădean de Muzică Vieneză,  care se va desfășura între 26 octombrie și 3 noiembrie. Acesta este dedicat compozitorului Johannes Brahms la 125 de ani de la moartea sa, el fiind  unul din prestigioșii oaspeți ai Aradului, unde a concertat împreună cu violonistul Joseph Joachim în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când orașul era un remarcabil centru cultural.

Publicul arădean se va bucura de prezența mai multor personalități marcante ale vieții culturale din Austria și din Arad, invitată de onoare fiind soprana KS Ildiko Raimondi, născută la Arad, care face parte acum din ansamblul Operei de Stat din Viena, unde a interpretat un număr impresionant de roluri care i-au adus o notorietate internațională. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc miercuri, 26 octombrie, la Sala „Regele Ferdinand” de la Palatul Administrativ, iar în ziua următoare, în holul Palatului Cultural, va avea loc vernisajul expoziției „Aradul muzical în a doua jumătate a secolului al XIX-lea; Brahms la Arad”. De la ora 19,00, va avea loc concertul „Nu numai Brahms”, cu soprana KS Ildiko Raimondi amfitrioană a serii, alături de filarmonica arădeană dirijată de maestrul Christian Pollack din Austria și de balerinii Alina Mihai și Alin Radu de la opera din Timișoara. Programul concertului va fi alcătuit din lucrări semnate de Johann Strauss, Johannes Brahms, Piotr Ilici Ceaikovski și Hector Berlioz.

În 29 octombrie, de la ora 18:00, în sala mică de concerte a filarmonicii,  este programată seara de muzică și poezie „Sturm und Drang (Furtună și avânt), cu participarea artiștilor lirici ai Corului Academic al Filarmonicii Arad acompaniați la pian de Sorin Dogariu, și cu invitații Zoltan Lovas și Nicolae Mihai Brânzeu. Concertul va fi moderat de dirijorul Corului Academic, maestrul Robert Daniel Rădoiaș. Ultimul concert este programat pentru seara de joi, 3 noiembrie, ora 19,00, în sala mare de concerte, și propune publicului una din cele mai impresionante lucrări din creația lui Brahms, „Ein Deutsches Requiem” op.45 (Un Recviem German),  cu Svetoslav Borisov la pupitrul dirijoral, avându-i ca soliști pe  Diana Alexe și Jinxin Chen, toți din Austria, iar dirijorul Corului Academic  va fi maestrul arădean Robert Daniel Rădoiaș. Întreaga suită de evenimente artistice organizată de asociația culturală „Musik Forum Europa” se va desfășura se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Austriei la București și beneficiază de sprijinul instituțiilor de cultură și artă arădene.

O nouă ediție „Sebiș Opera Concert”

În 29 octombrie, la Centrul Cultural Sebiș,  va avea loc cea de-a treia ediție „Sebiș Opera Concert”, un spectacol liric cu artiști ai filarmonicii arădene dirijați de Dan Crișan, alături de care vor fi prezenți soprana Amalia Preda și mezzo-soprana Mihaela Ișpan de la Opera Națională din București, baritonul Geani Brad de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, baritonul Șerban Lupei, basul Ștefan-Ioan Muț, basul Andres Groza și tenorul Adelin Ilca.


Repertoriul cuprinde uverturi, arii, duete, canzonette din cele mai celebre opere, operete, piese de balet și musical-uri – piese îndrăgite atât de cunoscători cât și de publicul larg. Intrarea la concert va fi gratuită, în limita locurilor disponibile.

„Vioara lui Enescu la sate”

Ediția celui de-al X-lea turneu național „Vioara lui Enescu la sate”, la care participă Gabriel Croitoru, absolvent al Conservatorului din București care a concertat pe mari scene ale lumii, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara „Guarneri del Gesu” construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarnieri, care i-a aparținut lui George Enescu, și pianistul Horia Mihail, la rândul lui cunoscut și aplaudat pe patru continente, poposește între 30 octombrie și 1 noiembrie și în județul Arad, unde vor avea loc concerte în 30 octombrie la Ineu, în 31 octombrie la Sebiș, ambele de la ora 18,00, și în 1 noiembrie, de la ora 19,00, la Palatul Cultural din Arad. Violonistul Gabriel Croitoru a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumită celebra vioară construită de Guarneri, asumându-și misiunea de a duce muzica în întreaga țară, acolo unde este mai mare nevoie de ea, așa cum a făcut-o și Enescu în anii primului război mondial.

„Nu cred că există bucurie mai mare decât aceea de a fi parte din viața unui instrument de o asemenea valoare, care a trecut, în cele trei secole de existență, prin mâinile foarte multor violoniști de excepție. Spun de excepție, prin prisma felului în care s-a păstrat acest instrument, știut fiind faptul că orice instrument cu corzi trebuie cântat pentru a-și păstra și chiar îmbunătăți calitățile sonore. Lemnul, de proveniență românească se pare, din care au fost construite aceste viori, s-a uscat în timp, dar, în același timp, vibrând odată cu sufletele celor care l-au mânuit de-a lungul anilor, a evoluat. Aceasta vibrație încă se transmite către cei care vin să ne asculte în sala de concert sau în turneele pe care le-am întreprins în ultimii ani alături de pianistul Horia Mihail”, afirmă Gabriel Croitoru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.