Porție dublă de folk cu Maria Gheorghiu și Dan Manciulea, la Timișoara:...

Porție dublă de folk cu Maria Gheorghiu și Dan Manciulea, la Timișoara: „Noi, cei care mai credem în cultură, facem parte din secta celor vii“

0
DISTRIBUIȚI

Melomanii care îndrăgesc muzica folk au avut parte la sfârșitul săptămânii trecute la Timișoara de o porție dublă de folk la Porto Arte, recitalul susținut de Maria Gheorghiu și Dan Manciulea fiind unul care a generat ropote de aplauze binemeritate din partea publicului. Alături de piese binecunoscute din repertoriul propriu, Maria Gheorghiu și-a încântat spectatorii și cu câteva preluări celebre printre care s-a numărat și melodia celor de la Kansas – Dust in the wind, iar vocea artistei născute în Reșița care a fost influențată de Joan Baez, printre alții, a reușit să le ofere celor prezenți două reprize muzicale cu adevărat remarcabile.

„M-am simțit foarte bine la Timișoara, la fel ca de fiecare dată când vin aici. E drept …vin destul de rar, ultima dată am fost la Timișoara cu patru ani în urmă. Ca să fiu sinceră există și o mică problemă… dar asta îți asumi când vii să cânți în club. Poate să pornească o mașină de cafea în timpul concertului… când se aude un cântec sensibil. Mai sunt și oameni care vin să socializeze și care vorbesc prea tare. E deranjant fiindcă nu te mai poți concentra asupra ceea ce spui…pur și simplu uiți cuvintele. Pe de altă parte nu ești într-o sală de spectacole, deci trebuie să-ți asumi și chestia asta. Una peste alta publicul m-a primit cu multă căldură și am întâlniit oameni care nu m-au văzut niciodată cântând live și care mi-au spus că de acum încolo vor veni la recitalurile mele”, ne-a declarat artista după concert.

Pe lângă activitatea sa concertistică, Maria Ghoerghiu realizează și câteva emisiuni de cultură, iar în ceea ce privește planurile ei de viitor artista ne-a mărturisit că a realizat un album nou alături de Dan Manciulea, care urmează să fie lansat în viitor.

„Am două emsiuni la Radio România la București FM, în una din ele  vorbesc despre toate lucrurile bune ce se întâmplă cu oameni buni în țara asta. E vorba de oameni speciali care aduc bucurie. Din păcate, cultura în țara noastră e… noi cei care mai credem în ea ne luptăm cu morile de vânt, ca Don Quijote. Dar mai există oameni de calitate, și problema e că nu reușim să ajungem la ei. Noi, cei care mai credem în cultură facem parte din secta celor vii.


Am și un cântec cu acest titlu… este despre noi, cei care mai mergem la o sală de spectacole la teatru, la o expoziție de pictură… noi, cei care credem că arta contează în viața noastră. Muzica folk românească actuală este de nișă… chiar dacă se mai întâmplă câte un zvâc cu un festival la care vine lumea. Sunt multe festivalri de folk dar nu-s de anvergură. Mi-aș dori să rămână numai folkiștii, nu și infractorii. Aceștia din urmă sunt cei care n-au ce căuta pe scenă, cei care nu știu să cânte. Albumul meu nou realizat cu Dan e aproape gata. Este un material care o să fie cu tricolorul la vedere, cu cântecele noastre identitare. Din păcate, mulți ne vor să fim o națiune fără identitate. Eu cred în naționalism…trebuie să ținem la credința noastră, la tot ceea ce am avut bun înainte… și  să nu ne lăsăm păcăliți de mai marii zilei, care mereu rescriu istoria“, a spus Maria Gheorghiu.

Chiar dacă are deja trei albume la activ Dan Manciulea a cântat pentru prima oară în orașul nostru, iar printre piesele pe care fostul pompier care a apărut în 2020 și la concursul „Românii au talent” s-au numărat și câteva compoziții de pe discul său „Am înfrânt“.

„Am cântat pentru prima oară în acest oraș pentru care am un respect deosebit, care a scris o istorie importantă în România modernă. Ecourile Revoluției pornite în 1989 nu s-au stins și a fost un eveniment care m-a marcat. Mă gândesc și la celebrul Punct Opt al Proclamației de la Timișoara… care putea să devină ceva marcant pentru țara noastră. Eu am avut o carieră militară, dar muzica a rămas o pasiune importantă în viața mea. Nu-mi place folkul propagandistic, cel laminorist (n.n. – folkul de tip la minor) și flăcărist, de la Cenaclul Flacăra. Îl admir mult pe Zoltan Butuc, care ar trebui să fie artistul anului. O admir și pe Ada Milea. Publicul din zonele urbane gustă mai bine ceea ce facem noi. Există desigur și nostalgici ai Cenaclului Flacăra dar există și un public nou. Mă pasionează și producția muzicală, am un mic studio în care mai colaborez și cu alți artiști iar melodiile mele au fost difuzate și de Radio România. Cel mai recent album al meu, Am înfrânt, are șapte texte scrise de Florin Dumitrescu“, a spus Dan Manciulea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.