Expoziție cu sute de obiecte inedite din istoria celei mai celebre formații...

Expoziție cu sute de obiecte inedite din istoria celei mai celebre formații rock din Ungaria, Omega

0
DISTRIBUIȚI

O expoziție itinerantă formată din sute de obiecte care amintesc de grupul rock maghiar Omega va putea fi văzută în perioada 21 octombrie – 25 noiembrie, la Arad, evenimentul fiind organizat cu ocazia a împlinirii a 60 de ani de existență a celebrei formații din țara vecină.

Expoziția cuprinde afișe, casete și haine de scenă purtate de membrii formației Omega, iar printre cele mai interesante obiecte care pot fi văzute aici se numără pantalonii trapez brodați care apar pe coperta albumului „Trombitás Frédi és a rettenetes emberek“ diverse single-uri promoționale apărute în întreaga lume sau posterul celui de-al doilea turneu pe care formația l-a susținut în Anglia în 1968, albumul Omega Red Star apărut în Marea Britanie, single-ul în ediție limitată „Gyöngyhajú lány“ apărut în Japonia. Vernisajul expoziției are loc vineri 21 octombrie de la ora 17 la sediul UDMR din Arad (strada Episcopiei nr.32), aceasta putând fi vizitată gratuit până în 25 noiembrie între orele 9 – 17 de luni până joi și 9 – 13 vinerea.

Cea mai de succes trupă rock maghiară din toate timpurile a vândut peste 50 de milioane de albume în întreaga lume. Cea mai celebră melodie a trupei maghiare „Gyöngyhajú lány” („Fata cu părul perlat”), a fost scrisă în 1968, compusă în 1969 și lansată pe albumul lor 10 000 lepes. Piesa a avut parte de o serie de prelucrări în Polonia, Cehia, Yugoslavia și Lituania, iar cea mai mai celebră versiune a acestei melodii aparține trupei Scorpions. Trupa Omega a intenționat să săbătorească anul acesta a 60-a aniversare, dar din cauza morții lui László Benkő și Tamás Mihály (2020) și a lui János Kóbor (decembrie2021) acest lucru nu a mai fost posibil.

Cu trei ani în urmă, în 2019 Omega a susținut un concert la Arad inclus în Zilelele Maghiare ale acestui oraș.


Celebra formație maghiară a susținut un concert memorabil și în Timișoara, în 1975, despre care a povestit și liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci. „După ce am auzit la Olimpia cel mai bun sound ce se produsese la noi pânmă atunci, i-am invitat pe băieți, împreună cu Tavi Ursulescu, ce era pe atunci nelipsit din gașca noastră și considerat de Mutti al doilea fiu al ei, la un chef dat de noi, în niște cabane de la Șag… Am închiriat cabana unui club sportiv și am umplut-o până la refuz cu cei de la Omega și cu o gașcă de două ori mai mare de fete și băieți dispuși să asiste la o agapă decadentă. Cei de la Omega s-au dovedit pe cât de talentați și de buni profesioniști, pe atât de modești. La chef s-au vădit a fi ceva mai slabi decât în concert. Nu au rezistat la cei cîțiva litri de pălincă procurați special din Ardeal și la toate acele mâncăruri tipice românești cu care i-am îmbuibat“, și-a amintit Nicu Covaci.

Foto: Twitter/Aradi Hírek

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.