Premiului Nobel pentru pace, acordat unui activist din Belarus care se află...

Premiului Nobel pentru pace, acordat unui activist din Belarus care se află în închisoare

0
DISTRIBUIȚI

Ales Bialiatski, activist pentru drepturile omului din Belarus, este câștigătorul premiului Nobel pentru Pace din 2022, potrivit anunțului făcut vineri de comitetul pentru premiul Nobel din Norvegia. Bialiatski se află după gratii de anul trecut.

Anunțul prinvind câștigătorul premiului Nobel pentru Pace a fost făcut în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, la Oslo. Câștigător a fost declarat Ales Bialiatski, activist pentru drepturile omului din Belarus.

Ales Bialiatski este un activist pentru drepturile omului din Belarus, care a condus o campanie de aproape 30 de ani pentru democrație și libertate.

În 1996, Bialiatski a fondat Centrul pentru drepturile omului „Viasna”, cu sediul la Minsk, pentru a oferi sprijin deținuților politici. De atunci, a devenit principala organizație neguvernamentală din țară, contribuind la dezvoltarea societății civile din Belarus prin documentarea încălcărilor drepturilor omului și monitorizarea alegerilor.

De la jumătatea anilor 1980, Ales Bialiatski a condus o campanie non-violentă și non-partizană pentru a se asigura că în Belarus se instituie libertăți democratice și o societate civilă vibrantă. În calitate de membru activ al mișcării naționale pentru drepturile omului, Bialiatski a fost arestat și a petrecut mai mulți ani în închisoare sub acuzații inventate, autoritățile belaruse încercând să îl împiedice. De asemenea, guvernul a vizat în mod frecvent Viasna și pe membrii săi. Premiul Nobel pentru Pace va fi decernat vineri în Norvegia, în timp ce pe continent se desfășoară cel mai mare război din ultimele șapte decenii.

Conflictul actual al Rusiei în Ucraina înseamnă că anunțul din acest an se va număra printre cele mai atent urmărite – și complicate – decizii luate de Comitetul Nobel norvegian în ultima vreme. Acordarea premiului pentru pace – una dintre cele mai râvnite distincții ale umanității – servește adesea ca o ofertă de speranță în vremuri nesigure. Specialiștii au considerat de la bun început că războiul din Ucraina a îngreunat foarte mult decizia comitetului novegian care a stabilit câștigătorul premiului Nobel pentru Pace din acest an.

Printre favoriți au fost și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, politicianul Alexei Navalnîi, un critic înverșunat al președintelui Putin, și Sviatlana Tsikhanouskaya, liderul în exil al opoziției din Belarus.


Pe listă s-au mai aflat Harsh Mander, un activist din India pentru drepturile omului, și Greta Thunberg, cunoscutul activist de mediu.

Laureat în închisoare

Soția laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski, a declarat vineri că este posibil ca acesta să nici nu știe de vestea pe care a încercat să i-o transmită printr-o telegramă trimisă într-o închisoare din Belarus, scrie Reuters.

Natallia Pinchuk a declarat pentru Reuters că nu și-a văzut soțul, un important activist pentru drepturile omului, de când a fost arestat anul trecut. El este doar a patra persoană care primește Premiul Nobel pentru Pace în timp ce se află în detenție.

„Este o veste plăcută și foarte neașteptată. Nu a existat absolut nimic care să sugereze că acest lucru s-ar putea întâmpla”, a declarat ea într-un interviu telefonic. „I-am trimis o telegramă astăzi, cred că nu am fost singura. Poate că îi vor da aceste telegrame și el va primi informațiile și va afla despre asta, așa sper.”

Mass-media de stat din Belarus nu a făcut nicio mențiune despre premiu. Liderul Alexander Lukașenko, un aliat al liderului rus Vladimir Putin, a întemnițat sau a trimis în exil toate figurile importante ale opoziției, în cadrul unei represiuni care a urmat alegerilor din 2020, pe care aceștia l-au acuzat că le-a furat.

Bialiatski a ales să rămână în timp ce alții au fugit. „El cunoștea toate riscurile, era foarte conștient. I s-a sugerat că ar trebui să plece. Colegii săi au fost arestați. Iar el a spus că, din principiu, era responsabil pentru ei și că nu putea pleca având în vedere această situație gravă”, a declarat Pinchuk. „Cum putea să plece când ei erau închiși?”.

Bialiatski, în vârstă de 60 de ani, a fost în cele din urmă reținut în iulie anul trecut, în baza a ceea ce opoziția numește acuzații inventate, inclusiv de evaziune fiscală. El se află în închisoare în așteptarea procesului, riscând până la 12 ani de închisoare dacă va fi condamnat.

Pinchuk a declarat că nu știe cum suportă. „Mi-e greu să spun, pentru că nu scrie despre asta în scrisorile sale, cred că nu vrea să mă supere și nu vrea să vorbească despre asta. În orice caz, el spune întotdeauna că este bine. Este greu de spus ce se ascunde în spatele acelui «bine»”, a spus ea.

Pinchuk a spus că nu era acasă când a apărut vestea și a pierdut o serie de apeluri telefonice și mesaje până când un prieten a reușit în cele din urmă să dea de ea.

„Apoi am văzut aceste apeluri pierdute și mesaje text, dar soarele se reflecta pe ecran, iar eu nu aveam ochelarii și nu am putut citi nimic. Pe drum am început să răspund la apeluri, dar era foarte greu de auzit din cauza zgomotului din mașină.”

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a cerut eliberarea lui Bialiatski și a altor prizonieri politici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.