Minunate locuri „secrete” în vestul țării, perfecte pentru evadări de weekend FOTO

Minunate locuri „secrete” în vestul țării, perfecte pentru evadări de weekend FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2133569198">

Faimoasele cetăți din Munții Orăștiei, unde se afla vechea capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, înconjurată de cetățile care o apărau, sunt deja o destinație turistică binecunoscută, inclusă și în patrimoniul UNESCO, datorită unicității istorice. De la Grădiștea Muncelului pornesc însă mai multe drumuri, spectaculoase în sine, spre alte așezări dacice mai puțin cercetate de arheologi, și prin urmare nu atât de cunoscute.

Locuri cu comorile ascunse ale dacilor

Pe terasele aflate pe Dealul Fața Cetei din apropierea satului Măgureni, a fost identificată una din cele mai întinse așezări dacice, iar în imediata apropiere, pe Vârful lui Hulpe, mai puțin înalt decât cele pe care se aflau fortificațiile din Munții Orăștiei, a fost descoperită o altă fortificație, de dimensiuni mai mici, care avea rolul de a apăra capitala Daciei. Nu departe de Vârful lui Hulpe s-au identificat alte urme de locuire de pe vremea dacilor, cele mai spectaculoase descoperiri fiind două tezaure impresionante de aur care au ieșit la iveală întâmplător în locul numit Râpa cu Galbeni, în urmă cu mai bine de două veacuri.

În scurt timp, s-a răspândit vestea că în acele locuri sunt ascunse comori fabuloase, și au început căutări febrile pentru descoperirea lor, fiind dezgropate multe alte artefacte și tezaure monetare care ar fi fost ascunse de daci în fața pericolului roman. Locul aflat nu departe de satul Grădiștea de Munte a fost numit Valea Rea, căci aurul dacilor a adus celor care l-au dezgropat multe necazuri.  Nu departe de acea vale a fost ridicat la începutul anilor 2000 un schit de lemn, numit „Sfinții Români”.

Ranisstorum, tabăra în care Traian primește capul lui Decebal

La mică distanță de Valea Rea, într-o stâncă numită Piatra Bodii, se află o peșteră spațioasă dar prea puțin cunoscută, pe care nici măcar arheologii n-au apucat să o cerceteze temeinic, iar pe culmea care se întinde deasupra acesteia, căutată de turiști pentru frumusețea priveliștilor, se mai pot vedea urme din vechi așezări ale dacilor dar și vestigii romane.

Potrivit legendei dar și unor descoperiri arheologice care oferă unele indicii, aici s-ar fi aflat fortificația romană de la Ranisstorum, unde Tiberius Claudius Maximus i-ar fi adus împăratului Traian capul lui Decebal după ce acesta și-a pus capăt zilelor, pretinzînd că el l-ar fi capturat pe regele dac.

Poiana Omului și legenda sfârșitului lui Decebal

Inaugurarea spectaculosului traseu Via Transilvanica permite drumeților și popasuri în locuri până acum inaccesibile. Unul dintre acestea este Poiana Omului din Munții Șureanu, care se află în inima fostei Dacii, la răscrucea unor drumuri de plai, la o altitudine de peste o mie de metri. Legendele locului spun că acesta era locul în care, sub stejarii din poiană, regele Decebal și-ar fi luat viața, pentru a nu cădea în mâinile romanilor.

În poiana înconjurată de păduri bătrâne de fag, stejar și brad, care se întinde pe câteva zeci de hectare, se poate ajunge din satul Prihodiște care aparține de comuna Vața de Jos, după o oră de mers pe jos, pe covorul de frunze așternute sub bolta copacilor din pădurea aprinsă în culorile feerice ale toamnei. În împrejurimile poienii se mai păstrează urme dacice și romane iar în peștera Prihodiște, aflată la aproximativ trei kilometri de sat, s-au descoperit relicve preistorice. În locul așezărilor de păstori care au existat aici din cele mai vechi timpuri, se mai pot vedea astăzi stâne și sălașe ale localnicilor, folosite mai ales pe timpul verii.

Surse foto: zhd.ro, digi24.ro, tvr.ro, cetati-dacice.ro, peregriniprinlume.com, dacica.ro,thenews.ro, wikipedia.org, glasul-hd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.