A murit academicianul Eugen Simion

A murit academicianul Eugen Simion

1
DISTRIBUIȚI

Academicianul Eugen Simion a murit, marți, la vârsta de 89 de ani. Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române, a fost critic și istoric literar.

Eugen Simion a fost un critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar și era membru titular al Academiei Române. De altfel, el a condus în calitate de președinte Academia Română în perioada 1998 – 2006.

Eugen Simion s-a născut în Chiojdeanca, județul Prahova, și s-a stins la Spitalul „Elias” din București, unde era internat din cauza unor probleme medicale.

Academicianul avea 89 de ani, împliniți în 25 mai.

Simion a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de mare cruce.

Era Doctor Honoris Causa al universităților din Iași, Galați, Târgoviște, Arad și al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.

În 2006 și-a încheiat mandatul de președinte al Academiei Române, iar acum era președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române.

A publicat peste 3.000 studii și articole în reviste de specialitate.


Este coordonatorul Dicționarului general al literaturii române, vol. I-VII, 2004-2009, iar din 2005, sub numele Ariergarda avangardei, ține o rubrică permanentă în revista „Cultura”.

Eugen Simion a fost președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă și coordonator al seriei „Opere fundamentale”.

„A trecut dincolo academicianul Eugen Simion, președinte al Academiei Române (1998-2006) și apoi al Secției de Filologie și Literatură, profesorul multora dintre noi. Susținător consecvent al proiectelor Institutului nostru, Eugen Simion a fost implicat și direct interesat, ca Președinte al Academiei, de realizarea Gramaticii limbii române (2005), a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a (2005), de terminarea Dicționarul-tezaur limbii române (2010), iar, recent, ca Președinte al Secției, de Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a III-a (2021) și de seria nouă a Dicționarului-tezaur (2021). Va rămâne în amintirea noastră prin hărnicia nemărginită, prin perseverență, prin devotamentul față de cercetarea filologică și prin simțul datoriei, care l-a caracterizat până în ultima clipă. Odihnă veșnică, în raiul cunoașterii!”, scriu reprezentanții Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”.

Sursa foto: Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.