Începe o nouă ediție a Festivalului Internațional de Literatură din Timișoara

Începe o nouă ediție a Festivalului Internațional de Literatură din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură din Timișoara, desfășurat sub genericul „La Vest de Est/La Est de Vest” și organizat de Fundația Politehnica Timișoara, se va desfășura între 26 și 29 octombrie, de la ora 18:00, în sala barocă a muzeului de artă timișorean, cu numeroși invitați din țară și străinătate: scriitorii Oksana Zabușko și Grigory Semenchuk  din Ucraina,  Aušra Kaziliūnaitė din Lituania, Kateřina Rudčeková din Republica Cehă, Faruk Šehić din Bosnia și Herțegovina, Petar Matović din Serbia, și autorii români Oleg Serebrian din Republica Moldova, Ștefania Mihalache, Cătălina Stanislav, Cristian Tudor Popescu, Radu Paraschivescu, Alexandru Higyed, Robert G. Elekes, Magda Grădinaru, Melania Cincea, Cosmin Perța, Marcel Tolcea, Matei Martin și Adrian Mardan, care, prin proza, poezia, dramaturgia, traducerile, scrierile critice, eseurile sau articolele de presă, s-au impus în peisajul literar și cultural contemporan din Europa Centrală și de Est și se întâlnesc în orașul considerat o poartă între lumea răsăriteană și cea occidentală și un simbol al toleranței și multiculturalismului.

Festivalului toamnelor literare de la Timișoara se va extinde în acest an și în alte orașe precum Lugoj sau Jimbolia, dar și în județul vecin, cu un eveniment care va avea loc la Reșița. Cei 14 scriitori care vor participa la festival, nume de primă mărime ale scenei literare europene de astăzi, vor participa la mese rotunde unde vor lectura pentru auditoriu proză și poezie și vor purta discuții pe marginea subiectelor abordate în scrierile lor, care vizează identități și asemănări între spații culturale diferite sau probleme politice de actualitate.

În prima seară a festivalului, Oleg Serebrian și Cristian Tudor Popescu, moderați de jurnalista Magda Grădinaru, vor analiza felul în care hărțile reale și imaginare întâlnesc granița, cum trece istoria în literatură și cum războiul cu ororile lui îndeamnă la luciditate și la inițierea unor dezbateri legate de cauzele care au dus la declanșarea lui. Cea de-a doua seară, 27 octombrie, îi va aduce în fața publicului pe prozatorii Oksana Zabușko, Faruk Šehić și Radu Paraschivescu, avându-l ca moderator pe jurnalistul cultural Matei Martin. Trei perspective din trei puncte geografice diferite în raport cu sud-estul Europei reprezintă încă o dovadă că un trecut aflat sub circumstanțe istorice asemănătoare poate da naștere unor culturi atât de fascinant variate.


Cea de-a treia seară, dedicată poeziei, înseamnă întâlnirea cu nu mai puțin de opt poeți, voci unice în peisajul literar contemporan, într-un eveniment moderat de scriitorul Cosmin Perța. Poezia este, uneori, martor al unui spirit al vremurilor, dezvăluind preocupări, angoase și mentalități. Poeți din cinci țări – Aušra Kaziliūnaitė, Petar Matović, Kateřina Rudčeková, Grigory Semenchuk, Ștefania Mihalache, Cătălina Stanislav, Alexandru Higyed și Robert G. Elekes – cu discursuri, perspective și interese diferite, sunt uniți de un spirit care depășește granițele, contextele sociale și geografiile fizice și culturale.

În cea de-a doua zi a festivalului, la librăria „La Două Bufnițe”, începând de la ora 16:00, va avea loc lansarea volumului bilingv de poezie englez-român „Cross-Currents” (Curtente la răscruce), apărut la editura Mosaique Press, în prezența poeților John Eliot, Karen Gemma Brewer, Kate Rose, Andrea Iulia Scridon și Chuck Grieve, și online, a autorilor Camille Barr, Mirian Calleja, Rachel Carney, Gillian Clarke, Carmine Giordano, Donald Krieger și Christina Thatcher, iar la Teatrul de Vest din Reșița va avea loc o întâlnire cu jurnalistul Cristian Tudor Popescu, avându-l ca partener de dialog  pe scriitorul, jurnalistul și universitarul timișorean Marcel Tolcea.

În 28 octombrie, la școala gimnazială din Jimbolia, va avea loc o întâlnire cu scriitorul Radu Paraschivescu moderată de jurnalista Melania Cincea iar în încheierea festivalului, în 29 octombrie, de la ora 18,00, English Pub din Lugoj va găzdui  o seară de muzică și poezie avându-i ca invitați pe Kateřina Rudčeková și pe poetul și muzicianul Adrian Mardan, amfitrioana serii fiind Marilena Tudor.

Festivalul, inițiat în toamna anului 2012, își propune să continue, într-o manieră accesibilă publicului larg, tradiția studiilor comparatiste inițiate de fundația „A Treia Europă” și să redefinească pe harta literară a României dar și pe cea europeană, identitatea orașului Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.