O nouă lună de spectacole în cadrul festivalului „in:v z b l”,...

O nouă lună de spectacole în cadrul festivalului „in:v z b l”, cu artiști din România, Bulgaria și Polonia

0
DISTRIBUIȚI

Festivalul „in:v z b l” organizat de asociația Solidart prin teatrul Basca în cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii și ajuns la cea de-a treia ediție, își propune, ca în fiecare an, să facă vizibil ceea ce este invizibil prin promovarea dialogului, a înțelegerii, respectului și solidarității, menite să ofere grupurilor vulnerabile șansa de a-și face auzite vocile în comunitate și a pregătit, pentru luna octombrie, două spectacole pentru publicul cu dizabilități de auz, dar și spectacole cu subiecte despre migrație, mame singure, comunități marginalizate, oameni ai străzii sau refugiați, care vor fi prezentate de echipe românești din Sibiu, Timișoara și București, precum și din Bulgaria și Polonia.

„În prima lună, sute de persoane ne-au trecut pragul în micul spațiu din Piața Traian. Copii cu autism, studenți iubitori de teatru, surzi, oameni interesați de subiectele spectacolelor, prieteni sau tineri curioși. E o adevărată bucurie și împlinire să vezi că poți oferi spectacole cu sens, sau momente de bucurie, de relaxare, oamenilor de toate felurile și vârstele. Ăsta cred că este și scopul final al acestui program artistic atât de elaborat, să fim cu toții laolaltă, în armonie și înțelegere, lipsiți de prejudecăți”, este de părere Ana Maria Ursu, actriță, regizor și coordonator al teatrului Basca.

În 7 octombrie, de la ora 19:00, la garnizoana din Piața Libertății, va fi prezentat spectacolul „Mutat de la noi”, realizat de Bis Teatru din Sibiu și Asociația prin Banat. Un performance-instalație inedit, care îmbină teatrul cu cinematografia și artele vizuale, despre oamenii invizibili, cei care au fost înghițiți de apele mărilor și ale oceanelor în încercarea disperată de a fugi din calea războiului, a foametei și a sărăciei. Următorul spectacol, „Animal Crossing”, realizat de teatrul Basca, va avea loc în 13 octombrie, de la ora 19:00, și are ca subiect migrația și refugiații din perspectiva a doi polițiști de frontieră de la granița dintre România, Ungaria și Serbia, iar în 15 octombrie, de la ora 19:00, spectacolul aceluiași teatru, „Deasupra capului”, scris și regizat după o cercetare la diferite centre din oraș,are ca temă viața persoanelor fără adăpost. Spectacolul „Puf Buf” al teatrului Basca, jucat de micii actori surzi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” sub îndrumarea Angelei Mate, o lume a a imaginației și a poveștilor, potrivit oricărui public, dar mai ales copiilor, va fi jucat în 16 octombrie, de la ora 18,00, la cinema Victoria, iar în 22 octombrie, de la orele 16:30 și 20:30, va avea loc la FABER spectacolul teatrului educațional Replika din București „Toată liniștea din lume”, care prezintă 12 ore din viața unei mame singure cu doi copii aflați la vârsta adolescenței.


În 28 octombrie, de la ora 18:00, Fundația Art Boureau din Bulgaria prezintă la Basca spectacolul de teatru „Beyond the Wall”, potrivit și pentru copii și adulți surzi, despre o lume magică unde conceptul de „perete” este o metaforă a tot ceea ce separă oamenii și îi împiedică să comunice, o barieră invizibilă și inconștientă, care poate fi însă oricând dărâmată. Ultimul spectacol al lunii octombrie, „Of coal and rainbow”, având drept temă viața uneori nedreaptă a unui miner din Silezia Superioară, este semnat de artistul Pawel Swierczek din Polonia, și va avea loc la teatrul Basca în 29 și 30 septembrie de la ora 19:00.

Programul complet al festivalului se găsește pe site-ul teatrului Basca, iar informații la zi se găsesc pe Teatrul Basca | Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.