Expoziție cu fotografii legendare din istoria recentă a Germaniei, la Timișoara

Expoziție cu fotografii legendare din istoria recentă a Germaniei, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Centrul Cultural German prezintă, în colaborare cu fundația „Art Encounters”,  expoziția „Clarobscur – Fotografii din Germania”, realizată de Barbara Klemm sub egida jubileului „30 de ani de la semnarea tratatului de prietenie între România și Germania”, care va fi vernisată joi, 13 octombrie, ora 18,00, la sediul fundației de pe bdul Take Ionescu nr. 46 C.

Barbara Klemm este unul dintre cei mai remarcabili „cronicari” ai trecutului recent al Germaniei și unul dintre cei mai importanți fotografi germani. Încă din anii `60,  ea observă în calitate de redactor foto la „Frankfurter Allgemeinen Zeitung”, atât politica și societatea Republicii Federale a Germaniei cât și a RDG-ului.

Această expoziție monografică prezintă fotografii care au fost făcute de-a lungul a patruzeci de ani. Lucrările Barbarei Klemm sunt dovezi ale evoluției istorice și ale vieții prezente  într-o țară care a fost divizată câteva zeci de ani, multe dintre fotografii devenind simboluri ale istoriei contemporane și marcând memoria culturală a mai multor generații. În fotografiile sale se remarcă îmbinarea între documentare și inspirația artistică într-o manieră rar întâlnită în presa germană, căci Barbara Klemm adaugă propria ei perspectivă presupusei naturi obiective a documentarului și urmează regulile compoziționale ale artei în compozițiile sale de imagine.

Deși fotografiile au apărut în mare parte în „Frankfurter Allgemeinen Zeitung”,  pentru care Barbara Klemm lucrase ca laborantă și la producția de clișee din anul 1959, și ca fotograf  specializat în politică și în secțiunea culturală, din anul 1970,  ele sunt mult mai mult decât imagini de reportaj, realizate pentru ziua respectivă. Ele reflectă cele mai importante domenii ale vieții sociale din Republica Federală Germană, RDG și din străinătate, un punct central al expoziției fiind reprezentat de fotografiile realizate în Germania de Est și de Vest, înainte și după reunificare. Sunt imagini din toate domeniile vieții sociale, din politică, din cultură și economie, din situații precare și cotidiene ale realității sociale, din manifestații, proteste și viața imigranților, precum și din evenimente culturale, adunări în masă și spații urbane, Barbara Klemm rerușind mereu să surprindă oamenii în momente speciale, fără a căuta senzații tari, ci mai degrabă corectitudine și discreție față de cei imortalizați pe peliculă, abordare care îi permite să creeze o imagine care nu vizează spectacolul, ci efectul pe care evenimentul prezentat îl are asupra persoanelor implicate.

Expoziția prezintă și 25 de fotografii care au fost făcute de Barbara Klemm în România în anii 1972, 1973 și 1992.


Aceasta va fi deschisă până în 29 octombrie și va putea fi vizitztă de marți până sâmbătă, între orele 12:00 și 18:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.